Tlačové správy

Téma zdravia je dnes veľmi aktuálna

Doc. MUDr. Jozef Hašto PhD. prijal pozvanie na konferenciu

V stredu 15. mája 2013 sa na pôde Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika na Triede SNP 1 v Košiciach preberali témy tykajúce sa psychológie zdravia.  Konferencia sa zaoberala otázkami ako sú kvalita života, zdravie a zdravý životný štýl detí a dospievajúcich. Pozornosť venovali aj  problematike zdravia Rómov. Pozvanie prijal aj renomovaný doc. MUDr. Jozef Hašto PhD. „Téma zdravia je dnes veľmi aktuálna, pretože ako základný zdroj kvalitného životného fungovania začína byť investovanie do zdravia nie len otázkou liečenia alebo predchádzania chorôb, ale je aj snahou poskytnúť ľuďom možnosti optimálneho fungovanie v súlade s požiadavkami a výzvami, ktorým čelia počas svojho života. Sme radi, že docent Hašto ako významná osobnosť slovenskej psychológie a psychiatrie prijal pozvanie a svojimi dlhoročnými skúsenosťami prispeje k lepšiemu pochopeniu tejto problematiky“ uviedla členka organizačného výboru konferencie Mgr. Zuzana Dankulincová PhD.

Prezentovanie výsledkov HBSC štúdie za Slovensko a Českú republiku

Na konferencii sa prezentovali aj výsledky medzinárodnej štúdie „Health Behaviour in School Aged Children“ (HBSC) , ktorá sa zaoberá zdravím a so zdravím súvisiacim správaním 11-, 13- a 15-ročných školákov.  Diskutovalo sa aj na tému fyzickej aktivity, pasívneho trávenia voľného času a tiež  dôsledkov pitia sladených nápojov na agresívne správanie našich adolescentov.

Súčasťou konferencie bola príprava na najbližší zber dát k tejto medzinárodnej štúdii, do ktorej sa zapája celkovo 43 krajín a regiónov Európy, USA a Kanady. Okrem zdravej populácie zamerajú svoju pozornosť aj na populáciu zdravotne znevýhodnených školákov, ktorí obvykle v HBSC štúdii nie sú zastúpení. Začlenenie školákov so zdravotným znevýhodnením do štúdie monitorujúcej faktory zdravého vývinu v sociálnom kontexte rodiny, školy, rovesníkov považujeme za významný krok k vytváraniu príležitostí pre účinnú podporu zdravia populácie.“ poznamenala hlavná riešiteľka slovenského HBSC tímu doc. Mgr. Andrea Madarasová Gecková PhD. k rozhodnutiu venovať sa v HBSC štúdii aj školákom so zdravotným znevýhodnením.

Zdravie v rómskej populácii

Súčasťou poobedného programu bola panelová diskusia zameraná na hodnotenie zdravia v Rómskej populácii. Prednášal Mgr. Andrej Belák, ktorý strávil niekoľko mesiacov priamo v rómskej osade a tejto problematike sa dlhodobo venuje. Na panelovej diskusii sa zúčastnila aj MUDr. Jana Kollárová ako zástupca Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Košiciach s bohatou pracovnou skúsenosťou v oblasti podpory zdravia rómskeho obyvateľstva.

Informácia o HBSC štúdii:

Health Behaviour in School Aged Children“  (ďalej len HBSC) je jedna z prvých medzinárodných prierezových štúdií, ktorá začala ako iniciatíva troch krajín v roku 1983 (UK, Fínsko a Nórsko). Postupne sa pridávali i ďalšie krajiny, štúdia bola prijatá Svetovou zdravotníckou organizáciou WHO (1983) a v súčasnosti na nej spolupracuje viac ako 40 krajín, medzi inými aj Grécko, Kanada, Česká republika, Nemecko, Nórsko a iné.

Slovensko participovalo doteraz na štyroch zberoch údajov. Posledný sa uskutočnil v roku 2009 / 2010 pričom sa ho zúčastnilo vyše 4000 žiakov slovenských základných škôl na celom Slovensku. Nasledujúci zber údajov je plánovaný v roku 2014/2015.

 Kontaktné údaje:

Mgr. Peter Kolarčik PhD.

Oddelenie Psychológie zdravia, Ústav verejného zdravotníctva

Lekárska fakulta Univerzita Pavla Jozefa Šafárika

 

+421 55 234 3396               peter.kolarčik@upjs.sk

http://www.hbsc.sk                    http://www.hbsc.org

 

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore