Tlačové správy

Právnická fakulta UPJŠ v spolupráci s mestom Košice opätovne otvára Študentskú právnu poradňu

Prostredníctvom Študentskej právnej poradne majú občania mesta Košice možnosť získať bezplatnú právnu analýzu svojho právneho problému, ktorú pre nich vypracujú študenti a študentky práva pod dohľadom skúsených advokátov a advokátok. Súčasťou právnej analýzy pre klienta je právny rozbor jeho prípadu a konkrétne možnosti jeho riešenia.

Činnosť Študentskej právnej poradne sa uskutočňuje v nasledujúcich právnych oblastiach: občianske právo, rodinné právo, obchodné právo, pracovné právo, právo sociálneho zabezpečenia, správne právo a daňové právo. Z činnosti Študentskej právnej poradne je vylúčené právne analýzy v oblasti trestného práva. Na stretnutie je potrebné objednať sa vopred buď telefonicky na t. č. +421 55 6419 385 v Kancelárii prvého kontaktu na Magistráte mesta Košice, alebo emailom na adrese dominika.beckova@upjs.sk alebo laura.gazdagova@student.upjs.sk. Objednávky klientov budú prijímané od 12. februára do 15. apríla 2024 alebo do naplnenia kapacity poradne. Dohodnuté stretnutia budú prebiehať v priestoroch Právnickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika na Kováčskej 30 v Košiciach.

Právne rady študentov práva sú určené  pre obyvateľov mesta Košice, ktorí potrebujú pomoc s vyriešením právneho problému, pričom sú si vedomí toho, že právnu analýzu ich problému vypracujú študenti pod dohľadom skúsených advokátov. Klient by zároveň mal študentovi poskytnúť úplné a pravdivé informácie o svojom právnom probléme a jasne formulovať otázky a problémy, ktoré by mali byť predmetom právnej analýzy.

Študentská právna poradňa pre obyvateľov mesta Košice je súčasťou klinického vzdelávania a jej realizáciu zabezpečuje Pracovisko právnych kliník Právnickej fakulty UPJŠ. Hlavnou myšlienkou poradne je spojenie praktického vzdelávania študentov práva a pomoci osobám, ktoré majú právny problém, ale nevyhľadali profesionálnu pomoc advokáta. Poskytnutie pomoci pre klienta spočíva vo vypracovaní právnej analýzy jeho prípadu, súčasťou ktorej bude právny rozbor prípadu a konkrétne možnosti jeho riešenia. Prostredníctvom práce na reálnych prípadoch klientov získajú študenti cenné praktické skúsenosti a bližšiu predstavu o výkone právnického povolania.

Kapacita poradne je postačujúca na to, aby sme v letnom semestri prijali približne 20 klientov. V zimnom semestri študenti a študentky vypracovali právne analýzy pre 19 klientov. Evidujeme veľmi pozitívnu spätnú väzbu tak od študentov, ako aj od klientov. Študenti oceňujú najmä možnosť priameho kontaktu s reálnym klientom, prácu na skutočných právnych problémoch, ako aj to, že výsledok ich práce v podobe právnej analýzy má reálny dosah. Rovnako kladne hodnotia aj spoluprácu s advokátmi. V tomto roku sme spustili 3. ročník poradne a plánujeme v tomto projekte pokračovať aj v budúcom roku,“ informovala JUDr. Bc. Dominika Marčoková Becková, PhD., koordinátorka Študentskej právnej poradne na Právnickej fakulte UPJŠ.

Úsilie právnickej fakulty je nasmerované na vzdelávanie absolventov, ktorí počas celého štúdia získavajú ucelené systematické a analytické poznatky z jednotlivých pozitívno-právnych disciplín práva verejného a súkromného. Sú spôsobilí aplikovať získané teoretické poznatky v praxi a dokážu sa orientovať v právnom poriadku Slovenskej republiky, ale aj v judikatúre súdov. Študenti získajú základné praktické skúsenosti už počas štúdia, a to predovšetkým prostredníctvom právnych kliník. Vzhľadom na predpokladané oblasti, v ktorých majú pôsobiť budúci absolventi, fakulta dáva osobitný dôraz na výchovu predovšetkým morálne bezúhonných, ako aj všeobecne právne a spoločensky rozhľadených mladých ľudí.

Mgr. Laura Hoľanová, tlačový referent a hovorca UPJŠ v Košiciach

V prípade záujmu o podrobnejšie informácie kontaktujte:

Mgr. Laura Hoľanová

Univerzita P. J. Šafárika v Košiciach

Šrobárova 2, 041 80 Košice

E-mail: laura.holanova@upjs.sk

Tel.:    +421 55 234 1550

Mob.: +421 905 385 911

Web: https://www.upjs.sk/pravnicka-fakulta/pracoviska/ppk/aktuality/27723-2/

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore