Tlačové správy

Východoslovenské múzeum ponúka verejnosti možnosť adoptovať si zbierku

V stredu 20.12. 2023 spustilo Východoslovenské múzeum v Košiciach (VSM), kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, vlastnú kampaň na crowdfundingovej platforme StartLab (https://www.startlab.sk/oziv-barok-strojom-casu/).

Dôvod, pre ktorý sa kultúrno-vzdelávacia  inštitúcia rozhodla pre tento krok, objasnil riaditeľ múzea, Dominik Béreš: „Nie je bežnou praxou, aby sa verejná inštitúcia zapájala do spoločenskej zbierky a zároveň dávala možnosť širokej verejnosti stať sa súčasťou 400-ročnej umelecko-historickej expozície. Hoci sú naše ambície značne vyššie, ako býva štandardná výška projektov, verím, že dokážeme ľudí osloviť  a možno sa nájdu aj firemné spoločnosti, ktoré motivujú svojich zamestnancov, prípadne sa rozhodnú poskytnúť im benefit z našej rozmanitej ponuky odmien. Súčasne sa aj takýmto spôsobom snažíme odbremeniť neustále rastúcu potrebu zvýšeného vynakladania verejných zdrojov do pamäťovej inštitúcie.“.

Múzeum ponúka širokej verejnosti od 20. 12. 2023 do 2. 2. 2024 unikátnu možnosť adoptovať si zbierkové predmety z monumentálnej expozície Zaži barok a pridať sa tak ku patrónovi projektu, profesorovi Martinovi Hubovi a krstným rodičom, ktorí tak už urobili. Sú nimi významné osobnosti z oblasti kultúry, vedy, ale aj športu, ako napríklad  Filip Tůma, Pavol Čekan, Nasťa Kuzminová, Sajfa, Janko Lehotský, Petra Černocká, Milan Markovič, Mirka Partlová, Dárius Koči, raper Majself, manželia Cmoríkovci, Milan Kolcun, Karmen Pál Baláž či operné zoskupenie La Gioia.

Na adoptívnych rodičov, ktorí si barokovú zbierku osvoja za finančný príspevok, čakajú atraktívne odmeny podľa vlastného výberu: celoročné permanentky  do všetkých expozícií a výstav vo VSM, nočné zážitkové prehliadky barokovej expozície, bohaté barokové hody, no najmä uverejnenie mien podporovateľov aj s poďakovaním na veľkoplošnom dekoračnom paneli, umiestnenom priamo pred vstupom do expozície.

Ak sa múzeu podarí získať cieľovú sumu 30 000 eur za 45 dní, doplní jedinečnú barokovú zbierku o virtuálne zrkadlo, ktoré návštevníkov „vráti v čase“ a prenesie ich na pompézny ples do Benátok. Stačí jeden pohľad do zrkadla a návštevníci sa v jeho odraze uvidia odetí do pompéznych barokových šiat a zatancujú si na bále spolu so šľachtou. Ak sa cieľovú sumu nepodarí dosiahnuť, peniaze sa vrátia všetkým podporovateľom, ktorí sa zapojili do kampane.

Veríme, že verejnosť nezanevrela na kultúru, aj napriek zložitej situácii, v akej sa dlhodobo nachádza. Som presvedčený, že je medzi nami stále dosť priaznivcov a podporovateľov umenia, ktorí rozoznajú skutočnú krásu a chápu, že i múzejné skvosty si zaslúžia tú najlepšiu opateru.“ uzavrel hlavný kurátor expozície Zaži barok, Ivan Havlice.

VSM bude pravidelne informovať o priebehu kampane na sociálnych sieťach, youtubovom kanáli a vlastnej webovej stránke.

Mgr. Lenka Šafranová, PhD.vedúca propagačného oddelenia

Východoslovenské múzeum v Košiciach

Telefón: +421 917 546 617

Email: lenka.safranova@vsmuzeum.sk

Web: https://www.vsmuzeum.sk/

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore