Tlačové správy

Veľvyslanectvo Spolkovej republiky Nemecko otvára adventným koncertom Európske hlavné mesto kultúry – Košice 2013

Vianočné oratórium Johanna Sebastiána Bacha v podaní Komorného zboru a orchestra Vysokej hudobnej školy Franza Liszta Weimar zaznie 2. decembra 2012 o 19:00 hod. v Dome umenia v Košiciach.

V prvý adventný víkend zavíta na Slovensko Komorný zbor a orchester Vysokej hudobnej školy Franza Liszta z Weimaru, aby v nedeľu 2. decembra 2012 predstavil v Dome umenia v Košiciach IV. až VI. kantátu Vianočného oratória Johanna Sebastiana Bacha. Zbor a orchester sa predstaví s 54 spevákmi, 23 hudobníkmi a sólistami Friederike Thom (soprán), Maraike Weiffenbach (alt), Patrick Grahl (tenor) a Wieland Lemke (bas.) Súbor povedie dirigent a umelecký vedúci, profesor Jürgen Puschbeck.

Vysoká hudobná škola Franza Liszta v európskom hlavnom meste kultúry 1999 Weimar je medzinárodne uznávanou ustanovizňou. Významní učitelia vychovávajú na nej talenty z celého sveta. Škola vyniká tým, že ponúka vzdelanie na najvyššej úrovni vo všetkých základných oblastiach hudobnej praxe, teórie a vedy. Škola bola vo Weimare založená v roku 1872 na základe dlhoročnej neúnavnej iniciatívy klavírneho virtuóza, komponistu, dirigenta, učiteľa hudby a slávneho rodáka z niekdajšieho rakúsko-uhorského Raidingu (Doborján) Franza Liszta. Franz Liszt alebo Liszt Ferenc bol známy svojim výnimocným talentom už v svojom ranom veku: ako deväťročný zožal mimoriadny úspech už na svojom úplne prvom koncerte 26.novembra 1820 v paláci grófa Eszterházyho v Bratislave (Preßburg/Pozsony).

Jürgen Puschbeck sa stal umeleckým vedúcim Komorného zboru Vysokej hudobnej školy Franza Liszta Weimar v roku 1997. O rok neskôr získal titul profesora v oblasti zborového dirigovania. Už pred týmto obdobím ho viedla jeho bohatá dirigentská činnosť k úspešným koncertom v Nemecku, Japonsku, Austrálii a v Amerike. S komorným zborom a orchestrom sa nedávno vrátil z úspešného 10-dňového koncertného turné po Spojených štátoch amerických.

Veľvyslanectvo Spolkovej republiky Nemecko v Bratislave pozvalo Komorný zbor a orchester Vysokej hudobnej školy Franza Liszta Weimar pod vedením profesora Jürgena Puschbecka už minulý rok. Prvé tri kantáty Vianočného oratória Johanna Sebastiána Bacha zazneli 18.decembra 2011 v Katedrále sv. Martina v Bratislave a deň predtým v evanjelickom Mestskom kostole (Stadtkirche) vo Viedni.

 Vzhľadom na mimoriadny úspech tohto dvojkoncertu sa veľvyslanectvo rozhodlo pokračovať v jeho tradícii aj tento rok. Prvý koncert sa uskutoční opäť v Katedrále sv. Martina v Bratislave dna 1. decembra 2012, kde bude nahrávať Rádio Devín. Tento koncert je len pre pozvaných hostí veľvyslanectva. Milovníci hudby si ho však budú môct vypočuť na Rádiu Devín 25. decembra 2012 v čase od 16:30 do 18:00 hod.

 Druhý koncert sa koná v Dome umenia v Košiciach v nedeľu 2. decembra 2012 o 19:00 hod. v spolupráci so Štátnou filharmóniou Košice.

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore