Tlačové správy

Mediálne spoločnosti Bertelsmann a Pearson spoja svoje vydavateľstvá

Nemecký mediálny koncern Bertelsmann a britská spoločnosť Pearson  29. októbra 2012 oznámili dohodu o spojení svojich vydavateľstiev Random House a Penguin Books. Výsledkom kontraktu by mal byť vznik najväčšieho knižného vydavateľstva na svete. Zlúčenie posilní obe vydavateľstvá, ktoré musia čeliť významným zmenám na knižnom trhu v dôsledku rastúcej popularity elektronických čítačiek a kníh.
Firma Bertelsmann, ktorá je najväčšou mediálnou skupinou v Európe, by v spoločnom podniku mala vlastniť 53-% podiel, zvyšných 47 % pripadne spoločnosti Pearson. Na čele novej firmy s názvom Penguin Random House bude stáť Markus Dohle, výkonný riaditeľ Random House, vydavateľstva patriaceho firme Bertelsmann. Predsedom správnej rady sa stane výkonný riaditeľ Penguin Books John Makinson.
Vychádzajúc z najnovších hospodárskych výsledkov spojenie vydavateľstiev vytvorí biznis s ročnými tržbami okolo 2,5 miliardy libier (3,12 miliardy eur). Spoločnosť Random House dosiahla za rok 2011 tržby okolo 1,7 miliardy eur. Tržby vydavateľstva Penguin predstavujú za rovnaké obdobie zhruba 1 miliardu libier.
Fúziu ešte musia schváliť regulačné úrady, obe spoločnosti však veria, že kontrakt sa im podarí dokončiť v 2. polroku budúceho roka.
Informovali o tom agentúry AP a DPA a server BBC.

 

Zdroj: TASR

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore