Tlačové správy

Košičania by mali „Rašiho parkovanie“ odmietnuť v petícii

Petícia, ktorú rozbieha poslanec SDKÚ-DS Rastislav Trnka, má vytvoriť verejný tlak na rozumné riešenie parkovania v Košiciach. Súčasný návrh z dielne Richarda Rašiho zvýhodňuje súkromnú spoločnosť a pre bežných Košičanov prináša riziká do budúcnosti – cenovú dostupnosť parkovania, riešenie statickej dopravy ako takej.

Poslanec SDKÚ-DS Rastislav Trnka rozbieha petíciu za riešenie problémov okolo prenájmu parkovacích plôch súkromnej spoločnosti, ako aj za zlepšenie podmienok parkovania v Košiciach. Petíciu, podpísanú Košičanmi, vníma R. Trnka ako jediný nástroj na vynútenie si verejného záväzku primátora Richarda Rašiho v tom smere, že zmeny v koncepcii rozvoja statickej dopravy odsúhlasené v Miestnom zastupiteľstve Košice – Staré Mesto sa zrealizujú. „Primátor chce naše pripomienky ku koncepcii súkromnej spoločnosti schválené mestskou časťou ignorovať. Máme obavu, že ak nami schválené zmeny nebudú zapracované do koncepcie záväznej pre firmu zabezpečujúcu parkovanie v meste, Košičania budú opäť ťahať za kratší koniec,“ vysvetľuje dôvod spustenia petície R. Trnka.

V rámci petície žiadajú jej iniciátori okrem iného napríklad aj to, aby rezidentské parkovacie karty stáli maximálne 5 eur ročne, maximálne parkovné 0,5€/hod, či aby súkromná spoločnosť odviedla 50% z prenájmu nových parkovacích plôch, do mestskej pokladnice. „Podmienky, ktoré mesto Košice nastavilo súkromnej spoločnosti sú vysoko nadštandardné. Takto odchádza väčšina zisku z parkovania do súkromnej spoločnosti. Rovnako považujeme za potrebné zabezpečiť, aby parkovanie bolo pre Košičanov dostupné,“ vysvetľuje R. Trnka.

Pripomienky ku koncepcii rozvoja statickej dopravy schválili pred viac ako mesiacom poslanci na mimoriadnom zastupiteľstve MČ Košice – Staré Mesto. Na tejto pôde hlasovali za zásadné pripomienky, ktoré predložil za Klub SDKÚ-DS poslanec Rastislav Trnka, všetci poslanci. „Boli sme veľmi radi, keď všetci zahlasovali za naše zásadné pripomienky, teda v súlade s tým, ako sme sa dohodli aj na komisii. Naše zásadné pripomienky smerujú k tomu, aby podmienky parkovania boli výhodné hlavne pre občanov a nie pre súkromnú firmu,“ dodáva R. Trnka.  Cieľom je tiež zabrániť vyľudňovaniu centra, znižovaniu životnej úrovne niektorých obyvateľov a hlavne vytvorenie tlaku na súkromnú spoločnosť, aby riešila základný problém a to je nedostatok parkovacích miest!

Je pravda, že tieto naše zásadné pripomienky prijaté v Miestnom zastupiteľstve Košice-Staré Mesto (MiZ KE-SM) sú len nezáväzné, pretože MČ Staré Mesto nie je v žiadnom vzťahu so súkromnou spoločnosťou. Vo vzťahu so súkromnou spoločnosťou je  Magistrát mesta Košice, za ktorý zmluvu podpísal primátor Richard Raši (Smer-SD). Je zvláštne, že návrh koncepcie rozvoja statického parkovania do MiZ KE-SM predložila súkromná firma, s ktorou nemá MČ žiadny vzťah a z Magistrátu sa neunúval povedať k tejto akože koncepcii ani jedno slovo, nikto. Klub SDKÚ-DS to hodnotí tak, že išlo a ide o obskúrny spôsob presadzovania tejto „koncepcie“ a Magistrát pod vedením primátora Rašiho (Smer-SD) sa chcel vyhnúť akejkoľvek verejnej diskusii. SDKÚ-DS na čele s poslancom Rastislavom Trnkom túto diskusiu otvorilo a je ochotné obhajovať záujmy občanov akoukoľvek cestou aj naďalej.

V petícii pod názvom: „Petícia za zlepšenie podmienok občanov pri poskytovaní parkovacích služieb súkromnou spoločnosťou“ sú obsiahnuté pripomienky, ktoré za Klub SDKÚ-DS predložil Rastislav Trnka v MiZ KE-SM a aj ďalšie pripomienky, ktoré boli pridané na základe diskusie s občanmi. Petícia taktiež obsahuje niektoré kroky a opatrenia zo strany Magistrátu a primátora Rašiho, ktoré je potrebné prijať, aby sa zvýšila kvalita parkovania, vyrovnali výhody a nevýhody oboch zmluvných strán (Magistrát /súkromná firma) a v konečnom dôsledku ušetrili peniaze všetkých obyvateľov Košíc. Je smutné, že predstavitelia Smeru-SD na čele s primátorom Rašim svojimi krokmi robia presný opak toho čo by mali, a to je obhajovanie záujmov obyvateľov Košíc.

SDKÚ-DS a Ing. Rastislav Trnka

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore