Tlačové správy

Užhorodské divadlo uvedie v Košiciach svetoznámu hru Karla Wittlingera „Radšej ostaň mŕtvy“

V piatok 5. apríla 2024 bude v Národnom divadle Košice hosťovať Zakarpatské akademické regionálne hudobno-dramatické divadlo bratov Juraja-Augustína a Eugena Šeregijovcov z Užhorodu. Na Malej scéne NDKE uvedie inscenáciu RADŠEJ OSTAŇ MŔTVY ((КРАЩЕ ЗАЛИШАЙСЯ МЕРТВИМ) podľa celosvetovo úspešnej hry nemeckého dramatika Karla Wittlingera.

Láska, strach, dráma a trochu šialenstva! Ako? Keď všetci blízki a priatelia dávno pochovali hrdinu a on je živý? Hansa nečaká vrelé prijatie. Veď jeho smrť je výhodnejšia ako život… Karl Wittlinger napísal tragikomickú absurdnú komédiu, ktorá je príbehom, ktorý prežil dlhé roky v zajatí a po návrate domov sa ukázalo, že je pre všetkých zbytočný.

Inscenáciu podľa celosvetovo úspešnej hry nemeckého dramatika Karla Wittlingera „Poznáte mliečnu cestu?“, ktorá sa s veľkým úspechom hrávala aj na americkej Broadwayi a slovenský režisér Miloš Pietor podľa nej natočil v roku 1974 televízny film s Igorom Hrabinským v titulnej postave, uviedlo užhorodské divadlo ešte predtým, ako Rusko spustilo vo februári 2022 spustilo plnohodnotnú inváziu na Ukrajinu. Inscenácia v réžii zaslúžilého umelca Ukrajiny Mychajla Fiščenka tak nabrala v posledných mesiacoch ešte viac na aktuálnosti

Predstavenie ukazuje absurdnosť ľudského života, diváci pozorujú „blázna v blázinci“ a sami sa stávajú domnelými pacientmi v šialenom dome. Dramaturgický zámer s reinkarnáciou troch hercov každých 5  až 10 minút do nových obrazov si vyžaduje značný profesionálny cit.

Hosťovanie našich priateľov z Užhorodu sa uskutočňuje na základe „Memoranda o spolupráci“, ktoré v auguste 2023 podpísali Andrej Šoth, generálny riaditeľ NDKE a Rudolf Dzurynets, riaditeľ Zakarpatského akademického regionálneho hudobno-dramatického divadla bratov Juraja-Augustína a Eugena Šeregijovcov z Užhorodu.

Predstavenie uvádzame v ukrajinskom jazyku so slovenskými titulkami.

Vstupenky sú k dispozícii v dennej pokladni NDKE alebo online na: https://svk-websale.colosseum.eu/ndkosice/standard/Hall/Index/34512/CgjQUYxaeAF910KlwHKTDA_rov__rov__xcodex_AGA1gFbU4wiBkijpF-O4nKSVLwHxFSiVNTtqkQ__?

Svjatoslav Dohovič, web editor a PR

tel.: +421 55 245 22 23

mobil: +421 908 091 888

e-mail: svjatoslav.dohovic@sdke.sk

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore