Tlačové správy

Spišské divadlo prináša bláznivú grotesku Okuliare Eltona Johna

Komédia plná futbalu a rockovej hudby

Spišské divadlo (SD), kultúrna organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Košického samosprávneho kraja, v piatok 23. februára ponúkne divákom tretiu premiéru v aktuálnej 33. sezóne, skvelú komédiu Okuliare Eltona Johna v réžii Mila Kráľa. Bláznivá groteska spája dva typické britské fenomény – futbal a rock.

 Autor, spisovateľ a divadelný režisér David Farr pri písaní vychádzal zo skutočnej udalosti z dejín anglického futbalu. Za inscenáciu získal cenu autorskej asociácie za najlepšiu regionálnu hru roku 1997. Odvtedy sa komédia s úspechom hrala po celej Európe a doteraz je najúspešnejšou hrou tohto britského spisovateľa.

Futbalová tragédia Watfordu

Pôvodne malý a bezvýznamný klub Watford FC v roku 1984 šokoval futbalový svet, keď sa prebojoval zo štvrtej ligy až do finále Anglického pohára. V osudnom finále však štvrtoligový outsider prehral, keď brankára oslepil lúč slnka odrazený od okuliarov Eltona Johna.

To je obrovská rana pre oddaného fanúšika watfordského klubu Billa, v podaní Mikuláša Dzuríka. Po tomto futbalovom fiasku sa Bill zrúti. Zanevrie na futbal, utiahne sa do svojho takmer prázdneho bytu a s nikým sa nestretáva. V osobitnej miestnosti opatruje klubové relikvie a dookola sleduje záznam nešťastného gólu. Po šiestich rokoch, v deň, keď „Sršni“ hrajú rozhodujúci zápas sezóny, za ním úplne nečakane pricestuje mladší brat Dan (Filip Brišák) a privedie vlastnú rockovú kapelu. Bratské stretnutie po rokoch roztáča kolotoč bláznivých situácií. Komédia sa odohráva počas jedného dňa a autor ju zahustil komickými náhodami a čiernym humorom, ktorý prináša smiech cez slzy. David Farr rozohral v groteske tému outsiderstva, ale zobrazuje aj ďalšie témy – zložitosť ľudských osudov, krehké vzťahy či trápnu realitu, ktorá nás dokáže zaskočiť.

Komédia o lúzroch a futbale

Pod inscenáciu sa podpísal tvorivý tím pod vedením režiséra Mila Kráľa, ktorý má skúsenosti s filmovou a televíznou réžiou, ale v prípadne divadla to bol jeho režijný debut. Je to príjemná oddychová hra. Diváci sa môžu tešiť na dobre napísané humorné situácie a zaujímavé postavy. Je to komédia o lúzroch, každý z nich vchádza do deja s nejakou osobnou prehrou. Trápia sa so svojimi strachmi, obavami, úzkosťami, ktoré pri pohľade zvonka vyznievajú komicky. Škodoradosť je základným východiskom tejto inscenácie,“ hovorí Milo Kráľ, ktorý zároveň vyberal aj hudbu. O preklad sa postarala Zuzana Vajdičková, dramaturgičkou je Zuzana Galková. Scénu a kostýmy navrhol scénograf a kostýmový výtvarník Jakub Branický.

V postavách väčších a menších športových nadšencov sa predstavia herci Spišského divadla. Režisér si spoluprácu s nimi pochvaľuje: V Spišskej Novej Vsi je dobré prostredie. Herci sú sústredení na prácu, robilo sa mi veľmi príjemne.“ Frustrovaného futbalového fanúšika Billa hrá Mikuláš Dzurík, jeho brata Dana stvárnil Filip Brišák. Spolu s ním prichádzajú členovia jeho kapely, Shaun (Filip Štrba) a Tim (Peter Gedeon). V úlohe Billovej milenky Julie, ktorá mu nosí nákupy a ako jedinú ju futbal príliš nezaujíma, diváci uvidia Denisu Macalovú Ďuratnú. Jej 16-ročnú dcéru Amy, ktorá je takisto veľkou futbalovou fanúšičkou, hrá Mária Čičvarová.

Vtipná postava Shauna

V úspešnej komédii si našiel režisér obľúbenú postavu: „Je to postava Shauna, na ňom sa vždy dobre bavím a myslím, že Filip Štrba ju zvláda veľmi dobre. Je to taký milý lúzrik, baví ma jeho charakter, jeho prostorekosť, na základe ktorej sa dostáva do stále väčších problémov.“ Filip Štrba sa s postavou gitaristu Shauna zžil bez problémov. „Mám pocit, že postupne počas skúšania sa mi zdá, že táto postava sa mi prelína aj so súkromným životom,“ komentuje herec, ktorý postavu Shauna vníma ako vďačnú a vtipnú: „Hovorí sa, že najväčšia radosť je škodoradosť a presne to sedí na Shauna. Je outsider, opustila ho mama a on hľadá oporu niekde inde. Nájde ju v kapele medzi hudobníkmi, s ktorými sa snažia preraziť v hudobnom svete a možno sa im to nakoniec aj podarí, ktovie.“

Skvelá komédia plná futbalu, rockovej hudby, krehkých vzťahov a komických náhod Okuliare Eltona Johna má premiéru vo veľkej sále Spišského divadla v piatok 23. februára o 19.00 hodine. Hlavným partnerom inscenácie je Slovanet, partnerom Optika Oravcová.

Spišské divadlo v Spišskej Novej Vsi je profesionálne divadlo s činohernou a alternatívnou scénou a dvoma hracími priestormi. V aktuálnej 33. divadelnej sezóne SD uviedlo zatiaľ dve premiéry – zdramatizovaný román Šeptuchy a kabaret Edith. V máji pripravuje komédiu Sprievodca sexuálnou výchovou pre nové tisícročie a sezónu divadlo uzatvorí v júni druhým ročníkom udeľovania ocenení Zlatá labuť.

Veronika Fitzeková, hovorkyňa Spišského divadla

 

 

Autor fotografií: Robert Tappert

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore