Tlačové správy

Spišské divadlo uvedie celoslovenskú premiéru dramatizácie románu Šeptuchy

Magický príbeh o priateľstve, láske a samote

Spišské divadlo (SD), kultúrna organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Košického samosprávneho kraja, prináša celoslovenskú premiéru inscenácie Šeptuchy. Úspešný román Aleny Sabuchovej, ktorý v roku 2020 získal cenu Anasoft litera, zdramatizovala Lucia Mihálová. Český rozhlas uviedol Šeptuchy ako čítanie na pokračovanie a v súčasnosti sa pripravuje jeho sfilmovanie.

Ústrednou témou sezóny 2023/2024 v Spišskom divadle je láska v rôznych podobách a odráža sa aj v dramatizácii románu Šeptuchy. Prečo padlo rozhodnutie práve na Šeptuchy, vysvetľuje umelecký šéf divadla Viktor Kollár: „Literatúra je jedným z významných inšpiračných zdrojov, na ktoré sa divadlo napája. Prvotný nápad na Šeptuchy vyšiel od režisérky Mariany Luteránovej. Kniha ma veľmi oslovila, Alenka Sabuchová je úžasná žena s neuveriteľným vnútorným bohatstvom. Román sa aktuálnym spôsobom dotýka tém, ktoré súvisia prakticky s každým regiónom lokalizovaným mimo centra. Autorka vycestovala do Podlasia a román písala tam. Je to príbeh o stretávaní svetov, o prekračovaní hraníc. Šeptuchy predstavujú priesečník svetov – sveta kapitalizmu, Kauflandu, časopisu Bravo a konzumného života v 90. rokoch. Druhý svet je pôvodný, mystický, ktorý v tom kraji existoval stáročia. Kniha má veľa vrstiev, je o svete živých a mŕtvych, o dospievaní, o spájaní minulosti s prítomnosťou. Je tam prítomný humor, ktorý človek potrebuje, ale aj krutosť toho sveta. Rozmedzie všetkých svetov a prekračovanie hraníc je kľúčovou témou románu Šeptuchy. Chcem, aby Spišské divadlo bolo v niektorých tituloch priekopnícke a aktuálne, a aby prinášalo nové témy, ktoré sa inde nedejú a z tohto hľadiska bol výber po prečítaní románu pre mňa jednoznačný.“

Kontrasty svetov a prekračovanie hraníc

Citlivý emotívny príbeh dvoch dospievajúcich dievčat sa odohráva v búrlivých deväťdesiatych rokoch v regióne Podlasie na hranici medzi Poľskom a Bieloruskom. Tento zabudnutý záhadný kút zahalený hmlami, kde pohanstvo ešte nestihlo byť potlačené kresťanstvom, si zachoval svoj ráz a dodnes v ňom prežívajú mnohé tradície a legendy. Žijú tu šeptuchy, ženy liečiteľky, za ktorými prichádzajú ľudia z regiónu na kočoch, aj spoza hraníc na najnovších autách. Svoju budúcnosť u nich riešia nešťastné vdovy aj bohatí podnikatelia. V tejto magickej atmosfére prežívajú priateľky Alina a Dorota priateľstvá, prvé lásky i starosti každodenného života. Miesto, kde žijú, neponúka ľuďom ambicióznu budúcnosť, no aj napriek tomu sa od neho nedokážu odpútať. Inscenácia je plná kontrastov, medzi sebou bojujú tradície a moderný svet, pohanské zvyky a pravoslávna cirkev. V inscenácii Spišského divadla sa výnimočne predstaví prakticky celý umelecký súbor. Hlavné postavy dvoch priateliek stvárnili Petra Dzuriková ako Alina a Kristína Kotarbová ako Dorota.

Tvorivý tím z celého Slovenska

Podľa umeleckého šéfa divadla Viktora Kollára ide o najdôležitejšiu premiéru aktuálnej 33. sezóny: „Šeptuchami sme sa rozhodli vyšpliapnuť mimo komfortnej zóny. Je to veľká výzva tematická, dramaturgická, inscenačná a chceme ju zvládnuť pomocou veľmi kvalitného kreatívneho tvorivého tímu, ktorý sa nám podarilo vyskladať z výrazných divadelných osobností z externého prostredia. Román pôsobivo zdramatizovala Lucia Mihálová z trnavského divadla. Skúsená režisérka Mariana Luteránová k nám prišla priamo po premiére čiernej komédie s Kamilou Magálovou v divadle GUnaGU a hneď po premiére Šeptúch odchádza režírovať do SND. Dramaturgom predstavenia je Miro Dacho, dlhoročný spolupracovník renomovaných režisérov a divadiel, kostýmy pripravuje talentovaná Alžbeta Kutliaková z Oravy, ktorá v tomto roku získala už svoju druhú cenu Dosky za najlepší kostým sezóny. Scénu nádherne vymyslel kreatívny scénograf Juraj Poliak zo Žiliny a hudbu má pod taktovkou líder kapely Komajota, vynikajúci slovenský hudobník Martin Husovský.“

 Celoslovenská premiéra Šeptuchy sa uskutoční v piatok 15. decembra o 19.00 hodine na veľkej scéne SD a zúčastní sa na nej aj autorka románu Alena Sabuchová.

Inscenácia Šeptuchy je v aktuálnej 33. divadelnej sezóne prvou premiérou činohry Spišského divadla. Počas sezóny divadlo pripravuje ešte šansónový recitál Édith, komédie Okuliare Eltona Johna a Sprievodca sexuálnou výchovou pre nové tisícročie a netradičnú hudobnú rozprávku Pippi Dlhá Pančucha.

Uvedenie inscenácie v Spišskom divadle podporila Nadácia Tatra banky.

 

Veronika Fitzeková, hovorkyňa Spišského divadla

 

 

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore