Tlačové správy

Poklad sklenenej pani budú hľadať deti i dospelí

Od 17. do 19. mája 2013 bude banícke mesto Dobšiná patriť jednému z kľúčových podujatí Terra Incognita – Poklad sklenenej pani. V piatok bude centrum mesta plné histórie – povesti o krčmárke, ktorú zabili Turci, keď chcela zachrániť poctivo zarobený majetok. Sobotu vyplnia medzinárodné furmanské preteky v Žrebčíne Dobšiná. Nedeľa je spojená so slávnosťami baníkov na Námestí baníkov.

V piatok popri tradičnom celodennom remeselnom jarmoku sa bude na základe historických faktov voliť richtár. Vpád Turkov pripomenie skupina historického šermu SARUS, návštevníci uvidia aj inscenovanú povesť o sklenej pani a budú hľadať jej skrytý poklad. Vystúpia domáce folklórne súbory Gemer a Gemerčatá, Čarovné ostrohy a orchestra Viliama Didiáša, zahrajú Heľenine oči.

A1_SJ_PSP.indd

V dobšinskom žrebčíne budú v sobotu okrem furmanských pretekov aj ukážky šermiarskeho umenia, ukážky práce s dravcami, koncert country skupiny Betliarske vidly a Konský bál do detskej zóny s celodenným programom zavíta aj  rozprávkové kráľovstvo Tašíkovo s programom Taši sa zabáva.

Pred baníckym domom, na Námestí baníkov i v rímsko-katolíckom a evanjelickom kostole budú v nedeľu baníci pripomínať slávnu históriu gemerského regiónu. Deň vyvrcholí baníckou zábavou s tradičnými baníckymi zvyklosťami.

Na podujatie Poklad sklenenej pani v piatok 17. mája 2013 odvezie divákov špeciálny historický vlak. Terra Incognita a Klub historických koľajových vozidiel pri Rušňovom depe Haniska pri Košiciach pripravil historickú jazdu motorovým rušňom „Magda“ M 131.1125, ktorý pôjde po trase Košice – Rožňava – Betliar – Dobšiná a späť. Odchod zo železničnej stanice v Košiciach je o 13:00 hod., odchod naspäť z Dobšinej o 20:10 hod. a príchod do Košíc o 22:20 hod. Počet miest je obmedzený, lístky si treba rezervovať vopred. Rezervácie výlučne na adrese khkv@khkv.sk.

Cieľom programu Terra Incognita – Krajina nespoznaná je pripraviť návštevníkom, ale aj obyvateľom Košického kraja, ponuku zážitkov v celom regióne. Ponúknuť im možnosti na spoznávanie, objavovanie a zážitky. Terra Incognita nie je jednorazový projekt, ale dlhodobý program KSK zameraný na rozvoj kultúrno-poznávacieho turizmu, a tiež na zveľadenie drobnej infraštruktúry v regióne a kvalitnejšie služby.

Zámerom programu Terra Incognita je ukázať prepojenie kultúrnych tradícií regiónu s kultúrnymi tradíciami Európy prostredníctvom troch tematických ciest – Vínnej, Gotickej a Železnej. Na týchto miestach sú presne popísané cieľové body – kultúrne, historické alebo technické objekty, v ponuke sú aj ďalšie zaujímavosti v dostupnom spádovom území. V roku 2013 sa na tematických cestách Terra Incognita uskutoční 13 kľúčových podujatí programu Terra Incognita. V ich dramaturgii sú tri základné línie: tradície, príbehy viažuce sa k miestu konania a komunitné aktivity. Popri kľúčových podujatiach sa uskutoční množstvo ďalších aktivit – kultúrnych, spoločenských, športových a turistických, ktoré doplnia ponuku pre domácich i zahraničných návštevníkov.

Program podujatia nájdete na www.vucke.sk, www.terraincognita.sk, www.dobsina.sk

Povesť o Sklenenej pani z Marón

Povesť o Sklenenej pani z Marón spracoval Samuel Klein v roku 1914. Hovorí sa v nej o historickej udalosti, keď v noci zo 14. na 15. októbra 1584 Dobšinú prepadli a vyplienili Turci. Turkov videl z kopca baník, ktorý utekal do krčmy U bujaka, aby varoval richtára a mestskú radu. Keďže bol chudobný a zle odetý, nechceli ho večer k pánom pustiť a jeho správe neverili.

Keď Turci zaútočili, ľudia v panike utekali. Medzi nimi aj bohatá majiteľka krčmy. Nezbohatla naraz, všetko si zarobila, pretože svoju krčmu viedla tak dobre, že ju vyhľadávali len tí najbohatší a najnáročnejší. Nikdy sa však nevydala, pretože vždy len pracovala. Keď si za mestom uvedomila, že v dome nechala všetky svoje truhlice s peniazmi, bežala späť do Dobšinej. Dve truhlice odniesla a ukryla do prvej Maróny. Keď sa vrátila po tretiu, zbadal ju Turek a podrezal jej hrdlo. (Maróny sú tri vrchy pod Čiernou horou. Tretia, najvyššia Maróna, končila v Lányiho hute. V súčasnosti sa im hovorí Murániky.)

Odvtedy sa duch krčmárky zjavuje ako Sklenená pani. Ak sa v okolí mesta túla slobodný mládenec, Sklenená pani ho zvábi a umiluje k smrti. Ak sa v okolí mesta potulujú mladé dievčatá, ktoré nie sú zaslepené túžbou po peniazoch, ale vidia v živote vyššie hodnoty, daruje im zlaté dukáty. V meste sa Sklenená pani objaví, len keď Dobšinej hrozí nebezpečenstvo. Videli ju vraj opakovane, keď varovala ľudí pred hroziacim požiarom, ktorý potom dokázali uhasiť včas, alebo pre vojenským napadnutím, keď mešťanov upozorňovala, aby sa pripravili na boj, alebo utiekli.

A prečo sa hovorí o sklenenej pani? Na historickom obraze je mŕtva krčmárka zobrazená ako priesvitná panna zahalená závojom, akoby zo skla. Z ľavej ruky rozhadzuje zlaté peniaze a v pozadí sú zobrazené kopce Maróny aj s Čiernou horou.

Zuzana Bobriková
hovorkyňa predsedu Košického samosprávneho kraja
Úrad Košického samosprávneho kraja
Tel.:           055 72 68 128     
Mobil:       0918 766 001
E-mail:   zuzana.bobrikova@vucke.sk
www.vucke.sk

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore