Tlačové správy

V prešovskom Divadla Alexandra Duchnoviča vsadili na osvedčenú rozprávku Soľ nad zlato

Po približne dvoch rokoch vstupuje do repertoáru činoherného kolektívu Divadla Alexandra Duchnoviča (DAD) v Prešove opäť rozprávkový titul. Stane sa tak v piatok 20. októbra 2023, keď DAD na svojej hlavnej scéne uvedie v premiére inscenáciu Soľ nad zlato. Realizačný tím vedie hosťujúci režisér Kamil Žiška.

„Vybrali sme titul, ktorý je všeobecne známy, aby sme nerobili nejaké experimenty a to i s ohľadom na to, že DAD je sčasti divadlo zájazdové a musíme rešpektovať hracie priestory, do ktorých prichádzame. Dokonca na výrobných poradách k príprave novej inscenácie kladieme dôraz na to, aby sme mohli s takým predstavením ísť do obcí nášho regiónu,“ obhajoval zaradenie tejto rozprávky do hracieho programu DAD jeho riaditeľ Marián Marko na stretnutí s novinármi v utorok 17. októbra. Na javisko sa tak dostáva navonok jednoduchý príbeh o večnom víťazstve dobra nad zlom.

K. Žiška má na svojom konte – ako priznal – niečo viac ako 20 réžií rozprávok, a to či už s činohernými alebo bábkarskými kolektívami. V prípade prešovského predstavenia urobil syntézu – každá dejová postava má svoju masku. Tým je inscenácia vizuálne zaujímavejšia. Daniela Libezňuk, jedna z päťčlenného kolektívu hercov zúčastneného na inscenácii a asistentka režiséra, k tomu poznamenala: „Urobiť predstavenie pre deti to je pre nás veľká výzva, pretože k detskému divákovi je potrebné pristupovať inak, jeho nezaujímajú napr. voľby.“ Všetci zainteresovaní sú presvedčení, že „dopadne to dobre“, lebo režisér mal svoju koncepciu vopred dobre premyslenú a držal sa svojho cieľa.

Vladimír Roháč, ktorý o. i. stvárňuje postavu kráľa dodal, že išlo o zaujímavú skúsenosť – hrať na javisku aj s babkou. Podľa jeho kolegu Martina Oravca ide o dobre namiešaný mix. Herecký kolektív dopĺňajú Vladimíra Štefániková a Zuzana Kovalčíková.

Autorom scény je hosťujúci Jaroslav Daubrava, inšpiráciou pre ktorého bola aréna v podobe soľnej jaskyne. Hudbu skomponoval sám režisér a pre neho inšpiráciou bola hudba z hracích skriniek.

DAD ako jediné profesionálne divadlo na Slovensku hrá predstavenia v rusínskom jazyku. To najnovšie – prvé v novej sezóne 2023/2024 – má originálny názov Сіль над золото (autorom prekladu do rusínčiny je Valerij Kupka). Je v 78. sezóne (vrátane tých, ktoré divadlo absolvovalo pod názvom Ukrajinské národné divadlo – UND v Prešove) v poradí 395. premiérou. Na jej realizáciu DAD dostalo dotáciu z Fondu na podporu kultúry národnostných menšín SR, od komisie pre rusínsku kultúru.

Jozef Jurčišin, kontakt 0905 328 633

 

 

Martin Oravec (vľavo) a Vladimír Roháč                                                       Daniela Libezňuk (zľava), Vladimír Roháč a Vladimíra Štefániková

Foto: Archív DAD / Branislav Štefánik

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore