Tlačové správy

Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove pozýva na podujatie Dožinky

Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, organizuje 19. augusta 2023 v areáli trebišovského kaštieľa svoje tradičné podujatie Dožinky. „Dožinky predstavujú slávnosť, ktorá sa koná pri príležitosti ukončenia žatvy. Žatva, mlátenie a mletie obilia, tradičné odovzdanie dožinkového venca hospodárovi i následné poďakovanie za úrodu s bohatým oldomášom, spev, tanec, to všetko nesmie pri dožinkách chýbať. Teší ma, že takýmto spôsobom uchovávame tradície zemplínskeho regiónu, pretože je veľmi dôležité pripomínať a približovať ich aj mladšej generácii,“ uviedol predseda Košického samosprávneho kraja Ing. Rastislav Trnka.

Návštevníci sa môžu tešiť na bohatý program, ktorý začne o 14:00 hod. v podobe prehliadok remesiel, zábavných aktivít pre deti, rôznych zážitkov a ochutnávok z tradičnej i súčasnej gastronómie.

„Nepochybne veľkým zážitkom bude pre návštevníkov prezentácia tradičných remesiel, ako je zvonárstvo, kováčstvo, hrnčiarstvo, drevorezba či povreslárstvo. Nebude chýbať splietací stroj z 19. storočia, na ktorom si návštevníci môžu sami vyskúšať upliesť lano,“ pozýva na Dožinky riaditeľka Múzea a Kultúrneho centra južného Zemplína v Trebišove, PhDr. Beáta Kereštanová.

V areáli parku si návštevníci budú môcť prezrieť jednotlivé kroky prípravy chleba – od mlátenia obilia, mletia zrna, prípravy cesta na chlieb až po finálne upečenie voňavého bochníka. Nebude chýbať tradičný trh s ručne vyrábanými výrobkami Zlaté ručičky. Prekvapením pre všetkých bude možnosť povoziť sa na turistickom vláčiku.

Na pódiu v parku kaštieľa od 15.00 hod. dotvoria atmosféru Dožiniek folklórne skupiny Žipovčan z Nižného Žipova, Omladzina z Novosadu a o 16:00 hod. folklórny súbor Jurošík z Michaloviec. O 17:00 hod. poteší návštevníkov Kaviareň Petra Stašáka. Záverečné vystúpenie bude o 19:00 hod. patriť „superstaristovi“ Martinovi Harichovi s jeho skupinou.

Veľkí i malí návštevníci sa budú môcť zabaviť aj už tradičnou zážitkovou jazdou na historickom traktore s vlečkou. Na priaznivcov umenia čaká v koniarni výstava Slovom a obrazom.

Samozrejme všetci, ktorí si ešte nestihli pozrieť unikátnu výstavu Andrássy 200, budú mať na to príležitosť aj počas Dožiniek. A ak sa niekto z návštevníkov pozrie do okien kaštieľa, ktohovie, možno mu práve zamáva niektorý člen rodiny Andrássyovcov….

Kontaktná osoba:

Mgr. Emília Vítková

Email: emilia.vitkova@muzeumtv.sk

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore