Tlačové správy

Galéria umelcov Spiša uvedie súčasnú experimentálnu hudbu v prevedení Patrika Korinoka so sláčikovým triom v rámci projektu X-ART / KONCERT V GALÉRII

  • Miesto / kontakt:   Galéria umelcov Spiša (GUS) – kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, Zimná 46, Spišská Nová Ves, www.gus.sk

Mgr. Lucia Benická, riaditeľka, 0948 882717, riaditel@gus.sk

  • Názov podujatia:  X-ART / KONCERT V GALÉRII: PATRIK KORINOK SO SLÁČIKOVÝM TRIOM
  • Termín podujatia: 25. 10. 2023, streda o 19.00
  • Kontakt pre médiá: Peter Machajdík, kurátor projektu, tel. 0910 476 544

Galéria umelcov Spiša, ktorej zriaďovateľom je Košický samosprávny kraj, uvedie v stredu, 25. 10. o 19.00 predposlednú zo série multimediálnych a hudobných konfrontácií v rámci projektu X-ART / KONCERT V GALÉRII. Slovenský hudobný skladateľ Patrik Korinok v spojení so sláčikovým triom odohrá koncert experimentálnej hudby inšpirovanej tvorbou liptovského maliara Zoltána Palugyaya.

Cieľom 3. ročníka projektu X-ART je prezentovať klasickú a experimentálnu hudbu v prepojení na umelecké médiá ako hudba, tanec, výtvarné umenie a performancia, v koncepcii renomovaného hudobníka a skladateľa Petra Machajdíka. V roku 2023 galéria postupne odprezentuje sedem výnimočných produkcií hudobných telies a sólových vystúpení slovenských a zahraničných interpretov. Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

 Na stiahnutie program, plagát, TS:

https://www.gus.sk/x-art-koncert-v-galerii-patrik-korinok-so-slacikovym-triom/

PROFIL INTERPRETA

Patrik Korinok je slovenský hudobný skladateľ spájajúci súčasnú klasickú hudbu s prvkami minimalizmu. Po debute Silene Stenophylla, ktorý sa na portáloch Beehy.pe a Arcticdrones zaradil medzi najlepšie albumy roka 2014 mu doposiaľ na značkách Deadred Records vyšli ďalšie tri – On The Way To Antarctica (2016), Natura Resonat (2018) a Záznamy ticha (2021). Patrikova hudba znela na festivaloch Pohoda On the Ground, Sharpe, Atmosféra, Hviezdne noci, v televízii RTVS, naživo na vlnách rádia FM či v rádiu Devín. Pred neoklasickým debutom z roku 2014 skladal indie-folkovú, prevažne gitarovú hudbu. Cenné skúsenosti získal v rokoch 2009 a 2011, keď v tomto žánri nahral dva single v spolupráci s producentom Brandonom Paddockom (Panic! at the Disco, Avril Lavigne, Christina Perri) a producentom Joshom Glievom v Covenant Studio (MO, USA). Po výraznej zmene žánru má za sebou spoluprácu so speváčkou Ivanou Mer, s ktorou zložili spoločný singel Eyja pre kompiláciu Ostrov Hudby (2017), spolupracuje tiež s dark bass’n’drum core kapelou Ničiteľ.

Dlhodobo spolupracuje s režisérom Jánom Mikušom, (hudba do rozhlasovej hry Ján Červeň: Prorok (Rádio Devín), hudba v inscenáciách Otočte kone! (Štátne divadlo Košice/Tabačka Kulturfabrik) hra získala zvláštnu cenu poroty za hudbu na festivale Nová Dráma (2023), Fragmenty milostného diskurzu (2017). Je autorom hudby do filmov Odpustky (2016), Nový človek (2021), a iné. V súčasnosti Patrik Korinok pracuje na komplexnejšom diele pre sláčikový orchester.

https://www.patrikkorinok.com/

Galéria umelcov Spiša, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, patrí medzi najmladšie zberateľské inštitúcie v regióne (založená v roku 1987). Zameriava sa na profesionálne výtvarné umenie s prioritnou orientáciou na spišský región.

V poslednom desaťročí sa pôsobenie galérie rozširuje z regionálneho na širší národný a európsky priestor. Zbierkový fond tvorí 2 529  výtvarných artefaktov, časť z nich je prezentovaná v troch stálych expozíciách –  Terra Gothica, Jozef Hanula a Záhrada umenia. Galéria realizuje množstvo sprievodných a edukačných programov v dialógu s aktuálnymi výstavnými konceptmi.

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore