Tlačové správy

Medzinárodný organový festival Ivana Sokola spája tradičné so súčasným

V poradí 52. ročník Medzinárodného organového festivalu Ivana Sokola (MOFIS) sa tento rok zameriava na organovú improvizáciu. Štátna filharmónia Košice ako organizátor podujatia pripravila pre návštevníkov dva čisto improvizačné koncerty i tematický workshop. Aj vystupujúci sólisti sa inšpirovali leitmotívom festivalu a improvizácie zaradili do svojich koncertov. MOFIS bude prebiehať od 14. do 30. septembra 2023 v Košiciach, Rimavskej Sobote, Markušovciach, Sabinove, Jasove, Prešove, Spišskej Novej Vsi a Kežmarku.

 

Spojenie tanca a organovej hudby 

MOFIS tento rok prinesie viaceré novinky. Festival otvorí inovatívny projekt, na ktorom vystúpi organista a dramaturg Štefan Iľaš s americkou tanečníčkou Hope Dougherty. Podujatie sa uskutoční na nezvyčajných miestach – v Synagóge na Zvonárskej ulici v Košiciach a v Letohrádku Dardanely v Markušovciach. Návštevníci zažijú nevšedné spojenie organovej hudby a súčasného tanca.

Americká tanečníčka Hope Dougherty – foto Michael Dörr

Workshop organovej improvizácie

Profesor improvizácie Karl Ludwig Kreutz odohrá koncerty v Sabinove v Jasove a na pomoc vyzve i publikum. Návštevníci si môžu priniesť notované alebo slovne napísané témy a svoje nápady odovzdajú organizátorom pred začiatkom vystúpenia. Vítané sú akékoľvek inšpirácie od klasiky cez cirkevné piesne, pop, až po atonálne témy. Následne sólista večera pri každej skladbe náhodne vyberie tému z publika a spracuje ju do vybranej organovej formy. Nadšenci tohto prístupu sa môžu zúčastniť aj celodenného intenzívneho workshopu vo forme seminára a praktickej výučby s Karlom Ludwigom Kreutzom.

Pocta Ivanovi Sokolovi

Dramaturgia festivalu si dala za cieľ vzdať hold jeho zakladateľovi, organistovi a profesorovi Ivanovi Sokolovi. Stane sa tak podujatiami venovanými In memoriam. Pôjde o 3. a 4. koncert zo série Bachova organová tvorba. Cieľom festivalu je v priebehu desiatich ročníkov uviesť kompletné a značne rozsiahle organové dielo Johanna Sebastiana Bacha.

Hudobný maratón

Inovatívny bude aj záverečný koncert festivalu, ktorý približuje už jeho samotný názov – Organový maratón. ŠFK ním reflektuje významnú košickú udalosť, akou je stý ročník Medzinárodného maratónu mieru. V štyroch košických kostoloch odznie postupne krátky koncert. Návštevníci rad-radom spoznajú troch organistov spätých s Košicami. Organový maratón vyvrcholí v Dóme sv. Alžbety spoločným vystúpením všetkých interpretov.

Celý program 52. ročníka Medzinárodného organového festivalu Ivana Sokola s termínmi a vstupenkami je zverejnený na: https://www.sfk.sk/mofis.

Kontakt pre médiá:
Lucia Radzová, PR manažérka ŠfK
+ 421 918 802 101, lucia.radzova@sfk.sk

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore