Tlačové správy

Dni českej kultúry 2023 vstupujú do svojej záverečnej fázy

V začínajúcom sa týždni až do piatku je pripravené na každý deň zaujímavé podujatie. Ak pridáme ku košickým podujatiam aj tie mimo Košíc, sú dni, kedy je programov viac.

Pondelok 23.10.2023

V Ľubovnianskej knižnici v Starej Ľubovni sa o 17.00 hod. tešia na osobnú účasť autora  fotografickej výstavy Labe – Odra – Dunaj, rieky troch morí, Zdeňka Lyčku pri derniére tejto výstavy.

Utorok 24.10.2023

Po stopách československých legionárov v Kyrgyzstáne. Čo boli československé légie, ktoré mali obrovskú zásluhu na medzinárodnom uznaní nového štátu v Európe – Československa a ako sa vojnoví zajatci z Ruska po 1. svetovej vojne – Česi i Slováci vlastne dostali do Kyrgyzstánu, to nám povie cestovateľ, spisovateľ a fotograf, bývalý veľvyslanec ČR v Dánsku, Zdeněk Lyčka v Spoločenskom klube Českého spolku v Košiciach o 15:00.

Výrazný akcent na česko – slovenskú vzájomnosť bude v ten deň mať Záverečný koncert Dní českej kultúry 2023 s názvom Česká hudba v múzeu – most medzi nami. Ono to vlastne bude tak, že hudobný most v Múzeu Vojtecha Lofflera o 17.00 povedie aj opačným smerom – zo  Slovenska do Čiech, pretože koncertovať bude vynikajúce Československé komorné duo – český huslista Pavel Burdych a jeho slovenská manželka, klaviristka Zuzana Berešová, rodáčka z Pavloviec nad Uhom. A skladatelia budú tiež českí i slovenskí / Česi Smetana, Dvořák, Janáček, Martinů a Slováci Kéler, Kupkovič a Machajdík/. Očakáva sa tradične veľká poslucháčska účast, preto ak nechcete sedieť na schodoch, príďte včas.

A po skončení koncertu si všetci spoločne v priestoroch MVL pozrieme výstavu 100 rokov rozhlasového vysielania v Československu. Rozhlasové vysielanie pre verejnosť bolo v Československu začaté 18. mája 1923. S pravidelným programom predbehla v Európe Radiojournal (prvotný názov Československého rozhlasu) len BBC. V mnohých okamihoch dejín zohral Československý rozhlas zásadnú úlohu. Prostredníctvom unikátnych fotografií z archívu Českého rozhlasu ponúkame pohľad do života  Československého/ Českého rozhlasu, jeho minulosti a súčasnosti. Prostredníctvom QR kódov si môžete aj vypočuť niektoré nahrávky z archívu tejto významnej inštitúcie.

Streda 25.10.2023

Koncert Československého komorného dua si vypočujú aj v Michaloviach, v Galérii Zemplínskeho kultúrneho centra o 17.00

Vo Verejnej knižnici Jána Bocatia na Hviezdoslavovej 5 otvorí svoju fotografickú výstavu Labe – Odra – Dunaj, rieky troch morí, časť Dunaj sám autor Zdeněk Lyčka. Ten sa v júli 2015 vypravil do Čierneho lesa v Bavorsku, na sútoku dvoch zdrojníc Dunaja Bregu a Brigachu, nasadol do kajaku a po 3 týždňoch a 1 250 km z neho vystúpil 100 kilometrov južne od Budapešti. Po ceste zachytil svojím fotoaparátom množstvo pozoruhodných vecí. Príďte sa pokochať unikátnymi zábermi a rozprávaním o nich a celej Lyčkovej ceste.

Štvrtok 26.10.2023

Hudobný skladateľ, huslista a dirigent Béla Kéler sa narodil v Bardejove 13.februára 1820. Prvý opus z celkového počtu 139 vydaných skladieb uzrel svetlo sveta v roku 1846, v roku 1854 sa začala v Berlíne jeho dirigentská kariéra, nasledovala Viedeň, Budapešť a Wiesbaden, kde je aj pochovaný. S dirigentskou taktovkou precestoval mnohé európske hudobné scény. Doma ostal úplne zabudnutý. Jeho odkaz začala až v roku 2014 prezentovať novo založená Spoločnosť Bélu Kélera. K prezentácii Kélerovho hudobného odkazu prispieva aj kniha s názvom Béla Kéler – maestro z Bardejova, ktorú napísal Pavel Burdych, huslista Československého komorného dua. Autor nám ju osobne predstaví v Hudobnom salóne Verejnej knižnice Jána Bocatia o 16.30. Budeme bohatší, ak sa dozvieme, čo sme nevedeli.

Piatok 27.10.2023

A to je úplný záver jubilejného, 30.ročníka Dní českej kultúry, teda až na niekoľko už inštalovaných výstav, ktoré presiahnu do novembra.

Nový štát v Európe po 1.svetovej vojne – Československo, bol ostrovom demokracie a mieru v nepokojnej Európe tej doby. Umožnil slobodný a moderný rozvoj českého a slovenského národa, rozvoj vzdelanosti a kultúry, povznesenie sociálne a hospodárske, rozvoj demokratickej samosprávy a štátnej správy a politický rozvoj, ktorý z Československa učinil stabilizovaný a moderný štát. Bol to štát úspešný a oba naše národy pri svojej samostatnej existencii ešte stále zúročujú pozitíva bývalého společného štátu. To si pripomenieme v predvečer výročia  vzniku ČSR pri pomníku T. G. Masaryka a M. R. Štefánika v Košiciach o 16.00. A chceme si pri tej príležitosti tiež uvedomiť, že to, čo máme dnes, nie je samozrejmé a mohli by sme to veľmi rýchlo stratiť spolu so stratou demokracie a ľudskej slobody.

Bližšie o programe na www.ceskyspolek.sk.

Kontakt:

MUDr. Dagmar Takácsová, dagmar.takacsova@outlook.sk, 907 959 758

 

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore