Tlačové správy

Vianočná knižka sa otvára…

Knižnica pre mládež mesta Košice v pondelok 3. 12. 2012 slávnostne otvorila svoju  tradičnú “Vianočnú knižku“, ktorá aj tohto roku prináša množstvo literárno-dramatických podujatí pre deti aj dospelých.

Už prvý adventný týždeň priniesol čitateľom knižnice dve desiatky rozprávkových stretnutí  so spisovateľmi Annou  Olšovskou, Alžbetou Verešpejovou, Valentínom Šefčíkom, Martou Hlušíkovou aj básnicko-ilustrátorské dielne  Mariána Hatalu a Ľuba Gumana.

Bohatý celotýždenný program vyvrcholil 7.12.2012 o 17:00 hod. v Centrálnej požičovni na Tajovského 9 premietaním dokumentárneho filmu „Kto zabil Natašu?“, z medzinárodného festivalu Jeden svet, ktorý je jediným kultúrno-vzdelávacím podujatím na Slovensku zaoberajúcim sa ľudsko-právnymi a globálnymi témami.

„V nasledujúcom týždni cyklu podujatí “Vianočná knižka sa otvára“ sa naši čitatelia môžu tešiť na celkovo 10 stretnutí s dvojicou známych detských autorov Gabrielou Futovou, a Petrom Karpinským,“ povedala riaditeľka Knižnice pre mládež mesta Košice, Iveta Hurná.

Gabriela Futová, obľúbená detská autorka, metodička pre prácu s deťmi a mládežou v Slovenskej národnej knižnici v Martine je držiteľkou viacerých literárnych ocenení. Peter Karpinský z Inštitútu slovakistických, mediálnych a knižničných štúdií Prešovskej univerzity, má na svojom konte okrem šiestich knižných titulov viac ako dve desiatky rozprávkových rozhlasových hier a rozhlasových večerníčkov.

„Čo sa týka programovej štruktúry toho nasledujúceho týždňa,“ pokračovala riaditeľka knižnice, „nesie sa v duchu práve prebiehajúceho adventu. Chceme poukázať na potrebu vzájomného porozumenia, či úcty k ľuďom a k ich okoliu vôbec. Naše, tiež už tradičné komunitné stretnutie pod názvom “Podajme si ruky“ bude  prebiehať vo štvrtok 13. 12. 2012  v dopoludňajších hodinách v pobočke Nezábudka na Poľovníckej 8 a zúčastní sa ho viac ako stovka  detí a dospelých s rôznou formou hendikepu.“

Svojou aktívnou účasťou podujatie podporia: Spojená škola pre žiakov s telesným postihnutím na Opatovskej ceste 97,  Základná škola na Gemerskej 2, DOMKO – Domov sociálnych služieb – Park mládeže 40 a Kmeťová 20 a študenti z Katolíckej Strednej Pedagogickej Školy sv. Cyrila a Metoda na Južnej triede 48.

Krásnym rozprávkovým koncom druhého týždňa trvania projektu bude hudobný večer v piatok 14.12.2012 venovaný deťom a ich rodičom. „Rozprávky a uspávanky“ v podaní Martina Husovského z Komajoty čakajú na návštevníkov knižnice v Centrálnej požičovni na Tajovského 9 so začiatkom o 17:00 hod.  

„Kto zabil Natašu?“

V piatok 7.12.2012 v rámci cyklu podujatí Vianočná knižka sa otvára sa uskutočnilo premietanie dokumentárneho filmu o umlčovaní novinárov v Rusku a v Čečensku pod názvom „Kto zabil Natašu?“ z festivalu Jeden svet, ktorý je jediným kultúrno-vzdelávacím podujatím na Slovensku zaoberajúcim sa ľudsko-právnymi globálnymi témami.

Okrem Bratislavy budú mať diváci možnosť vidieť vybrané filmy tohto festivalu u nás – v Knižnici pre mládež mesta Košice a v ďalších 23 mestách po celom Slovensku.

Premietanie začína o 17.00 hod. v Centrálnej požičovni na Tajovského 9 v Košiciach.

O FILME

Who Killed Natasha? Kto zabil Natašu?

Myléne Sauloy / Veľká Británia, Rusko, Francúzsko, Čečensko / 2011 / 64 min. / 

Groznyj, hlavné mesto Čečenska, 15. júla 2009. Nataše Estemirovej, novinárke a ľudskoprávnej aktivistke, sa už nikdy nepodarilo prísť na v ten deň plánovanú schôdzku. Život nebojácnej ženy ukončila guľka z pištole a jej telo neskôr našli pohodené pri ceste. Rovnako ako jej blízka priateľka Anna Politkovská, zaplatila Estemirová najvyššiu cenu za kritizovanie pomerov v Čečensku. Hľadala pravdu a zhromažďovala dôkazy o zločinoch páchaných brutálnym aparátom Ramzana Kadyrova, ktorého do prezidentského kresla dosadil Vladimír Putin. Napriek tomu, alebo skôr práve preto, že stopy vedú do prezidentského paláca v Groznom, nebudú s najväčšou pravdepodobnosťou vrahovia Estemirovej – podobne ako Politkovskej a ďalších odvážnych – nikdy vypátraní. Strhujúci investigatívny dokument Kto zabil Natašu? rozpletá súvislosti medzi vraždami známych kritikov a kritičiek režimov Vladimíra Putina a bábkovej vlády Ramzana Kadyrova. Snímka detailne popisujúca mediálne viac i menej známe prípady vrážd na Kaukaze, v Moskve a Londýne je komplexným dokumentom o umlčovaní disidentov, novinárov a ľudsko-právnych aktivistov v súčasnom Rusku a Čečensku.

http://www.jedensvet.sk/sk/filmy?page=11

http://www.jedensvet.sk/sk/film/kto-zabil-natasu

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore