Tlačové správy

Oslávte s deťmi koniec školského roka na rodinnom koncerte v košickej filharmónii

Počuli ste už pochodovanie majestátneho leva? Viete, koľko prenádherných tónov objavíte v zdanlivo tichom akváriu? Či ako znie tanec pôvabnej labute? Odpovede prinesie rodinný koncert Karneval zvierat. Štátna filharmónia Košice pozýva malých aj veľkých návštevníkov do sveta živočíchov všetkých farieb, veľkostí, pováh a najmä zvukov. Zažite ikonické dielo Karneval zvierat z pera Camille Saint-Saënsa v interpretácii komorného telesa Quasars Ensemble. Čarovnú hudbu doplnia verše básnika Ogdena Nasha v podaní herca Martina Vaneka, ktorý sa zároveň ujme úlohy moderátora podujatia. O zábavu a interaktivitu bude teda dobre postarané. Komorný koncert pre rodiny sa uskutoční v stredu 28. júna 2023 o 18:00 v Dome umenia. 

Karneval zvierat

Skladateľ Camille Saint-Saëns zložil Karneval zvierat v roku 1886 počas svojej dovolenky v malej rakúskej dedinke. Slávny cyklus s podtitulom „Veľká  zoologická fantázia“ je humornou exkurziou do sveta rôznych živočíchov. Rozmarná suita obsahuje 14 rôznych častí, z ktorých každá približuje príbeh iného zvieraťa. Návštevníci budú „počuť“ levy, sliepky, antilopy, korytnačky, slony, klokany, ryby, somáre, kukučku, labute, dokonca fosílie i čosi navyše. Pozorným poslucháčom neujdú ani hudobné citácie skladieb iných autorov ako Offenbach, Mendelssohn-Bartholdy či Berlioz. Saint-Saënsovo dielo je pravým symbolom ozdobného romantizmu Belle Époque a osloví poslucháčov všetkých vekových kategórií.

Quasars Ensemble

Komorný súbor Quasars Ensemble patrí k jedinečným profesionálnym hudobným telesám svojho druhu na Slovensku. Popri súčasnej klasickej hudbe sa v rovnakej miere venuje aj hudbe starších epoch. Medzinárodný rešpekt si získava za odvážne stavané dramaturgické koncepcie. Konfrontuje najnovšie súčasné diela s piliermi klasickej hudobnej histórie. Súbor získal v roku 2013 najprestížnejšie umelecké ocenenie na Slovensku – Krištáľové krídlo.

Komorný súbor Quasars Ensemble           Foto: J. Wesely

Martin Vanek: „Deti majú záujem o to, čo im ponúknu v prvom rade rodičia.“

Sprievodcom koncertu pre rodiny bude herec Martin Vanek. Už dospelé „deti“ si ho môžu pamätať z relácie Kakao a tie súčasné z detského víkendového pásma Karavan. Ako moderátor a scenárista spolupracoval so Slovenskou filharmóniou na cykle Hudobných akadémií pre deti a mládež. Martin Vanek podáva klasickú hudbu malým poslucháčom zrozumiteľnou rečou, v ktorej nechýba situačný humor. Viac približuje v rozhovore:

  • Majú deti záujem o klasickú hudbu?

V prvom rade to nie je presne formulovaná otázka. :) Samé od seba asi nie… neprídu domov a nepovedia: „Mám záujem o klasickú hudbu!“ Deti majú záujem o to, čo im ponúknu v prvom rade rodičia. Ak sa v rodine hrá na hudobnom nástroji, znie klasická hudba a chodí sa na koncerty a do divadla, tak tam evidentne asi dieťa nebude mať problém so sledovaním koncertu vo filharmónii alebo s klasickou hudbou ako takou.

Ak niečo nepoznám, neviem, či o to mám záujem, alebo nie. Našou úlohou je teda deťom ukázať, že existuje inštitúcia, kde žije klasická hudba. Že jestvuje hudba, ktorú sa oplatí počúvať, aj keď napríklad doma ju nikto z rodičov nepočúva. A treba to podať takým spôsobom, aby ich to aspoň trocha zaujalo. A potom je na nich, či im klasická hudba prirastie k srdcu a vrátia sa do filharmónie, alebo boli na koncerte so školou prvý a posledný raz.

  • Ako si dokážete získať a udržať pozornosť detí v dobe smartfónov?

Myslím, že smartfóny nie sú vôbec konkurentmi koncertov klasickej hudby pre deti. Je doba, že to má každý divák, občas urobí fotku, odpovie na správu, alebo si zahrá hru. Hudbe to neublíži. Možno by bola cesta, aby sme telefóny zapojili do koncertov a vlastne využili túto novú technológiu. Stačí sa pozrieť do histórie, v operných domoch sa sedávalo v lóžach, debatovalo, jedlo, pilo, a ešte aj všeličo iné, a umenie to prežilo!

Ale čo sa týka pozornosti… určite je zmena oproti minulosti, že deti tú pozornosť udržia kratšie. Hudbu im treba servírovať po menších sústach, nejako ich zaujať a neklásť si vysoké ciele. Nemožno čakať, že po skončení koncertu budú malí poslucháči odchádzať s vedomosťami o sonátovej forme a štyroch vetách symfónie. Mne ide skôr o to, aby v nich ostal pocit úplnej „normálnosti“, aby nemali obavy z názvu klasická hudba… a áno, aby sa aj zabavili a pokojne sa do filharmónie vrátili. Hoci aj keď budú až dospelí.

  • Podujatie je interaktívne, detskí poslucháči sú do koncertu aktívne zapojení – darí sa vám zakaždým nadviazať kontakt s mladým publikom?

Tak v podstate som to vyštudoval, tak by to bola zlá vizitka môjho štúdia, ak by to tak nebolo. :) Ale to je to najdôležitejšie, získať si ich dôveru. Samozrejme, je veľa techník, ako sa to dá dosiahnuť a aj roky praxe tomu pomáhajú. Ale je tu ešte jedna vec, musí to byť uveriteľné. Taký človek musí mať rád klasickú hudbu. Ja sa považujem za profesionálneho diletanta v tomto obore, od detstva mám rád klasickú hudbu, vždy ma fascinovala a snažím sa túto fascináciu a radosť z počúvania preniesť aj divákom. A zatiaľ to funguje.

  • Ktorá časť Karnevalu zvierat sa vám najviac páči?

Vždy sa mi zapáči iná časť. Zamilujem sa do zvukov, ktoré náhodou pri koncerte nanovo objavím. Samozrejme, ako prvá to bola Labuť. Tá ma presah aj do baletu, ale potom ma dlhý čas držalo Akvárium. Všetky malé aj veľké ryby v tej hudbe sú!

herec Martin Vanek

 

Koncert pre rodiny KARNEVAL ZVIERAT sa uskutoční v stredu 28. júna 2023 o 18:00 hod. v Dome umenia. Cena vstupného je 9 €, zľavnené 6 €. Vstupenky na podujatia Štátnej filharmónie Košice sú v predaji aj so zľavami vo vstupenkovej pokladnici Domu umenia od pondelka do štvrtka (10:00 – 12:00, 14:00 – 17:00) a hodinu pred podujatím. Vstupenky sú v predaji aj online na webe Štátnej filharmónie Košice alebo cez link https://program-sfk.colosseum.eu/. Zľavy je možné uplatniť aj pri online nákupe.

 

Lucia Radzová, PR manažérka ŠFK
+ 421 918 802 101, lucia.radzova@sfk.sk

 

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore