Tlačové správy

Mesto Košice si užijete počas piateho ročníka festivalu USE THE C!TY

Piaty ročník mestského festivalu USE THE C!TY je už stabilnou súčasťou kultúrneho kalendára mesta Košice. Festival prináša stále nové a zaujímavé umelecké prvky do verejného priestoru a nielen ukazuje netradičné formy umenia, ale zároveň dáva možnosť a pobáda obyvateľov Košíc, aby sa aktívne zúčastnili na jeho obsahu. Tento rok bohatý program reflektuje aj fakt, že Košice sú Európskym hlavným mestom kultúry a odzrkadľuje niekoľkoročné skúsenosti s prípravou podujatí vo verejnom priestore.

DSC_9542

Organizátorov USE THE C!TY festivalu príjemne prekvapil tohtoročný veľký záujem o podujatie. „Počas apríla sa nám nahlásilo viac ako 150 dobrovoľníkov, ktorí budú aktívnou súčasťou všetkých podujatí a bez ktorých by sme neboli schopní zorganizovať tak produkčne náročné akcie. Rovnako sa tešíme, že takmer 50 kapiel reagovalo na aprílovú výzvu a budú tvoriť hlavnú časť piatkového programu s názvom Hudba v meste,“ povedal Ján Hološ z organizačného tímu festivalu.

Prvým zahraničným umelcom, ktorý príde do Košíc, je Francúz Olivier Grossetête, ktorý od 15. mája začne koordinovať prípravy pre podujatie Kartónové monumenty. „Predstavte si, že staviate kartónový maják od vrchu. Na nadvihnutie jeho hornej časti postačí aj pár ľudí, ale keď budeme vo finálnej fáze a stavba bude vážiť približne tonu a bude vysoká takmer 20 metrov, na jej nadvihnutie bude potrebných minimálne sto ľudí,“ vysvetľuje s nadšením dramaturg festivalu Christian Potiron. Do stavby sa bude môcť zapojiť každý.

Samozrejme, že kartónom sa program nekončí a prináša mnohé ďalšie zaujímavé a netradičné formy umenia priamo do ulíc mesta. Aby ste nič nezmeškali, klikajte na kompletný program festivalu na www.usethecity.sk.

Program festivalu Use the City

STREDA, 22. 5.

MONUMENTY Z KARTÓNUOLIVIER GROSSETÊTE (Francúzsko)
13:00 – 18:00, Námestie pre Auparkom

Prvú z troch približne 20 metrov vysokých stavieb z kartónu pripravíme s množstvom dobrovoľníkov a okoloidúcich na námestí pred Auparkom.

V ČOM SI DOBRÝ? – ŠYMON KLIMAN
14:00 – 18:00, KVP – Podchod pod OC Iskra

Úspešný mladý slovenský fotograf Šymon Kliman sa pustí do psychoanalýzy vlastného národa a v Košiciach štartuje projekt, v rámci ktorého fotí a pýta sa Slovákov, v čom sú dobrí.

EPIC – DEBRIS COMPANY + Slávnostné otvorenie festivalu
21:00, Hlavná 20 (dvor), vstupné: 3 €

Za prítomnosti zástupcov mesta Košice a neziskovej organizácie Košice 2013 slávnostne otvoríme USE THE C!TY festival. Následne sa začne predstavenie EPIC v outdoorovej premiére. Je to parafráza brechtovského divadla v 21. storočí, ktorá skúma vo svojej novej produkcii krízu a kapitalizmus.

ŠTVRTOK, 23. 5.

MEDZINÁRODNÁ KONFERENCIA „SHARED CITIES“ (Zdieľané mestá) – SIEŤ IN SITU
10:00 – 13:00, 15:00 – 18:00, Objekt White noise na námestí pred Auparkom

Medzinárodná konferencia sa bude zaoberať participatívnymi formami umenia vo verejnom priestore. Počas konferencie vystúpia významní rečníci zo Slovenska i zahraničia.

V ČOM SI DOBRÝ? – ŠYMON KLIMAN
14:00 – 18:00, KVP – podchod pod OC Iskra

STEP BY STEP – NA PERÓNE + LA HORS DE (Francúzsko)
21:00 a 22:30, začíname na Máraiho námestí

Dlhodobý projekt dvoch nezávislých divadelných skupín prinesie multilingválne a multimediálne predstavenie divadla vo verejnom priestore nabité energiou a napätím.

PIATOK, 24. 5.

MONUMENTY Z KARTÓNU – OLIVIER GROSSETÊTE (Francúzsko)
13:00 – 18:00, Pri Urbanovej veži

MEDZINÁRODNÁ KONFERENCIA „SHARED CITIES“ (Zdieľané mestá) – SIEŤ IN SITU
10:00 – 13:00, 15:00 – 18:00, Objekt White noise na námestí pred Auparkom

HUDBA V ELEKTRIČKE
14:15 – 15:45, Električka číslo 6

Už tradične netradičná akcia, ktorá má upozorniť na večerný bohatý hudobný program s názvom Hudba v meste, dostala tento rok viditeľnú podobu vďaka košickému spevákovi Lukášovi Adamcovi, ktorý vás bude sprevádzať v električke číslo 6.

HUDBA V MESTE
20:00 – 23:00, Pešia zóna centra mesta

V piatok večer by mali byť všetci milovníci hudby v centre Košíc, aby zažili hudobný ošiaľ. Desiatky kapiel zaplnia rozličné nezvyčajné miesta, nájdete ich hrať v uliciach, dvoroch, na námestiach či v parkoch. Budete môcť vidieť a počuť od malého komorného orchestra, cez jazzové, country, rockové, metalové a ďalšie kapely. Ponuka je bohatá, treba už len prísť a zažiť!

SOBOTA, 25. 5.

SDK. EUROPE – D. S. STUDIO
10:00 – 21:00, OC Aupark

Ďalší ročník tanečnej show a súťaže SDK.Europe, ktorej víťazi získajú možnosť pokračovať v súťaži “SDK.Europe 2013“ – na najprestížnejšom letnom svetovom stretnutí street dance pri Brne.

SCALE 1:5 (Mierka 1:5) – HOPPart (Maďarsko)
15:00 a 19:30, Začíname na Zvonárskej ulici pri zvone

Počas Scale 1:5 herci stretávajú divákov v labyrinte ulíc, podchodov a mesto nečakane ožíva hudbou na netradičných miestach.

C.A.P.E. – CREW (Belgicko)
14:00, Pred Hlavnou 59 (odporúčame rezerváciu na festival@kosice2013.sk), vstupné: 2 €

Divák dostane špeciálne videookuliare a slúchadlá, vďaka ktorým vstúpi do virtuálnej reality – 360° priestorové videnie a dokonalý zvuk vtiahne diváka priamo do obrazu.

TAPE RIOT (VZBURA PÁSOK) – ASPHALT PILOTEN (Švajčiarsko)
16:00, Začíname na Zvonárskej ulici pri zvone

Toto nezvyčajné predstavenie zmení váš pohľad na mestskú architektúru. Performance pripravené švajčiarskymi umelcami bude určite zaujímavé aj pre všetkých milovníkov graffiti a street artu.

SHUT UP, PLAY! / ZAVRI HUBU, HRAJ! – THE ORIGINAL TEMPO (Japonsko)
21:30, Hlavná 20 (dvor), vstupné: 3 €

SHUT UP, PLAY je zmes hudby, vizuálnej projekcie a performance. Jednoduché pravidlo znie: Odhaľ všetko, čo sa nachádza v tvojej blízkosti a hraj tým!

NEDEĽA, 26. 5.

Nedeľný program festivalu už tradične patrí deťom.

MONUMENTY Z KARTÓNU – OLIVIER GROSSETÊTE (Francúzsko)
13:00 – 18:00, Pri Urbanovej veži

C.A.P.E. – CREW (Belgicko)
14:00,pred Hlavnou 59 (odporúčame rezerváciu na festival@kosice2013.sk), vstupné: 2 €

Pripravená je špeciálna detská verzia – malý divák dostane špeciálne videookuliare a slúchadlá, vďaka ktorým vstúpi do virtuálnej reality (360° priestorové videnie a dokonalý zvuk vtiahne dieťa priamo do obrazu).

TRADIČNÉ JAPONSKÉ HRY GO A SHOGI
13:00 – 18:00, Hlavná 59 (dvor)

Pre deti je pripravená prezentácia hier Go a Shogi, ktoré si budú môcť zahrať priamo vo dvore Historickej radnice.

DLHÝ-ŠIROKÝ-BYSTROZRAKÝ – THEATRO ŠTVORKOLKA
14:30 a 16:30, Hlavná 20 (dvor)

Marionetové rozprávkové predstavenie o princovi, ktorý za pomoci troch kamarátov vyslobodí princeznú z rúk čarodejníka bez chrbtovej kosti.

 SPRIEVODNÝ PROGRAM

 REEBOK MOBILE GYM

SOBOTA 25. 5., Celodenná akcia, Parkovisko medzi hotelom DoubleTree by Hilton a OD Dargov

PREZENTÁCIA JAPONSKEJ KULTÚRY

Pred slávnostným koncertom Tokijského metropolitného symfonického orchestra ponúkame tradičné japonské hry Go a Shogi, prezentáciu bonsajových tradícií, ako aj tradičné japonské divadlo kjógen.

Kjógen

SOBOTA 25. 5., 18:00, Hlavná 59

Bonsajové tradície

SOBOTA 25. 5., 13:00 – 18:00 aj NEDEĽA, 10:00 – 18:00, Dom umenia

Tokijský metropolitný symfonický orchester

NEDEĽA 26. 5., 19:00, Dom umenia

 

Komentáre

komentárov

1 Comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore