Aktuality

Tretí ročník ceny Daphne Caruanovej Galiziovej za žurnalistiku: Výzva na podávanie nominácií

• výročná cena udeľovaná za výnimočný novinársky počin, ktorý prispieva k podpore a ochrane základných hodnôt EÚ
• víťaz volený nezávislou porotou zloženou zo zástupcov tlače a občianskej spoločnosti
• finančná odmena vo výške 20.000 eur
• slávnostné odovzdávanie ceny v polovici októbra pri príležitosti výročia zavraždenia Daphne Caruanovej Galiziovej

Európsky parlament na Svetový deň slobody tlače, oficiálne vyhlásil výzvu na podávanie nominácií na Cenu Daphne Caruanovej Galiziovej za žurnalistiku.

Cena sa udeľuje každoročne za výnimočný novinársky počin, ktorý prispieva k podpore alebo ochrane základných princípov a hodnôt Európskej únie, ako sú ľudská dôstojnosť, sloboda, demokracia, rovnosť, zásada právneho štátu a ľudské práva.

Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsola pri tejto príležitosti vyhlásila: „Skutočnosť je taká, že novinári, ktorí vyšetrujú nepohodlné pravdy, sa stávajú terčom za to, že vykonávajú svoju prácu. Hoci sa urobilo všetko, aby bola Daphne umlčaná, ona nikdy neupadne do zabudnutia. Cenou nesúcou jej meno si každoročne ctíme jej pamiatku. Je to silná pripomienka záväzku Európskeho parlamentu zabezpečiť slobodu tlače a bezpečnosť novinárov.”

Cena Daphne Caruanovej Galiziovej je určená profesionálnym novinárom a tímom profesionálnych novinárov bez ohľadu na ich štátnu príslušnosť, ktorí predložia príspevok zverejnený alebo odvysielaný v jednom z 27 členských štátov Európskej únie. Ocenenie má podporovať a vyzdvihovať dôležitosť profesionálnej žurnalistiky pri ochrane slobody a rovnosti. O víťazovi rozhodne nezávislá porota zložená zo zástupcov médií a občianskej spoločnosti z 27 členských štátov EÚ, ako aj zástupcov hlavných európskych novinárskych asociácií. Slávnostné odovzdávanie ceny sa uskutočňuje okolo 16. októbra, kedy si pripomíname výročie zavraždenia Daphne Caruanovej Galiziovej.

Ocenenie, spolu s finančnou odmenou vo výške 20.000 eur, je výrazom silnej podpory Európskeho parlamentu pre investigatívnu žurnalistiku a slobodu tlače. Parlament v ostatných rokoch varoval pred pokusmi o oslabenie plurality médií v krajinách Európskej únie ako aj za jej hranicami. Poslanci odsúdili útoky na novinárov, a to najmä zo strany politikov, a vyzvali Európsku komisiu, aby predložila legislatívny návrh zameraný proti neopodstatneným žalobám. Legislatívny návrh na riešenie zneužívania súdnych sporov proti novinárom a aktivistom bol predstavený vlani a zákonodarcovia sa ním aktuálne zaoberajú.

Novinári môžu svoje príspevky predkladať online prostredníctvom webovej stránky https://daphnejournalismprize.eu/ do polnoci (SEČ) 31. júla 2023.

Kto bola Daphne Caruanová Galiziová?

Daphne Caruanová Galiziová bola maltská novinárka, blogerka a protikorupčná aktivistka, ktorá podrobne informovala o korupcii, praní špinavých peňazí, organizovanej trestnej činnosti, obchodovaní s občianstvom a súvislostiach medzi maltskou vládou a kauzou Panama Papers. Po tom, ako čelila prenasledovaniu a vyhrážaniu, bola 16. októbra 2017 zavraždená pri výbuchu bomby nastraženej v jej aute. Obrovská vlna nevôle, ktorá sa zdvihla v reakcii na postup orgánov pri vyšetrovaní jej vraždy, napokon viedla k odstúpeniu premiéra Josepha Muscata. Poslanci Európskeho parlamentu kritizovali zlyhania, ktoré sprevádzali vyšetrovanie a v decembri 2019 vyzvali Európsku komisiu, aby prijala náležité opatrenia.

V októbri 2022, päť rokov po jej vražde, Parlament uznal pokrok v súdnom konaní a reformách prijatých na Malte. Poslanci však vyjadrili poľutovanie nad tým, že vyšetrovanie viedlo len k trom odsúdeniam, a trvajú na tom, že pred súd musia byť postavení všetci zainteresovaní na každej úrovni.

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore