Tlačové správy

RTVS: Vianoce nebudú len o reprízach, mali by priniesť aj premiérové tituly

Televízne Vianoce budú rozprávkové, rodinné a ekumenické. Takýto koncept programovej štruktúry predstavil 15. novembra na rokovaní rady RTVS programový riaditeľ Tibor Búza. Ambíciou RTVS je ponúknuť aj premiéry filmov.
Vianočná štruktúra začne už v novembri večernými adventnými koncertmi, ktoré budú vysielané naživo z 20 miest Slovenska. „Budú to vystúpenia umelcov širokého žánrového záberu – Marián Varga, Adriana Kučerová alebo aj Desmod,“ uviedol Búza. Tento projekt bude spojený aj s charitatívnym  rozmerom, RTVS bude spolupracovať s nadáciami ako Biela pastelka, Nota Bene, Hodina deťom a Návraty do rodiny. „Týždenné cykly vyvrcholia vždy veľkým nedeľňajším koncertom,“ dodal Búza.
V prípade programovej štruktúry samotných vianočných sviatkov Búza zdôraznil, že chce maximálne využiť archív Slovenskej televízie a namiešať program zostavený z rozprávok a rodinných filmov s vianočnou tematikou. V absolútnom prime time okolo štedrovečerného času nasadí RTVS rozprávku Sokoliar Tomáš. Každý sviatočný podvečer sa v programe objavia rozprávky bratov Grimmovcov.
Ekumenický rozmer vianočného vysielania zvýraznia každý večer filmy s náboženskou tematikou – na Štedrý večer to bude napríklad akvizičná miniséria Panna Mária. „Samozrejme, nebude chýbať tradičné požehnanie pápeža Urbi et orbi na Prvý sviatok vianočný, ale aj dokument Francesko a pápež – Vatikán očami mladého človeka,“ uviedol Tibor Búza.
Koncept koncoročného sviatočného vysielania na Jednotke by podľa Búzových slov mal priniesť aj premiérové tituly – napríklad na Druhý sviatok vianočný to bude oscarový film  Kráľova reč, v medzisviatkovom období to budú premiéry historických filmov –  Sluha jeho veličenstva alebo Rasputin. Zo slovenskej produkcie premiérovo uvedú film Mareka Ťapáka Tanec medzi črepinami.
Vianoce na Dvojke bude podľa Búzu slovenské, tradičné a ľudové. Na Štedrý deň prinesú tak slovenskú klasiku ako Kubo s Jozefom Kronerom či Ženský zákon s Hanou Meličkovou. V priebehu Štedrého dňa ponúkne Dvojka zvykoslovné dokumenty, duchovné a hudobné programy, ale aj sviatočné kultové kino, s filmami ako Raňajky u Tiffanyho či Bosé nohy v parku.
Búza čiastočne odkryl aj plány RTVS na silvestrovské vysielanie. „Máme záujem urobiť špeciálne silvestrovské vydanie relácie Legendy popu, ak nájdeme na to dostatočné finančné rezervy,“ povedal Búza a dodal, v priebehu tohto týždňa sa rozhodne, či sa v prípade Silvestra pôjde do špeciálneho formátu alebo bude koncept silvestrovského programu založený na reprízach.
Nový rok bude v programe Slovenskej televízie v znamení 20. výročia vzniku Slovenskej republiky, televízia tradične zaradí aj novoročný koncert Slovenskej filharmónie.

Zdroj: TASR

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore