Aktuality

RTVS predstaví príbeh Dómu sv. Alžbety vo filme Katedrála zázrakov

Rozhlas a televízia Slovenska prináša na obrazovky nový dokumentárny film, v ktorom vyrozpráva svoj veľkolepý historický príbeh Dómu sv. Alžbety v Košiciach. Dokument s názvom Katedrála zázrakov diváci uvidia na slávnosť Všetkých svätých 1. novembra o 20:00 na Dvojke Slovenskej televízie.

V starom farskom Kostole sv. Alžbety v Košiciach sa v 14. storočí pri slúžení svätej omše odohrala neočakávaná udalosť, ktorej dôsledkom bolo potvrdenie skutočnej prítomnosti Krista v Eucharistii. Tento ľudsky nevysvetliteľný, nadprirodzený úkaz dostal pomenovanie „eucharistický zázrak“ a po schválení príslušnými cirkevným autoritami sa stal nosným pilierom náboženského života Košičanov i pútnikov z celej strednej Európy na niekoľko storočí. Stojí aj za zrodom samotnej košickej Katedrály sv. Alžbety. „Mnoho ľudí, turistov i  obyvateľov Košíc nevie, prečo je Dóm sv. Alžbety takou krásnou a veľkolepou sakrálnou stavbou,“ uviedla režisérka dokumentu Silvia Košťová. V dokumente sa to diváci dozvedia. Spolu s profesorom Petrom Zubkom, ktorý príbeh publikoval knižne, sú autormi scenára k dokumentu. Originálnym obsahovým prvkom  je personifikácia katedrály, ktorá sa prihovára v 1. osobe jednotného čísla a odkrývajúc svoje radosti i starosti stáva sa dôvernou priateľkou divákov.

V dokumente sú prezentované odborné stanoviská cirkevného historika prof. Petra Zubka a historičky Kataríny Nádaskej,  autentické, archívne písomné pramene, sakrálna architektúra a výtvarné umenie, ale väčšia časť obrazového stvárnenia je inscenovaná. Mnohofarebné, slnečné hrané obrazy živo predstavia stredoveké Košice, katedrálu ako frekventované pútnické miesto, pútnikov z najvyšších i najnižších vrstiev a viacero zaujímavých, prírodných i architektonických prostredí.

Realizáciu dokumentu zastrešil tvorivý tím Televízneho štúdia RTVS Košice:  Viktor Herrgott – kameraman, Ján Haraksim – strihač, Erika Hajasteková – vedúca výrobného štábu, Ľubica Jarjabková – kostýmová výtvarníčka, Ľuboš Porada a  Peter Zubko – odborní poradcovia a množstvo ďalších spolupracovníkov, o ktorých režisérka Silvia Košťová uviedla: „Je to hlavne tímová práca – a ja mám chvalabohu – úžasný tím, ktorý ťahá za jednu niť, rovnako cíti, a chce priniesť divákovi nezabudnuteľný zážitok.“ Pri výbere komparzu režisérka spolupracovala s kreatívnym centrom RTVS v Košiciach, pracovníkmi Košického hradu,  Základnou školou v Kežmarku a minoritmi v Spišskom Štvrtku. Kostýmami vypomohlo Divadlo Jonáša Záborského, divadlo Alexandra Duchnoviča v Prešove i fundus STV.

„Každý chrám do ktorého vojdem, či už na liturgiu, alebo len tak na stíšenie sa a modlitbu alebo s kamerou kvôli práci a nakrúcaniu, je pre mňa vymodleným miestom, ktoré vždy obdivujem a na ktorom sa cítim dobre. Košická katedrála však svojim príbehom je už pre mňa iným miestom, miestom Božieho milosrdenstva a miestom zázrakov – a tie sa nedejú len tak“,  opísala režisérka svoje dojmy po dokončení filmu. Veríme, že pre divákov Slovenskej televízie bude dokumentárny film Katedrála zázrakov skutočným duchovným, kultúrnym, hudobným i náboženským zázrakom.

Viac aj na: https://www.tkkbs.sk/view.php?cisloclanku=20231027023

Zdroj: RTVS Bernadeta Tokárová

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore