Tlačové správy

Živý orloj bude v Košiciach i tento rok

Východoslovenské múzeum v Košiciach (VSM), kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, pokračuje v tradícii živého orloja, ktorú započalo minulý rok. Podujatie sa uskutoční 29. decembra 2023 o 17:00. Návštevníci si ho budú mať možnosť vychutnať z priestranstva pred Miklušovou väznicou, ktoré im poskytne výborný výhľad na arkády Katovej bašty.

Práve z nich sa divákom „prihovorí“ 12 postáv, osudom úzko spojených s Miklušovou väznicou. Jednotlivé príbehy trestancov, drábov, mestského lekára, pôrodnej babice, väzenského správcu či detských väzňov, sú inšpirované údelmi skutočných ľudí, o ktorých sa dozvedáme z historických prameňov. „Východoslovenské múzeum nijako nezaostáva za svetovými metropolami. Aj tento rok prinesie záujemcom plnohodnotný audiovizuálny zážitok, viažuci sa na dramatické udalosti dejín tohto mesta. Defilé rozprávkových bytostí z rôznych kútov sveta vystrieda história spätá s Košicami a jedným z jej emblémov – Miklušovou väznicou,“ dodáva riaditeľ VSM, Dominik Béreš.

Miklušova väznica bola v ostatnom čase častejšie v centre pozornosti verejnosti i médií. V súvislosti s objektom sa písalo aj o vyhlásení architektonickej súťaže na návrh novej expozície v jeho priestoroch. Vyhodnotenie prebehlo na jeseň a verejnosť sa mohla oboznámiť s víťazným návrhom Juraja Izraela, na ktorom spolupracoval so Simonou Fischerovou a Ivonou Chmelovou Hroncovou, vystaveným priamo v Miklušovej väznici. Dôvod, pre ktorý bude objekt už 29. decembra opäť stredobodom záujmu, podrobnejšie vysvetľuje Béreš: „Miklušovu väznicu čaká v najbližších rokoch rozsiahla rekonštrukcia, ktorej výsledkom by mala byť nová, krásna, interaktívna expozícia plná zážitkov a často až neuveriteľných a temných príbehov. Niektoré z nich načrtáva aj tohtoročný živý orloj, ktorým chceme návštevníkov trochu navnadiť, aby sa mohli už dopredu tešiť na to, čo ich v budúcnosti čaká. Verím, že orloj z múzea priláka aj tentoraz veľký počet spokojných a nadšených divákov.

Podujatie, ktoré je určené pre širokú verejnosť, bude zdarma. Bezprostredne po zhliadnutí živého orloja si záujemcovia budú môcť vychutnať exkluzívnu nočnú prehliadku v útrobách Miklušovej väznice za symbolické vstupné 4€/2€ (zľavnené vstupné). Čakajú na nich verné herecké výjavy, zobrazujúce situácie, odohrávajúce sa v košickom žalári pred stáročiami.

Mgr. Lenka Šafranová, PhD., vedúca propagačného oddelenia

Východoslovenské múzeum v Košiciach

Telefón: +421 917 546 617

Email: lenka.safranova@vsmuzeum.sk

Web: https://www.vsmuzeum.sk/

 

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore