Tlačové správy

One Day Jazz Festival prináša do Košíc jazzovú špičku

Vynikajúci americký hudobník a spevák Frank McComb, ktorý sa ku svojim priaznivcom prihovára jazykom soulu, jazzu i blues, sa predstaví 26. februára aj na východe Slovenska. Bude najväčším lákadlom tohtoročného One Day Jazz Festivalu. Záujem o tento hudobný žáner na Slovensku neustále stúpa a aj preto sa organizátori v spolupráci s Európskym hlavným mestom kultúry 2013 rozhodli po prvý raz počas existencie festivalu predstaviť tohto výnimočného inštrumentalistu, ale aj ďalších hudobníkov aj Košičanom a to už v spomínaný utorok 26. februára 2013 o 19:00 hodine v Historickej radnici na Hlavnej ulici (bývalé kino Slovan).

Martin Valihora_foto Barbora Drahovska

Jeho virtuózny spev a hra na klavíri z neho urobili obľúbeného showmana na soulovej, jazzovej a R&B scéne.V priebehu svojej kariéry stihol spolupracovať s mnohými velikánmi jazzu ako sú Prince, Chaka Khan, Teddy Pedergrass, Gerard Levert, Stewie Wonder, či Donny Hathaway, ku ktorého hlasu je najčastejšie prirovnávaný. Na albume A Tribute To The Masters vzdal hold hudobníkom, ktorí ho najviac ovplyvnili a inšpirovali, a to Chickovi Coreovi, Herbiemu Hancockovi, Ramseymu Lewisovi i Georgeovi Dukeovi. Ak milujete autentickú soul/jazz/R&B hudbu, potom si Franka McComba isto zamilujete.

Okrem Franka McComba sa v Historickej radnici predstaví aj jazzové trio Depart Refire, v ktorom si za biciu súpravu sadne Martin Valihora. Ten po 15-tich rokoch nahradil Jojo Mayera. Na One Day Jazz Festivale odohrá svoj neopakovateľný set aj gitarista Andrej Šeban s omladenou kapelou plnou energie a muzikantskej vášne. Jeho koncerty sľubujú viacrozmerný, ba až pohlcujúci zážitok s priestorom pre hudobno-duševnú improvizáciu. U Andreja je známe, že každý jeden jeho koncert je jedinečný a presne taká bude aj ôsma séria One Day Jazz Festivalu.

ODJF08-06-300x255Prestížny hudobný projekt sa môže pochváliť už 5-ročnou tradíciou. Jeho cieľom je sprostredkovať a priblížiť kvalitný hudobný zážitok širokej verejnosti prostredníctvom vystúpení tvorcov a interpretov svetovej, európskej i slovenskej jazzovej scény. Otcom a zároveň dušou celého festivalu je špičkový slovenský bubeník Martin Valihora, ktorý sa už roky snaží prehĺbiť vzťahy medzi domácou a zahraničnou jazzovou scénou, a tiež zviditeľniť novátorské prístupy progresívnych mladých umelcov. Za uplynulé roky boli hviezdami festivalu také hudobné osobnosti ako George Duke, John McLaughlin, Chaka Khan, Lee Ritenour, Anthony Jackson, Hiromi, Tower Of Power a iní.

Frank McComb je jeden z mála umelcov, ktorý sa trvalo pohybujú medzi vznešene vášnivým spevom a skúseným muzikantstvom. Jeho virtuózny spev a klavírne diela ho zaradili medzi obľúbených undergroundových muzikantov na soulovej a džezovej scéne. Je veľmi vyhľadávaný v hudobných zoskupeniach. Hudobný zázrak začal hrať ako 13-ročný o štyri roky neskôr sa stal lídrom vlastného hudobného tria. Dnes ho pozná, počúva a obdivuje celý svet.

Podujatie sa koná pod záštitou n. o. Košice – Európske hlavné mesto kultúry 2013.

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore