Aktuality

Školský rok otvorili uvedením knihy do života

Viac ako štyri stovky žiakov sa tretieho septembra stretli na dvore Základnej školy vo Veľkom Šariši, kde spoločne so svojou riaditeľkou Alenou Vargovou a primátorom mesta Mikulášom Drabom otvorili školský rok 2012/2013. Okrem takmer šesťdesiatich piatich prváčikov na tejto školský dvor prišli prvýkrát aj štyria noví pedagógovia a dvaja asistenti. Tento rok bude školu opúšťať dvadsaťosem deviatakov, ak však úspešne absolvujú školský rok a Monitor 9.

Na úvod otvorenia riaditeľka všetkých žiakov privítala, pozdravila pedagógov a upozornila rodičov, že dvere školy sú pre nich stále otvorené. A na záver použila zaujímavý citát: „Vzdelanie je najdôležitejší cestovný lístok do sveta dospelosti.“

Školský rok otvorili uvedením knihy do života

 

Po príhovore primátora už otvorenie školského roka prebiehalo veľmi netradične. Do života sa totiž uvádzala kniha Kamaráti z ríše fauna, ktorej autorom je Ján Rodák, zakladajúci vedúci redaktor mesačníka Veľkošarišan a člen Slovenského syndikátu novinárov a spoluautormi deti zo Základnej školy a Základnej umeleckej školy vo Veľkom Šariši. Kniha je spomienkou deda Šaňa na viac ako päťdesiatročné temer rozprávkové príbehy, tak sa píše hneď na jej úvode. Ide o príbehy popretkávané básňami a obrázkami žiakov. Viac ako 120 strán poučných príbehov uviedla do života riaditeľka školy miestnou vodou a spoluautori v podobe žiakov ju posiali papierovými písmenkami. Prítomní boli aj recenzenti knihy a zástupca Prešovského samosprávneho kraja Emil Chlapeček. Keď už totiž vyzeralo, že kniha kvôli nedostatku financií nevyjde, pomohol predseda PSK Peter Chudík. Prispelo aj viac ako dvadsať sponzorov.

Kniha vyšla v náklade 700 kusov a zadarmo ju dostal každý žiak základnej školy. V budúcom čísle mesačníka Veľkošarišan prinesieme rozhovor s autorom novej knihy Jánom Rodákom aj o tom ako vznikala a komu ju venoval.

(ja)

Zdroj: Veľkošarišan

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore