Tlačové správy

Trblietavý hudobný svet Benta Sorensena

Na aprílový koncert Quasars Ensemble, ktorý v roku 2013 pôsobí ako rezidenčný komorný súbor kultúrneho centra Kasárne/Kulturpark, prijal pozvanie významný skladateľ Bent Sørensen (1958), ktorý klasickú hudbu uvádza do moderného kontextu.

„Pripomína mi to niečo, čo som ešte nikdy nepočul,“ takto sa na adresu  jeho výnimočnej tvorby vyjadril jeho nórsky kolega, skladateľ  Arne Nordheim.  „Jeho hudobný jazyk je nesporne zo súčasnosti, ako technikou, tak estetikou. Sny, nádeje a spomienky sa miešajú s múdrosťou, získanou skúsenosťami a vytrvalosťou. V hudbe dokáže vytvoriť trblietavý svet, v ktorom veci vyznievajú tak, akoby mizli pri najmenšom dotyku.“

Popri komponovaní sólových koncertov a hudby pre malé a veľké orchestre pôsobí ako profesor na Royal Danish Academy of Music a ako hosťujúci profesor hudobnej kompozície na londýnskej Royal Academy of Music. Je držiteľom prestížnych ocenení Nordic Music Prize (1996) a Wilhelm Hansen Composer Prize (1999).

Podujatie sa uskutoční dňa 10. apríla 2013 v Múzeu Vojtecha Löfflera v Košiciach. O 19:00 hod. sa začne  voľnou diskusiou so skladateľom, po ktorej bude nasledovať koncert. Za účasti členov Quasars Ensemble a dirigenta Ivana Buffu sa dozvieme viac o tvorbe dánskeho skladateľa a dielach, ktoré zaznejú. Bent Sørensen prezradí, akú skladbu špeciálne pre komorný súbor Quasars Ensemble pripravuje. Večer bude moderovať akordeonista a hudobný publicista Peter Katina.

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore