Tlačové správy

Konferencia k Európskemu roku aktívneho starnutia

Na Slovensku žije 706 860 ľudí  65- a viacročných, čo predstavuje 12,9 percenta obyvateľstva. Prognózy hovoria, že v roku 2020 bude starších ako 65 rokov 921 798 občanov Slovenska, čiže 16,7 % populácie. Z toho jasne vyplýva, že starší ľudia sa dožívajú vyššieho veku a je potrebné ich viac zapájať do aktívneho spoločenského života.

„Európske štatistiky potvrdzujú, že vyššia životná úroveň v celom komplexe ovplyvňuje dĺžku veku a zdravotný stav populácie. Slovensko nie je výnimkou. Pre porovnanie, v Nemecku je už teraz každý piaty človek starší ako 65 rokov,“ hovorí poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Smolková, členka Skupiny progresívnej aliancie socialistov a demokratov v EP. „Citlivo vnímam vývoj demografie a uvedomujem si jej vplyv na život u nás i v Európe. Keďže rok 2012 je k Európskym rokom aktívneho starnutia a solidarity medzi generáciami, rozhodla som sa pozrieť sa na túto oblasť z viacerých uhlov a zorganizovať  konferenciu. Jej motto znie: Aktívnym starnutím pomáhame rozvíjať úctu a rešpekt medzi generáciami.“

Konferencia k Európskemu roku aktívneho starnutia a solidarity medzi generáciami sa uskutoční v pondelok  29.10.2012 v malej sále Magistrátu mesta Košice, Trieda SNP 48/A o 10.00 hodine.

Vzhľadom na rastúci podiel starších ľudí v Európe je základným poslaním konferencie podporiť vedomie, že zdravé a aktívne  starnutie nie je mýtus, ale môže byť každodennou realitou aj v našej spoločnosti.

Po úvodnom vystúpení iniciátorky a organizátorky konferencie  Moniky Smolkovej bude  o konkrétnych aktivitách Ministerstva práce, rodiny  a sociálnych vecí SR hovoriť štátny tajomník Jozef Burian. Po ňom vystúpi  predseda Košického samosprávneho kraja Zdenko Trebuľa a na záver sa čestný predseda Jednoty dôchodcov Kamil Vajnorský podelí so svojimi skúsenosťami ako dôchodcovia vnímajú aktívne starnutie a medzigeneračnú  solidaritu.  

V diskusii sa účastníci konferencie – predstavitelia samosprávy, pedagógovia, študenti,  dôchodcovia, zástupcovia sociálnych zariadení a mimovládnych organizácií budú môcť osobne podeliť so svojimi poznatkami, námetmi, návrhmi ako aktívne zapájať starších ľudí do diania spoločenského života, ako im umožniť prežiť dôstojnú a zmysluplnú starobu.

_________________________

Negatíva staroby – choroba, strata zamestnania, strata partnera, chudoba, sociálne vylúčenie

Pozitíva staroby – pracovné a životné skúsenosti, pomoc deťom, vnukom,

Výzvy pre aktívne starnutie – dôstojné podmienky pre život, primerané sociálne služby, primeraná zdravotná starostlivosť, kultúrne a športové vyžitie, celoživotné vzdelávanie, podpora od rodiny, štátu, samosprávy,….

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore