Tlačové správy

Noc literatúry v Knižnici pre mládež mesta Košice

7. ročník neoficiálneho sviatku európskej literatúry NOC LITERATÚRY sa tohto roku koná 15. mája 2013 v čase od 18.00 hod. do 22.00 hod. Prebieha súčasne v rôznych mestách po celej Európe (Amsterdam, Mníchov, Miláno, Madrid, Varšava, Dublin, Edinburgh, Londýn, Riga, Štokholm, Budapešť, Praha, Ľvov, Sofia…) a predstavuje čítanie úryvkov z vybranej európskej literatúry. Literatúra tak spája milovníkov literatúry v rovnaký čas a v rôznych častiach Európy.

Na východe Slovenska sa do projektu zapája Knižnica pre mládež mesta Košice a ďalšie knižnice v Prešove, Vranove n/Topľou, Trebišove, Rožňave a Michalovciach. Podujatie organizačne zastrešuje Slniečkovo, o.z., Knižnica pre mládež mesta Košice a České centrum Bratislava. Projekt je spolufinancovaný z dotačného systému Ministerstva kultúry Slovenskej republiky v rámci programu Európske hlavné mesto kultúry 2013 – Košice.

Iveta Hurná, riaditeľka Knižnice pre mládež mesta Košice o projekte povedala:

„Naším cieľom je vylákať ľudí von a ukázať im, že čítať sa dá vždy a všade, napríklad aj v električke, či na policajnej stanici. Chceme tiež ukázať cestu k literatúre a čítaniu aj nečitateľom. Zážitok z nočného literárneho dobrodružstva umocnia netradičné miesta, netradičné časy a tiež charizmatické hlasy známych osobností slovenského kultúrneho a spoločenského života. Úryvky z vybranej súčasnej európskej  literatúry odznejú v každom čítacom mieste vždy trikrát po sebe, v polhodinových intervaloch. Nezabudli sme ani na čas potrebný na presun do ďalšieho čítacieho miesta.“

V Košiciach sa bude čítať na piatich „čítacích miestach“: v Múzeu Divadla Thália Színház na Mojmírovej, košickej ortodoxnej Synagóge na Zvonárskej, Miklušovej väzniciKatovom byte na Hrnčiarskej, historickej električke na Hlavnej a tiež v policajnej stanici Mestskej Polície na Tajovského. Svoj hlas ukážkam z vybraných kníh zapožičajú  námestník primátora mesta Košice Ján Jakubov, novinárka, humoristka a spisovateľka Oľga Feldeková, divadelná a seriálová herečka  Andrea Karnasová, ale aj taká zaujímavá a mnohorozmerná osobnosť akou je Silvester Lavrík, dramatik, divadelník, prozaik, publicista či esejista. Piaty hlas patrí hudobnému skladateľovi a hercovi divadla Thália, Petrovi Nádasdimu.

Program Noci literatúry zavŕši hudobné vystúpenie Martina Husovského a losovanie výhercov knižných a iných cien so začiatkom o 22.30 hod. v priestoroch Centrálnej požičovne Knižnice pre mládež mesta Košice na Tajovského 9. Ceny sú určené pre tých účastníkov Noci literatúry, ktorí absolvujú čítačky na všetkých čítacích miestach a potvrdia to vyplneným súťažným letáčikom.

Noc literatúry prebieha súčasne v ďalších piatich mestách východného Slovenska na netradičných miestach.Prešove sa číta v Starej mestskej škole – v Kaplnke,Rožňave v Galérii Baníckeho múzea, Michalovce ako miesto čítania zvolili OZ Medias Res – kultúrne centrum freeDOM, Trebišov číta v reštaurácii Amadeus a vo Vranove n/Topľou  

PROGRAM v Košiciach:

  • Kniha: Szilárd Rubin, Hra o život

Číta: Peter Nádasdi

Miesto: Múzeum divadla Thália Színház – Mojmírova 1

Čas: 18.00, 18.30, 19.00 hod.  

  • Kniha: Iréne Némirovsky, Francúzska suita

Číta: Andrea Karnasová

Miesto: Košická ortodoxná synagóga – Zvonárska 5

Čas: 18.45, 19.15, 19.45  hod. 

  •  Kniha: Zadie  Smith, NW

Číta: Silvester Lavrík

Miesto: Katov byt pri Miklušovej väznici – Hrnčiarska 7

Čas: 19.30, 20.00, 20.30 hod. 

  • Kniha: Monika Maronová, Posledné morény

Číta: Oľga Feldeková

Miesto: Historická električka – Hlavná ul. 

Čas: 20.15, 20.45, 21.15 hod. 

  • Kniha: Elfriede Jelinek, Zimná cesta

Číta: Ján Jakubov

Miesto: Policajná stanica Mestskej polície – Tajovského 9

Čas 21.00, 21.30, 22.00  hod. 

  • Hudobné vystúpenie Martina Husovského

Miesto: Centrálna požičovňa Knižnice pre mládež mesta Košice – Tajovského 9

Čas: 22.30 hod.

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore