Aktuality

Rusínsku obrodu vedie Vico, získal ceny

Mimoriadna členská schôdza Rusínskej obrody na Slovensku (ROS) v Prešove potvrdila vo funkciách členov nového výkonného výboru. Prešovskú ROS povedie Fedor Vico.

Na predsednícku stoličku v prešovskej ROS sa vrátil karikaturista a aktivista Fedor Vico, člen SSN. Vo funkcii ho potvrdila mimoriadna členská schôdza, rovnako i ďalších členov výkonného výboru, ktorými sú Vasiľ Latta, Jozef Orlovský, Mária Polčová, Viktor Semanco a Fedor Vico.

Zvolená bola aj kontrolná a revízna komisia mestskej organizácie ROS. Tvoria ju Jana Lileková, Andrej Liga a Dimitrij Kriško.

„Členská schôdza sa okrem toho najviac venovala problému Ruského domu, vypočula si informáciu predsedu o jeho prijatí na ministerstve vnútra práve v tejto veci a odporučila výkonnému výboru urobiť v tomto smere určité ďalšie kroky. Odporučila tiež výboru zaoberať sa možnosťou vytvoriť podmienky na možnosti vyučovania rusínskeho jazyka pri cirkevnej škole a vzniku
rusínskej triedy na ZŠ pri ukrajinskom gymnáziu na Sládkovičovej uici v Prešove,“ uviedol F. Vico.

Mimochodom, práve v týchto dňoch si Fedor Vico prevzal v Prahe dve ocenenia. Okrem Novinárskej ceny získal aj výročnú cenu Českej únie karikaturistov – Rád bielej opice.

Michal Frank, Korzár
RO SSN Prešov

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore