Tlačové správy

Čardášová princezná sa do Národného divadla v Košiciach vráti ako galakoncert s výnimočným obsadením

Špeciálnym hosťom dcéra slávneho skladateľa Yvonne Kálmán

Na javisko Historickej budovy Národného divadla Košice sa v piatok 24. mája a v sobotu 25. mája 2024 vráti svetoznáma opereta Emmericha Kálmána ČARDÁŠOVÁ PRINCEZNÁ v podobe galakoncertu s výnimočným sólistickým obsadením. Špeciálnym hosťom večera bude aj dcéra slávneho skladateľa Yvonne Sylva Marica Kálmán, ktorá si počas galakoncertu zaspomína na rozhovory so svojím otcom Emmerichom Kálmánom, priblíži najväčšie úspechy svetoznámeho operetného komponistu a jeho tvorbu, ale aj obdobie úteku židovskej rodiny pred nacistami do Ameriky a nový život v New Yorku.

Košice majú veľkú tradíciu ako mesto operety i svoje verné operetné publikum, ale v novodobej histórii tu zaznie jedno z kľúčových diel ,striebornej éry viedenskej operety v koncertnej podobe a originálnom jazyku po prvýkrát. V našej verzii zaznie každá jedna nota, ktorú napísal Kálmán pre viedenskú svetovú premiéru, ktorá sa uskutočnila 17. novembra 1915 v dnes už neexistujúcom Johann Strauss Theater, avšak bez dialógov, ktoré v koncertnom prevedení nie sú zmysluplné. Napriek tomu bude prítomné aj hovorené slovo v podobe dvoch úryvkov z knihy rakúskeho spisovateľa Stefana Zweiga Svet včerajška, ktorý bol nielen súčasníkom Kálmána, ale patril i k jeho obľúbeným spisovateľom.“ Hovorí o výnimočnom galakoncerte Roland Khern Tóth, riaditeľ Opery NDKE, a dodáva:

Opereta ako divadelný druh medzi dvoma svetovými vojnami bola masovou zábavou, ale tiež spoločensko-kritickou formou umeleckého prejavu. Satira, sexuálne náznaky, sloboda prejavu a kritika aktuálnych pomerov boli jej súčasťou; podľa bádateľa tohto obdobia operety Kevina Clarka dobrou operetou bola tá, ktorá presvedčila inteligenciu a kritikov v parteri divadla, ale tiež dojala k slzám slúžky na galérii. Na to však bola potrebná i hudobná invencia génia Emmericha Kálmána – toho smutného muža, ktorý píše veselé melódie (ako ho nazval intendant Hubert Marischka) a ktorý dokázal písať melancholickú hudbu, no zároveň takú, čo pritakáva životu.

Čardášová princezná (Die Csárdásfürstin) patrí medzi najhrávanejšie svetové operety a veľmi populárna je aj u košického publika. Opera NDKE ju prvýkrát uviedla 15. januára 1967 v réžii českého režiséra Karla Smažíka a hudobnom naštudovaní Štefana Gajdoša, druhýkrát 29. novembra 1991 v réžii Jána Šilana a hudobnom naštudovaní Jána Drietomského. Inscenácia maďarského režiséra Imre Halasiho s hudobným naštudovaním Zdeňka Macháčka, ktorá mala premiéru 25. apríla 2008, zapĺňala hľadisko divadla viac ako jedenásť rokov a naposledy ju opera uviedla v 105. repríze ako silvestrovské predstavenie v roku 2019.

Galakoncert prinesie operetu v novom speváckom naštudovaní v spoločensky aktuálnej podobe, prirodzene so všetkým šarmom a humorom, ktorý si tento žáner zaslúži, a pôsobí tak ako zrkadlo našej spoločnosti napriek všetkému smiechu a zhovievavosti predlohy. V titulných postavách sa predstavia vynikajúci hosťujúci sólisti, vychádzajúce hviezdy slovenskej opernej scény, sopranistka Eva Katráková-Bodorová a tenorista Juraj Hollý spolu s domácimi sólistami Silviou Ondočko, Anetou Hollou, Maksymom Kutsenkom, Mariánom Lukáčom, Mihálym Podkopájevom a Kristiánom Guttekom. Úryvky z knihy Stefana Zweiga prednesie herec Matej Marušin. Spoluúčinkuje Orchester a Zbor Opery NDKE pod taktovkou šéfdirigenta Petra Valentoviča.

Vstupenky:

  1. premiéra – 24. 5. o 19:00: https://svk-websale.colosseum.eu/ndkosice/standard/Hall/Index/35290/wEK3pWknImU_plu_uRfiP_sla_ugaw_rov__rov__xcodex_AGA1gFbU4wgaci4azJ8NtWMo88cn9hAwjvKecA__?.
  2. premiéra – 25. 5. o 19:00:https://svk-websale.colosseum.eu/ndkosice/standard/Hall/Index/35291/WleKN999x10v6OsWnetEnQ_rov__rov__xcodex_AGA1gFbU4wi2fgG3pICfKB8r0PcvVwCCil3sOw__?.

Svjatoslav Dohovič, web editor a PR

tel.: +421 55 245 22 23

mobil: +421 908 091 888

e-mail: svjatoslav.dohovic@sdke.sk

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore