Aktuality

Poľnohospodárski novinári opäť

Predseda KPN Jozef Sedlák preberá ocenenie od predsedu SPPK Milana Semančíka. Foto: Michal Huba

Predseda KPN Jozef Sedlák preberá ocenenie od predsedu SPPK Milana Semančíka. Foto: Michal Huba

Hoci Klub poľnohospodárskych novinárov (KPN) pri SSN nie je počtom veľký, našťastie ide zväčša o aktívnych novinárov a hlavne neúnavných organizátorov. Dokazuje to už sedemnásť rokov. Tak dlho už stojí za prestížnym podujatím TOP AGRO Slovensko, čo je oceňovanie najlepších firiem agro rezortu, ku ktorému pred dvanástimi rokmi pribudla ďalšia súťaž – Najkrajší chotár.

Tohto roku vybral KPN za miesto tohto podujatia Bojnice. Pôvodne chcel hostí pozvať do honosnej zlatom a drahými obrazmi zdobenej Huňadyho sály v Bojnickom zámku, ale rozhodla praktičnosť – medzi jeho hrubými múrmi v októbri príliš teplo nebýva. A tak sa stalo náhradným riešením Mestské kultúrne centrum. Na rozdiel od iných „kulturákov“ patrí k tým udržiavanejším a hlavne leží na novej pešej zóne centre mestečka, odkiaľ je krásny výhľad na vari najromantickejší slovenský zámok.

Jozef Sedlák s poľnohospodárskou manažérkou roka 2011 Zuzanou Benešovou.

Jozef Sedlák s poľnohospodárskou manažérkou roka 2011 Zuzanou Benešovou.

Aj tentokrát bolo pozvaných takmer 300 hostí. A tak sa celý organizačný tím pod vedením predsedu KPN Jozefa Sedláka a podpredsedníčky klubu Jany Janků niekoľko mesiacov nezastavil a mal sa čo obracať i v deň podujatia. Navyše, že aj moderovanie a čítanie textov k fotoprezentácii prevzali na seba tohto roku členovia KPN – Kristýna Šmehýlová, Martin Jurčo a Soňa Ludvighová.
A to ešte treba dodať, že celé leto v tých najväčších horúčavách, keď druhí dovolenkovali, obiehal 10-členný tím klubu poľnohospodárske polia maštale vyhodnotených firiem a fariem. V „pote tváre“ písali i fotili, aby spoločne pod vedením hlavnej editorky Lory Dobruckej „stvorili“ tradičnú reprezentačnú ročenku TOP AGRO. Tá mala tohto roku úctyhodných 108 strán. Suma sumárum: KPN sa opäť odprezentoval nielen ako novinárske združenie, ale súčasne skúsená eventová agentúra.

Soňa Ludvighová ako komentátorka fotoprojekcie o najlepších firmách.

Soňa Ludvighová ako komentátorka fotoprojekcie o najlepších firmách.

Slávnostný večer mal aj umelecký a najmä charitatívny charakter. Ako ocenenia pre víťazov totiž KPN zakúpil obrazy, ktoré namaľovali hendikepovaní umelci v rámci projektu Stavajme spolu mosty zastrešeného rovnomennou nadáciou pod vedením úspešnej podnikateľky Klaudie Valuškovej. Hendikepovaní umelci z celého Slovenska zámerne dostali tohto roku zadanie: vidiek. Pod dohľadom svojich tútorov – renomovaných akademických maliarov, vytvorili vyše 60 vskutku pozoruhodných diel. Prítomní sa mohli s nimi, ale tiež príbehmi jednotlivých umelcov, zoznámiť na výstave priamo v bojnickom kultúrnom centre.

Kristýna Šmehýlová (v pozadí) ako spolumoderátorka večera (spolu s Martinom Jurčom). Obaja sú tiež členovia KPN. FOTO: MICHAL HUBA

Kristýna Šmehýlová (v pozadí) ako spolumoderátorka večera (spolu s Martinom Jurčom). Obaja sú tiež členovia KPN. FOTO: MICHAL HUBA

A aby sme nehovorili len o organizátoroch, prezraďme aj ktorá firma si tohto roku odniesla Cenu ministra za absolútne víťazstvo. Bolo to MM+J, s.r.o. Šamorín – Mliečno, ktorá je súčasťou spoločnosti Donau farm vo vlastníctve dánskych investorov. Vedie ju však mladá Slovenka Zuzana Benešová, ktorá sa súčasne stala najlepšou poľnohospodárskou manažérkou za rok 2011. Za najkrajší vyhodnotila odborná porota chotár Poľnohospodárskeho družstva vo Važci.

A bez ocenenia neodišli ani samotní organizátori. Pamätnú plaketu pri príležitosti 20. výročia založenia im udelila Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora. Jej predseda Milan Semančík zároveň odovzdal J. Sedlákovi vtipné darčeky – historický telefón a písací stroj. Vtipne ich nazval najmodernejšími výdobytkami vedy a techniky – I-phone a tablet. Nie že by slovenskí poľnohospodárski novinári také nepoužívali, iba im chcel pripomenúť, že s takými kedysi viacerí začínali. Pravdou ale je, že hoci tento klub má vo svojich radoch najmä staršie ročníky, dokázal už aj vďaka úspešnému podujatiu TOP AGRO prilákať aj niekoľkých mladých, šikovných novinárov.

(jj)

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore