Tlačové správy

3 noci multimediálnych zážitkov: Festival Biela noc premení Košice na impozantnú galériu súčasného umenia

Už tento piatok (6. októbra 2023) sa do Košíc vráti Biela noc, najnavštevovanejší festival súčasného umenia na Slovensku. V osvedčenom trojdňovom formáte predstaví vyše 30 umeleckých inštalácií, multimediálnych objektov, výstav, filmov či projekcií, ktoré premenia nočné mesto na zážitkovú galériu pre všetky generácie. Okrem domácich autorov sa môžeme tešiť na renomovaných umelcov z Francúzska, Rakúska, Rumunska, Čiech a Holandska, ktorí svojou tvorbou rozžiaria ulice aj interiéry každý deň po zotmení od 6. do 8. októbra 2023.

Biela noc už 14. rok pozýva Košičanov stať sa turistami vo vlastnom meste a cez umelecké gestá objavovať známe lokality v novom svetle. Súčasné umenie opäť rozvibruje historické centrum, Mestský park a ďalšie zaujímavé adresy rôznorodou tvorbou od monumentálnych objektov cez imerzívne prostredia až po interaktívne inštalácie. Od piatka do nedele tak budeme môcť putovať vnútrom teplovzdušného balóna, poddávať sa mäkkosti nekonečna, dýchať vzduch bez prašných častíc, stretávať sa pod monumentálnymi svetelnými kruhmi, zdraviť digitálneho bežca, tešiť sa z audiovizuálnej poézie v korune stromu, ponárať sa do veľkoformátových projekcií, nechať sa očariť hravosťou bublín na hladine vody, ale aj odkazom dinosaurích vajec či prechodom cez digitálnu bránu reflektujúcu kľúčové životné rozhodnutia. Okrem diel, ktoré upútali pozornosť už minulý týždeň v Bratislave, Košice zažijú hneď niekoľko domácich unikátov.

„Biela noc v Košiciach je vždy svojbytná a jedinečná,” hovorí umelecká riaditeľka festivalu Zuzana Pacáková. „Každá inštalácia komunikuje s konkrétnym miestom a mení atmosféru spoločne so zmenou lokality a skladbou návštevníkov, ktorí s ňou interagujú. Vždy tiež vznikajú diela, ktoré sú inšpirované priamo košickými reáliami. Tento rok sa môžeme tešiť napríklad na generatívne umenie na počesť 100. výročia Medzinárodného maratónu mieru, vždy populárny videomapping od Nano vjs alebo skupinový videomapping na fasáde Fakulty umení TUKE, ktorý reflektuje 25 rokov jej tvorby. Zážitkom bude nepochybne aj imerzívna inštalácia Lousyho Aubera v Kunsthalle.”

Dotknúť sa umenia veľkého formátu

Monumentálnosť tvorí jednu z nosných čŕt tohtoročného programu. V uliciach aj interiéroch sa tak môžeme tešiť na rozmerovo impozantné a štýlovo pestré inštalácie a objekty domácich autorov, ktoré výrazne ovplyvnia vizualitu známych miest a vo viacerých prípadoch diváka povolajú vstúpiť doprostred diela a nechať sa pohltiť nielen vizuálnym, ale aj zvukovým a hmatovým zážitkom.

S podmanivou imerzívnou inštaláciou prichádzajú do historickej sály Východoslovenskej galérie autori Kopec, Demeter a Čumlivski. V odkaze na legendu slovenského konceptuálneho umenia Stana Filka a jeho myšlienky o nafukovacích prostrediach divákov doslova obklopia matériou a zahrnú pocitmi „mäkkosti” nekonečna.

Vo fluidnom futuristickom svete sa ocitneme aj v Kunsthalle, a to vďaka bratislavskému fotografovi a umelcovi Lousy Auberovi. Auber tieto ikonické priestory vyplní teplovzdušným balónom, ktorý sa v dynamickej súhre farieb, svetla a zvuku stáva meniacou sa architektúrou – stačí vstúpiť a objavovať.

Monumentálne zážitky náš čakajú aj v exteriéroch. Farebne aj rozmermi neprehliadnuteľný bude veselý objekt Uzol z dielne BN Label, séria trojmetrových dinosaurích vajec Andrása Cséfalvaya alebo Gate – digitálna brána, ktorá sa s podporou od Pilsner Urquell stane audiovizuálnou dominantou Hlavnej ulice. Už z diaľky budú lákať aj 5 metrov vysoké svetelné kruhy od kreatívcov z tímu glo, ktoré vytvoria štylisticky minimalistický, a predsa monumentálny zásah do priestoru Kasární/Kulturpark. Stanú sa tak skvelým miestom na festivalové stretnutia, čo mnohým návštevníkom spríjemnia aj nápoje zo susednej Pilsner Urquell zóny.

Ekologické motívy a interaktivita v dielach zahraničných tvorcov

Košické ulice neopomenú ani oceňovaní zahraniční hostia. Francúz Maotik nás v Mestskom parku pozve na poetickú audiovizuálnu inštaláciu v korune stromu, ktorou vyzdvihne mágiu prírody a čaro zelených ostrovov v mestách. Neďalekú Plávajúcu fontánu zase každý večer medzi siedmou a ôsmou ozvláštni výnimočnou projekciou na jej vodnú clonu. Ekologický podtón nesie tiež projekcia Oh Lord jeho krajana Guillaume Marmina, ktorá nám umožní hľadieť priamo do Slnka cez hypnotickú projekciu na stenu Synagógy na Zvonárskej. Ešte výraznejší apel na ochranu životného prostredia tvorí zážitková inštalácia Dust-free-Chamber rakúskeho zoskupenia Dust Institute a ich spoluzakladateľa Adama Hudeca – spoločne nám umožnia vstúpiť do pop-up bubliny so vzduchom bez prašných častíc. Meditatívny rozmer inštalácie umocní svetelný kľúč, ktorý nás povedie v tempe ideálnom pre striedanie nádychov a výdychov. Tešiť sa môžeme aj na návrat rakúskeho novomediálneho tvorcu Klausa Obermaiera. Jeho interaktívna inštalácia Dopamine nám umožní zasahovať do jej podoby intenzitou vlastného pohybu. V premiére uvidíme tiež unikátne video francúzskej umelkyne Elise Morin, reflektujúce témy atómového výskumu a dobývania vesmíru, zatiaľ čo výstava vo VUNU Gallery nám dovolí vstúpiť do mýtického sveta rumunského tvorcu Tudora Ciuresca.

Multižánrovosť domácej scény

Pod Dolnou bránou nepochybne zaujme preblikujúca kompozícia svietiacich reklamných boxov, v ktorých „chýba” reklama. Ondrej Revický ňou upriamuje pozornosť na prázdnotu a jej potenciál – nekonečno lepších možností, ktorými ju vyplniť. Vizuálna umelkyňa Kriss Sagan obsadí výklad Visit Košice pestrofarebnou, formálne hravou, no významovo komplexnou projekciou s názvom O ľudoch a o Zemi. Altánok v Mestskom parku ozvláštni svetelný objekt Neuron Pavla Lipu, ktorý sa tam presúva z pôvodne plánovanej Alžbetinej ulice. Kreatívci Christián Frank a Matej Šulgan v spolupráci s OPTIO si divákov v Kasárňach/Kulturparku podmania Synestéziou – audiovizuálnou inštaláciou využívajúcou technológiu hologramu. Objekt CASTORIN kolektívu BAHNO-974 ponúkne pohľad na cicavca budúcnosti, znetvoreného toxicitou prostredia, ktoré mu ako ľudia vytvárame. Stáť bude v kontraste s neďalekými Bubbles z dielne BN Label – hravými, jemnými, minimalistickými, priam rozprávkovými bublinami na hladine jazierka v Mestskom parku. Očakávaní Nano vjs v spolupráci so Zoidberg projekt nás na nádvorí Východoslovenskej galérie pozvú sledovať projekciu, ktorá priam s vesmírnym nadhľadom premietne pohľad na pozemský život v jeho jedinečnosti a krehkosti. Unikátnym bude aj videomapping na fasádu Fakulty umení TUKE. Kolektív autorov ním vzdá hold umeniu, ktoré už 25 rokov vzniká práve v tomto meste.

Umelecká prechádzka pre všetky generácie

Deti nepochybne nadchne veľká časť programu, priamo pre ne sa však už tradične pripravuje v spolupráci s Fest Ančou pásmo krátkych animovaných filmov. Zabaviť sa môžu aj hľadaním svetelného „tímového ducha” SPIRITa – kto sa s ním odfotí, môže sa zapojiť do súťaže o zaujímavé ceny. Vynechať by nemali ani monumentálne dinosaurie vajcia z dielne Andrása Cséfalvaya v Galérii Alfa. Starších návštevníkov zase pozývame na párty do Tabačky, kde nás v piatok večer rozhýbe silný line-up na čele s DJkou Shady Lady z Amsterdamu.

Permanentka pre intenzívnejší zážitok

Významná časť festivalu je pre všetkých zdarma vo verejnom priestore. Komplexnejší zážitok však umožní kúpa festivalovej permanentky (10 eur v predpredaji do 6. 10., od piatkového rána 15 eur), pričom deti do 12 rokov, seniori nad 62 a ľudia s preukazom ZŤP aj so sprievodom majú vstup vždy bezplatne. Kúpou permanentky návštevníci prispievajú na chod festivalu a vyjadrujú symbolický záujem o jeho ďalšie ročníky.

Kontaktná osoba:

Zuzana Pacáková, 0905 659 356, zuzana@bielanoc.sk, www.bielanoc.sk

 

VSTUPNÉ A PRAKTICKÉ INFORMÁCIE

Všetky informácie o programe a vstupenkách nájdete na festivalovej mape a ostatných oficiálnych kanáloch Bielej noci, vrátane mobilnej aplikácie Biela noc, webovej stránky www.bielanoc.sk a sociálnych sietí festivalu (Facebook, Instagram).

 

Biela noc Košice 2023:  6. až 8. október 2023 od 19.00 do 00.00 h

Vstupné (BN PASS): 10 EUR online do piatka 6. 10., od piatka a na mieste 15 EUR / exteriér zdarma

Deti do 12 rokov, ľudia s preukazom ZŤP a ZŤP-S (aj so sprievodom) majú vstup zdarma, rovnako ako ľudia nad 62 rokov. Niektoré umelecké špeciály vyžadujú samostatné vstupné (na mape označené žltou bodkou).

 Festivalové permanentky budú dostupné v predpredaji na www.bielanoc.sk a v čase trvania festivalu aj na vybraných predajných miestach.

BN KE MAPA_2023_FINAL

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore