Tlačové správy

Koncert slnka z japonského hudobného neba

Zem vychádzajúceho slnka a jej umelci rozžiaria a rozohrejú onedlho aj košickú hudobnú scénu. Ďalším bonbónikom, ktorý ponúkne Európske hlavné mesto kultúry Košice 2013, bude koncert Tokijského metropolitného symfonického orchestra. Uskutoční sa 26. mája 2013 v koncertnej sále Domu umenia. Bude to nepochybne jedna z najväčších tohtoročných udalostí v metropole východu.

Popredný japonský orchester sa v rámci svojho exkluzívneho česko-slovenského turné predstaví Košiciam po koncerte na Pražskej hudobnej jari so svojím dirigentom Kazuhirom Koizumim. Sólistkou v Dvořákovom husľovom koncerte bude uznávaná muzikantka Sayaka Shoji. Na medzinárodnej hudobnej scéne sa presadila po triumfálnom víťazstve v prestížnej Paganiniho súťaži (1999), kde zvíťazila ako jediná japonská a zároveň najmladšia umelkyňa v histórii.

Spolupracuje s dirigentmi zvučných mien (Sir Colin Davis, Charles Dutoit, Mariss Jansons, Lorin Maazel, Zubin Mehta, Antonio Pappano a pod.), hráva s orchestrami svetovej špičky (Berliner Philharmoniker, Bayerischer Staatsorchester, Israel Philharmonic Orchestra, New York Philharmonic, St. Petersburg Philharmonic Orchestra, Orchestre Philharmonique de Radio France a pod.). S. Shoji bude kúzliť tie najkrajšie tóny na husliach Recamier Stradivarius z roku 1729. Do jej kúzelných rúk jej vzácny hudobný nástroj zverila spoločnosť Ueno Fine Chemicals Industry Ltd.

Po Dvořákovom husľovom koncerte bude vyvrcholením večera veľkolepá Piata symfónia Petra Iľjiča Čajkovského. V prevedení elity svetových umelcov je večer zárukou toho, že bude znieť klasická hudba, ktorá uspokojí aj tých najnáročnejších obdivovateľov a vyznávačov kvalitnej muziky. Postarajú sa o to špičkoví umelci, ktorí do Košíc –  Európskeho hlavného mesta kultúry – zavítajú a prinesú so seba kus slnka a my všetci sa budeme môcť dotknúť hudobného neba.

Sayaka Shoji High Res 1 - credit Julien Mignot

Sayaka Shoji, huslistka

Huslistka Sayaka Shoji z Japonska sa na medzinárodnej hudobnej scéne presadila ako 16-ročná zvíťazila v prestížnej Paganiniho súťaži v Janove (1999), kde triumfovala ako jediná japonská a zároveň najmladšia umelkyňa v histórii. Časopis Gramophone (júl 2011) o nej napísal: „Shoji sa prejavuje ako impozantná muzikantka, schopná čerpať z obrovských zásob vytrvalej energie a neochvejne sa popasovať s čímkoľvek, čo jej príde pod ruku. Patrí jej celý svet.“

Po víťazstve okamžite zaujala Zubina Mehtu, ktorý ju nasledujúci rok pozval, aby s ním a Izraelskou filharmóniou natočila svoje prvé CD v prestížnej nahrávacej spoločnosti Deutsche Grammophon.

Huslistka vyrastala od detstva v Taliansku, študovala v Izraeli a Nemecku. So svojimi stradivárkami z roku 1729 vystupuje s najvýznamnejšími orchestrami a dirigentmi sveta.

Dnes už 30-ročná umelkyňa sa narodila do umeleckej rodiny. Jej matka je maliarka, babička poetka. Husle jej učarovali od detstva pri počúvaní hudby. Matku požiadala, aby jej hudobný nástroj zaobstarala. Najprv chodila na hodiny klavíru, ale veľmi ju to nebavilo. Bolo to pre ňu komplikované a nepohodlné. Inštinkt ju ťahal k husliam.

V Taliansku žila od materskej školy. Malé mesto Siena má podľa umelkyne veľké možnosti, ktoré sa týkajú hudby. Počas štúdií na Accademia Musicale Chigiana pochopila, ako sa stať dobrou muzikantkou. Naučila sa tam aj spievať. Rada si aj teraz s ostatnými zaspieva. Nemecko bola pre ňu krajina v znamení študentov, kde sa učila teóriu i jazyk. V štrnástich rokoch ju zavialo do Izraela, kde sa stretla s ústretovosťou Židov, ktorí jej pomáhali. Stretla sa tam napríklad s huslistom Shlomom Mintzom, Izraelskou filharmóniou a mnohými ľuďmi zo sveta hudby.

Kazuhiro Koizumi_$B!J_(BC_$B!K_(BCollinTan

Kazuhiro Koizumi, dirigent

Japonec Kazuhiro Koizumi precestoval ako hosťujúci dirigent celú Európu i Spojené štáty. Na hudobnej scéne sa počas svojej dlhej a úspešnej kariéry objavoval s takými telesami ako Berlínska filharmónia, Chicago Symphony Orchestra či Century orchestra Osaka alebo Sendal filharmónia.

Narodil sa v Kjóte v roku 1949. Študoval na Tokyo University of the Arts odbor dirigovanie u Kazhuoa Yamadu. V roku 1970 mu bola udelená prvá cena druhého ročníka dirigentskej súťaže japonskej asociácie Min-On Concert Association of Japan, na základe čoho sa stal pomocným dirigentom Novej japonskej filharmónie pri jej založení v roku 1972. V tom istom roku začal študovať aj operné dirigovanie na Berlin Hochschule u profesora Hansa Martina Rabensteina.

V roku 1973 získal prvú cenu na tretej medzinárodnej súťaži dirigentov Herbert von Karajan International Conducting Competition. Následne debutoval v Berlíne ako dirigent Berlínskej filharmónie. S legendárnymi osobnosťami ako sú Anton Rubinstein a Mstislav Rostropovich účinkoval K. Koizumi v súbore Orchestra Philharmonique de Radio Frace. Bol tiež hudobným riaditeľom kanadského Winnipeg Symphony Orchestra a od roku 1988 ho k pravidelnému dirigovaniu pozýva londýnsky Royal Philharmonic Orchestra.

Pod jeho dirigentskou taktovkou „ladí“ svoje hudobné nástroje Tokijský metropolitný symfonický orchester od roku 2008, kde sa stal šéfdirigentom. V apríli 2013 sa taktiež stane riaditeľom Kyushu Symphony Orchestra.

tmso without conductor (C) Sayaka Ikemoto

Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra

Tokijský metropolitný symfonický orchester, tiež známy ako Tokio, je jedným z reprezentatívnych symfonických orchestrov Japonska. Bol založený vládou Tokyo Metropolitan v roku 1965 na počesť konania letných olympijských hier. Jeho prvým dirigentom bol Hainz Hofmann. Orchester vznikol ako súčasť projektu podpory kultúry Metropolitnej samosprávy mesta Tokio.

Orchester sa rozrastal a rozvíjal a stal sa jedným z popredných profesionálnych telies v Japonsku pod hudobným vedením takých dirigentov, ako sú Tadashi Mori, Akeo Watanabe a Hiroshi Wakasugi. Gari Bertini nastúpil do pozície štvrtého hudobného riaditeľa v roku 1998 a položil základy novej éry orchestra s vysokou reputáciou. Jeho nástupca Jaes De Preist sa podieľal na vzdelávacích programoch s vysoko oceneným úspechom.

V súčasnosti je šéfdirigentom orchestra Eliahu Inbal, Kazuhiro Koizume je rezidentný dirigent a Jakub Hrůša je hlavný hosťujúci dirigent. Gary Bertini je „laureate conductor“ a Jean Fournet je stály čestný dirigent.

Zámorské koncertné turné orchestra zahŕňajú Európu, Rusko, Severnú Ameriku a Áziu. V máji si ho budú môcť vypočuť milovníci vážnej hudby okrem Prahy aj v Európskom hlavnom meste kultúry – v Košiciach.

Komentáre

komentárov

1 Comment

1 Comment

  1. japan car sale

    5. novembra 2014 at 8:31

    Hi there, You have done a great job. I’ll certainly digg it and personally suggest to my friends.
    I am confident they’ll be benefited from this website.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore