Aktuality

Aspoň raz ho počuť naživo – Mozartov koncert pre klarinet

Podujatie s názvom MOZARTOV KONCERT PRE KLARINET prinesie jedno z najcennejších diel klarinetového repertoáru. Spolu s orchestrom Štátnej filharmónie Košice sa sólovo predstaví Anna Paulová. Koncert otvorí premiéra slovenskej skladateľky Ľubice Čekovskej. Hudobný večer zavŕši Symfónia č. 3 a mol Škótska od Felixa Mendelssohna Bartholdyho. Všetko pod vedením holandského dirigenta Sandera Teepena. Koncert z abonentného cyklu B sa uskutoční vo štvrtok 18. januára 2024 o 19:00 v Dome umenia.

Rodáčka z Humenného Ľubica Čekovská patrí k renomovaným reprezentantom slovenského hudobného umenia vo svete a premiéra jej nového diela je vždy udalosť. Bude ňou aj prvé uvedenie jej nového orchestrálneho diela s názvom „At Béla’s Window / Pri Bélovom okne“.  Hudobný skladateľ Béla Bartók vo významnej miere hľadal svoje inšpiračné zdroje v ľudovej piesni. Venoval sa etnomuzikológii, zbieral a študoval hudobný materiál nielen v rodnom Maďarsku, ale i na Slovensku. „Začiatkom minulého storočia ako prvý na svete urobil fonografický záznam fujaristu, ktorý sa dnes stal inšpiráciou ku skomponovaniu mojej skladby. Stretnutie Bartóka s fujaristom a jeho autentické vytvorenie nahrávky nástroja hrajúceho ľudovú pieseň považujem za magický moment. Z piesne som vybrala fragmenty, akési rétorické figúry a pretavila ich do svojej desaťminútovej skladby, ktorá zachytáva proces nahrávania piesne z regiónu Revúca samotným skladateľom túžiacim prenechať hudobné dedičstvo pre budúce generácie,” približuje Ľubica Čekovská.

Mnohými oceneniami ovenčená česká klarinetistka Anna Paulová sa už na spoluprácu so ŠFK veľmi teší. Mozartov klarinetový koncert zahrá v pôvodnom znení na basetovom klarinete. Na podujatie pozýva slovami: „Klarinetový koncert Adur Wolfganga Amadea Mozarta patří k mým nejoblíbenějším skladbám. Je považován za jedno z nejcennějších děl klarinetového repertoáru a jedno z nejlepších děl Mozartových. Je jeho poslední dokončenou skladbou. Koncert napsal a věnoval klarinetovému virtuózovi a příteli Antonu Stadlerovi, ten v roce 1790 postavil basetový klarinet a Mozart byl tím nástrojem unesen. Stadler premiéroval Koncert ve Stavovském divadle v Praze. Poutá krásnou zpěvností, něžností a místy i dramatičností. Ve druhé větě je zvláštní druh melancholie a lyriky, taková škála citové čistoty, která osloví absolutně každého. Byla použita ve více než 100 filmech, což je neuvěřitelné!“

Celý večer sa bude niesť pod taktovkou inšpirujúceho a energického dirigenta Sandera Teepena. Podľa jeho slov by mal každý aspoň raz v živote počuť Mozartov klarinetový koncert: „Svetoznáma druhá časť je jedným z najkrajších hudobných diel, aké boli kedy napísané. A s našou úžasnou sólistkou Annou Paulovou to bude veľkolepé. V kombinácii s novým dielom inšpirovaným fujarou od Ľubice Čekovskej a silnou Symfóniou č. 3 od Mendelssohna to bude koncert, ktorý naozaj chcete zažiť. Dúfam, že sa čoskoro stretneme osobne!“

Koncert z abonentného cyklu B s názvom MOZARTOV KONCERT PRE KLARINET sa uskutoční vo štvrtok 18. januára 2024 o 19:00 v Dome umenia. Cena vstupného je 12/10/8 € – zľavnené 9/7/5 € – lóža 16 €. Vstupenky na podujatia Štátnej filharmónie Košice sú v predaji aj so zľavami vo vstupenkovej pokladnici Domu umenia od pondelka do štvrtka (10:00 – 12:00, 14:00 – 17:00) a hodinu pred podujatím. Vstupenky sú v predaji aj online na webe Štátnej filharmónie Košice www.sfk.sk alebo cez link https://program-sfk.colosseum.eu/. Zľavy je možné uplatniť aj pri online nákupe.

Kontakt pre médiá:
Lucia Radzová, PR manažérka ŠFK
+ 421 918 802 101, lucia.radzova@sfk.sk

Sander Teepen – Jostijn Ligtvoet 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore