Tlačové správy

Chopin & Sibelius v košickom Dome umenia

Novembrový program zakončia v Štátnej filharmónii Košice symfonickým koncertom s názvom CHOPIN & SIBELIUS. O podujatie je veľký záujem a isto za tým stojí obľúbený Chopinov druhý klavírny koncert v podaní vyhľadávaného amerického klaviristu Andrewa von Oeyena. Druhá časť večera bude patriť severskej hudbe Jeana Sibelia. Orchester ŠFK povedie Sasha Yankevych ukrajinský dirigent pôsobiaci vo Švédsku. Koncert z abonentného cyklu A sa uskutoční vo štvrtok 23. novembra 2023 o 19:00 v Dome umenia. K dispozícii sú posledné vstupenky.

Andrew von Oeyen

„Nesporné dary a extravagantne dôkladná technika akoby bez námahy.“ Takto sa vyjadrila kritika v denníku The Los Angeles Times o americkom klaviristovi Andrew von Oeyenovi. Medzinárodne uznávaný hudobník sa pre svoje bystré, elegantné umenie a brilantnú techniku etabloval ako jeden z najpodmanivejších klaviristov svojej generácie.

Od svojho debutu v 16 rokoch s Los Angeles Philharmonic predstavil Andrew von Oeyen širokú škálu koncertného a sólového repertoáru na popredných miestach po celom svete. Ako sólista vystupoval v Spojených štátoch s radom orchestrov ako Philadelphia Orchestra,  San Francisco Symphony či National Symphony Orchestra. Medzinárodne účinkoval s Berlin Symphony, New Japan Philharmonic či Vancouver Symphony. Sólové recitály uviedol napríklad v londýnskej Wigmore Hall, v newyorskom Lincoln Center či Wiener Konzerthaus.

Andrew von Oeyen v Košiciach uvedie Chopinov Koncert pre klavír a orchester č. 2 f mol. „Bez ohľadu na to, koľkokrát som ho hral, vždy mi ponúka emocionálne a zmyslovo uspokojujúci zážitok. Jeho nádherné melódie v jedinečnej harmonickej scenérii – takej, ktorú si nemožno pomýliť so žiadnym iným skladateľom – vrhajú zvláštne kúzlo. Možnosti farieb sú také neobmedzené ako sú rozmanité a zložité samotné emócie,“ uvádza klavirista a dopĺňa, že dielo je pre neho stále výzvou a vníma ho ako vzrušujúce a svieže. Andrew von Oeyen zároveň uznáva Chopina za to, že natoľko emocionálne hlboké dielo dokázal skomponovať vo veku 20 rokov.

Sasha Yankevych

Mladý ukrajinský dirigent Sasha Yankevych svoj horlivý a ohnivý temperament vyvažuje citlivosťou a muzikálnosťou. Po absolvovaní hudobného vzdelania v Poľsku nastúpil do Štátnej opery vo Varšave a Opery v Zürichu. Pôsobil aj ako korepetítor a asistent dirigenta v Kráľovskej švédskej opere v Štokholme. Yankevych v súčasnosti dokončuje magisterský diplom z dirigovania na Kráľovskej švédskej hudobnej akadémii a bol menovaný za nového dirigenta nemeckého rozhlasového orchestra NDR Elbphilharmonie Orchester. Diela, čo odznejú na košickom koncerte pod jeho taktovkou, sú mu veľmi blízke: „Keďže som sám klavirista a študoval som hru na klavíri v srdci Poľska, Chopinovu hudbu som mohol počuť všade. Každý deň sme boli obklopení jeho umeleckými dielami a takmer sme ich ´nasávali´ zo vzduchu. Pre mňa osobne je tento koncert skvelým príkladom Chopinovej mladosti a ohňa, jeho temperamentu a túžby po spontánnosti, hlbokej citlivosti a poézie,“ približuje Sasha Yankevych svoj pohľad na Chopinov Koncert pre klavír a orchester č. 2 f mol.

ukrajinský dirigent Sasha Yankevych    Foto: Radoslaw Rzepecki

Medzi spomínaným koncertom Fryderyka Chopina a Symfóniou č. 7 C dur od Jeana Sibelia vidí paralelu v tom, že obaja skladatelia boli inšpirovaní fantáziou a improvizáciou. „Sibelius chcel svoju poslednú symfóniu nazvať ´Symfonickou fantáziou´, čo z nej urobilo unikátne jednodielne dielo, ktoré nám ukazuje neuveriteľnú lásku skladateľa k prírode Fínska a jej nekonečným nádherným scenériám,“ približuje Sasha Yankevych. Na záver dodáva: „Momentálne žijem vo Švédsku, kde je príroda veľmi podobná Fínsku, cítim sa spätý s touto hudbou a hlavnou myšlienkou skladateľa. Nemôžem sa dočkať, až sa stretnem s orchestrom ŠFK, ponoríme sa do tejto hudby a spoločne ju preskúmame!“

Koncert z abonentného cyklu A s názvom CHOPIN & SIBELIUS sa uskutoční vo štvrtok 23. novembra 2023 o 19:00 v Dome umenia. Cena vstupného je 14/12/10 € – zľavnené 11/9/7 € – lóža 18 €. Vstupenky na podujatia Štátnej filharmónie Košice sú v predaji aj so zľavami vo vstupenkovej pokladnici Domu umenia od pondelka do štvrtka (10:00 – 12:00, 14:00 – 17:00) a hodinu pred podujatím. Vstupenky sú v predaji aj online na webe Štátnej filharmónie Košice www.sfk.sk alebo cez link https://program-sfk.colosseum.eu/. Zľavy je možné uplatniť aj pri online nákupe.

 

Kontakt pre médiá:
Lucia Radzová, PR manažérka ŠFK
+ 421 918 802 101, lucia.radzova@sfk.sk

 

 

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore