Tlačové správy

Collegium Technicum oslávi 40. výročie koncertom s košickou filharmóniou

Miešaný spevácky zbor Technickej univerzity v Košiciach slávi tento rok 40 rokov od svojho založenia. Pri tejto príležitosti pozýva Collegium Technicum pod vedením zbormajsterky Tatiany Kanišákovej na slávnostný koncert. V prvej časti koncertu odznejú diela a cappella a v druhej sa o hudobný sprievod postará orchester Štátnej filharmónie Košice. Pod taktovkou Jakuba Kleckera sa v úlohe sólistov predstavia sopranistka Michaela Várady a basista Marek Gurbaľ. Podujatie s názvom 40. výročie COLLEGIUM TECHNICUM sa uskutoční vo štvrtok 28. septembra 2023 o 19:00 v Dome umenia.

Rozhovor s Michalom Kostelným

Za štyri desaťročia získal zbor mnoho úspechov. Spomeňme aspoň historické turné v Mexiku v roku 2007, kde uviedol 16-krát Carminu Buranu. Koncert v Auditorio Nacional v Mexico City si vypočulo 9200 návštevníkov. Collegium Technicum má na konte 23 spoluprác s univerzitnými zbormi a 205 koncertov či festivalových vystúpení v zahraničí. Vďaka dlhodobej interakcii s hudobným skladateľom Ivanom Hrušovským vzniklo 11 premiér a so Zdeňkom Lukášom z Prahy 7 premiér. Zbor mal tú česť spievať pod vedením 46 profesionálnych dirigentov. Jubilejný koncert v Košiciach približuje jeho riaditeľ Michal Kostelný.

Čo pre Vás osobne znamená Collegium Technicum?

Zborový spev ma napĺňa už viac ako polstoročie a tvorí druhú dimenziu môjho života. Collegium Technicum je generačná výpoveď mladej technickej inteligencie, ktorá jazykom hudby už štyri desaťročia obohacuje naše životy a plní kultúrnu misiu na našej Technickej univerzite v Košiciach s presahom v slovenskom kontexte. Pre mňa i pre spevákov sa stal zborový spev súčasťou našich životov. Hudba oslobodzuje ducha, dáva mu už po krátkom čase nový impulz. Aj po náročnom dni večerná skúška zresetuje celý deň. Hudba vytváraná len ľudským hlasom je terapia s pridanou hodnotou, spája intelekt s novým zvukovým objavovaním a v konečnom výsledku spravidla vytvára upokojujúci pocit pohody a radosti. Collegium Technicum je klub skvelých amatérskych speváckych osobností, čo sa stretávajú s hudbou od detstva. Teším sa na tieto stretnutia, prinášajú stále jedinečnosť, ktorá postupne smeruje na hudobné pódium. A tam sa chceme podeliť s našimi poslucháčmi o nádhernú hudobnú emóciu potrebnú pre život.

Priblížili by ste jednotlivé diela koncertu 40. výročie Collegium Technicum?

Na jubilejnom koncerte zaznejú len skladby, čo boli zboru Collegium Technicum a jeho dirigentke venované, resp. ich zbor premiéroval. Koncert uvedieme dvoma časťami z Hrušovského Missa pro iuventute – Gloria a Agnus Dei. Skladby patrili k najúspešnejším na medzinárodných festivaloch a súťažiach a priniesli nám najvýznamnejšie víťazstva a ocenenia.

Z tvorby Zdeňka Lukáša zaznejú dve diela.

Prvá skladba napísaná pre náš zbor na Medzinárodný festival IFAS 1990 v Pardubiciach Magna est vis veritatis – Veľká je sila pravdy a posledná, ktorú venoval autor k 20. výročiu založenia zboru Collegium Technicum Angelum pacis Michael – Anjel pokoja Michael. Tieto zborové kompozície majú v súčasnosti mnohé interpretácie vyspelých, najmä univerzitných zborov v Európe, ale aj na americkom kontinente, v Austrálii aj na Novom Zélande.

Čím je inšpirovaná skladba Juraja Hatríka?

Skladba Juraja Hatríka V domu Otca mojevo je napísaná na ruský biblický text z hudobnej drámy Čierny mních podľa novely A. P. Čechova. Je venovaná pani dirigentke Tatiane Kanišákovej.

Prvú časť koncertu uzavrie premiéra Ľubice Čekovskej. Čím je skladba výnimočná?

A cappela časť koncertu uzavrie premiéra zborového Triptychu Ľubice Čekovskej na texty básní Milana Rúfusa: Modlitba za Slovensko, A napokon láska, Závet. Skladateľka ho skomponovala k 40. výročiu Collegium Technicum.

Po prestávke sa ku Collegium Technicum pridá aj orchester Štátnej filharmónie Košice. Odznie skladba Contagio amoris – Dotyky lásky, ktorú skomponoval Norbert Bodnár na poéziu starorímskeho básnika Gaia Valeria Catullusa.

Tretíkrát v histórii so Štátnou filharmóniou Košice uvádzame po dvadsiatich rokoch od premiéry kompozíciu košického skladateľa a priateľa Collegium Technicum Norberta Bodnára. Verše, ktoré vznikli polstoročie pred Kristom, obdaril nákazlivou hudbou a už premiérové naštudovanie zbormajstrom Karolom Petróczim bolo úspešné. Tešíme sa, že budeme môcť spolupracovať prvýkrát s dirigentom Národního divadla Brno Jakubom Kleckerom. Je to pre zbormajsterku a zbor veľká výzva. Verím, že s našimi priateľmi sólistami opery Národného divadla Košice Michaelou Várady a Marekom Gurbaľom úspešne odprevadíme Collegium Technicum do piatej dekády jeho nepretržitej existencie.

 

Mimoriadny koncert sa uskutoční v utorok 28. septembra o 19:00 v Dome umenia. Cena vstupného je 12/11/10 € – zľavnené 8/7/6 € – lóža 16 €. Vstupenky na podujatia Štátnej filharmónie Košice sú v predaji aj so zľavami vo vstupenkovej pokladnici Domu umenia od pondelka do štvrtka (10:00 – 12:00, 14:00 – 17:00) a hodinu pred podujatím. Vstupenky sú v predaji aj online na webe Štátnej filharmónie Košice alebo cez link https://program-sfk.colosseum.eu/. Zľavy je možné uplatniť aj pri online nákupe.

Kontakt pre médiá:
Lucia Radzová, PR manažérka ŠfK
+ 421 918 802 101, lucia.radzova@sfk.sk

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore