Tlačové správy

Novoročný koncert v rytme valčíkov

Štátna filharmónia Košice (ŠFK) pozýva návštevníkov na slávnostný Novoročný koncert pod taktovkou Rastislava Štúra. Špecialitou večera bude nielen objavný program, ale aj spoločný novoročný prípitok a malé prekvapenie. Poslucháči sa môžu tešiť na odľahčený program veselšieho ladenia. Ľubozvučné valčíky a inštrumentálne predohry z operiet navodia tú pravú povznesenú atmosféru. Cieľom ŠFK je optimisticky privítať nový rok a spoločne sa naladiť krásnou hudbou. Mimoriadny koncert sa uskutoční na Troch kráľov 6. januára 2024 o 19:00 v Dome umenia. Podujatiu bude predchádzať Verejná generálka o 10:00.

Novoročný koncert ŠFK predstaví vzletný program naplnený tanečným rytmom valčíka, operetných melódií a trblietavej hudobnej zábavy očarujúcej už celé generácie poslucháčov. V programe zaznejú príjemné melódie skladateľov prepojených so Slovenskom.

Počas zlatého veku viedenskej operety bol Franz Lehár protipólom Johanna Straussa ml., predovšetkým so svojou slávnou operetou Veselá vdova. Jeho celosvetovo najpopulárnejším valčíkom je Zlato a striebro, ktorý sa dodnes uvádza veľmi často, podobne ako jeho Valčík Adria. Autorom čardáša Spomienka na Bardejov je Béla Kéler, hoci sa v minulosti mylne prisudzoval Brahmsovi. Vo valčíku Od Rýna k Dunaju využíva melodickosť nemeckých i rakúskych ľudových piesní. Na koncerte ďalej zaznejú aj tóny legendárneho Hrnčiarskeho bálu Gejzu Dusíka, Valčík zo suity z baletu Majáles od Ľudovíta Rajtera či Kavalier Walzer z operety Poľská krv od Oskara Nedbala. Ako kontrastné diela voči toku valčíkov a operiet zaznejú klasická symfonická kompozícia Selanka, v ktorej sa Ján Cikker utieka do vnútorného, pastorálneho a idylického sveta a pôsobivé dielo Michala Vileca Romanca pre husle a orchester.

Na podujatie pozýva držiteľ Krištáľového krídla v kategórii Hudba dirigent Rastislav Štúr: „Novoročný koncert so Štátnou filharmóniou Košice považujem za mimoriadny, keďže je zložený najmä zo skladieb skvelých skladateľov prepojených so Slovenskom, v ktorých zaznieva naša história, náš folklór a teda sú nám veľmi blízke. Teším sa na naše spoločné vykročenie do nového roka v dobrej nálade a s pozitívnym nábojom, čo nám, verím, vydrží po celý rok.“

ŠfK a dirigent Rastislav Štúr                  Foto: Jaroslav Ľaš

Novoročný koncert sa uskutoční 6. januára 2024 o 19:00 v Dome umenia.
Cena vstupného je 20/18/16 € – zľavnené 17/15/13 € – lóža 24 €. Vstupenky na podujatia Štátnej filharmónie Košice sú v predaji aj so zľavami vo vstupenkovej pokladnici Domu umenia od pondelka do štvrtka (10:00 – 12:00, 14:00 – 17:00) a hodinu pred podujatím. Vstupenky sú v predaji aj online na webe Štátnej filharmónie Košice www.sfk.sk alebo cez link https://program-sfk.colosseum.eu/. Zľavy je možné uplatniť aj pri online nákupe.

 

Kontakt pre médiá:
Lucia Radzová, PR manažérka ŠFK
+ 421 918 802 101, lucia.radzova@sfk.sk

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore