Aktuality

„Beczka” a Vico dorazili do Rzeszova

Kolekciu vyše 90 odmenených a vybraných prác zo 17. ročníka medzinárodnej súťaže kresleného humoru na tému pivo Zlatý súdok 2011 môžu od utorka 27. novembra obdivovať návštevníci Českej hospody v Rzeszove. Výstavu v novootvorenom zariadení propagujúcom českú a slovenskú kuchyňu a pivo v budove na námestí v sídle Podkarpatského vojvodstva odprezentoval na vernisáži jej „otec” prešovský karikaturista Fedor Vico.

Chceli okoštovať zo súdka

Nejde o prvú prezentáciu tohto svetovo unikátneho kultúrneho podujatia v krajine našich severných susedov. Viackrát bola – pod poľským názvom Zlota beczka – aj v sídle Slovenského inštitútu vo Varšave. Poliaci patria k tým, ktorí každoročne posielajú najviac súťažných prác a tvoria aj najpočetnejšiu skupinu medzi držiteľmi cien. Prím hrá Henryk Cebula z Przeworska neďaleko od Rzeszova. V doterajších 18 ročníkoch akcie, ktorú podporuje aj Regionálna organizácia Slovenského syndikátu novinárov v Prešove, súťažilo okolo 8 tisíc prác od autorov z vyše 50 krajín sveta.

„Chceli sme to urobiť,” povedal majiteľ zariadenia Andrzej Hajnosz, „pretože potrebujeme dopĺňať našu ponuku aj o akcie tohto druhu. Zvlášť, keď sme s tým nemali žiadne náklady, pán Vico nám výstavu poskytol bezplatne.”

„Každú takú ponuku vítam, pretože aj keď súťaž za tých 18 ročníkov je svetovo známa a uznávaná, nikdy sa netreba uspokojiť,” poznamenal Vico, čerstvý predseda miestnej organizácie Rusínskej obrody v Prešove. Skúsený harcovník si poradil aj s cestou autobusmi, z Prešova do Rzeszova 175 kilometrov zvládol od 7.20 h do 16. h, pretože priameho spojenia medzi oboma krajskými mestami niet.

Po Vicovi Warhol

Na výstave sú kópie originálnych prác, pretože „hosť hospody” je „hosť hospody” a organizátori sa toho trochu zľakli, aby nedošlo k poškodeniu originálov. Podľa F. Vica je takáto prezentácia diel zaujímavá, i keď on má svoje know-how ako dostať výstavu Zlatého súdka k divákom.

Po Vicovi čoskoro príde do Rzeszova ďalší Rusín. V prvej polovici decembra otvorí tunajšie Oblastné múzeum výstavu z tvorby zakladateľa pop-artu Andyho Warholu, ale aj o ňom samom a jeho rodičoch, ktorí pochádzali z Mikovej pri Medzilaborciach. Výstavu nazvali Veselé Vianoce a Štastný nový rok, Andy! Andy Warhol – prítomnosť minulosti.

(jj)
Foto: Wit Hadło, SuperNowości

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore