Tlačové správy

Balónová fiesta Košice 2013 (5.-8. Jún 2013)

V roku Európskeho hlavného mesta kultúry Košice 2013 oslavuje Medzinárodná balónová fiesta Košice svoj 20.ročník.

balonoviafiesta_text5.-8.júna 2013 sa v ranných a podvečerných letoch predstaví 20 balónov z rôznych krajín – Slovenska, Česka, Maďarska, Slovinska, Rumunska, Holandska, Rakúska a Veľkej Británie. Ako sa na správnu oslavu patrí, pripravili sme obrovské prekvapenie. Na Medzinárodnej fieste v Košiciach sa úplne po prvý raz predstaví a pokrstí balón špeciálneho tvaru – klaun Bruno. Naša radosť je o to väčšia, že Brunom sa rozrástla košická balónová rodina.

Prvým – otváracím letom v stredu 5.júna 2013 sa pripájame k ďalšej oslave – 30.výročiu výroby a vzletu prvého československého balóna. 5.júna 1983 na letisku v Brne – Medlánkách vyštartoval balón OK 3010, ktorý bol vyrobený z materiálov vyrobených iba v Československu. Túžba skupiny mladých ľudí lietať na balóne sa tak stala realitou a odštartovala sa silná tradícia balónového lietania na Morave. Dnes ju reprezentuje predovšetkým celosvetovo etablovaný výrobca balónov Kubíček balloons Brno.

Ku košickej 20-tke a československej 30-tke sa pridáva ešte 230.výročie od prvého vzletu balóna v histórii vôbec. 5.júna 1783 v juhofrancúzskom Annonay po prvý raz vzlietol balón, ešte bez ľudskej posádky. Synovia majiteľa veľkej papierne, bratia Joseph a Etienn Montgolfierovci zostrojili balón, ktorý plnili dymom z papiera, vlhkej slamy a ovčej vlny.  Správa o úspešnom lete dorazila až do Paríža, kde sa v septembri ako prví pasažieri do vzduchu dostali baran, kačka a kohút. Prvá ľudská posádka fyzik Pilâtre de Rozier a markýz d´Arlandes vzlietla 21.novembra 1783 a nastal obrovský zlom v histórii. Prvýkrát sa ľudia dokázateľne dostali do vzduchu a splnili svoju odvekú túžbu lietať.

Pri tejto príležitosti sa pripájame k hromadnému štartu balónov v Českej republike a na Slovensku.

Počas balónovej fiestyv Košiciach je naplánovaných 6 letov ráno a podvečer a už tradičný sprievodný program s nočným nafukovaním balónov a ohňostrojom, ktorý sa uskutoční pred Auparkom. Minulého roku sme balónovú fiestu vrátili do centra mesta. Našim cieľom je zaplniť mesto balónmi, a tak budú štartovať z viacerých plôch v okolí Auparku a z Aničky.

Hlavným organizátorom je spoločnosť ADS ballooning, s.r.o. Košice a Balón klub Košice. Podujatie sa koná pod záštitou primátora Mesta Košice Richarda Rašiho, v spolupráci s mestskou organizáciou cestovného ruchu Košice – turizmus a EHMK. Balónovú fiestu by nebolo možné zorganizovať bez podpory našich tradičných i nových partnerov – Aupark, CLN Slovakia, U.S.Steel, Magna, Probugas, Gemor fashion, Penzión Lesanka, TA3, denník Korzár a Rádio Košice. Rádio Košice bude prinášať aktuálne informácie priamo z diania balónovej fiesty počas celého jej trvania.

Naša vďaka patrí samozrejme aj účastníkom – balónovým tímom, mnohí z nich prišli z ďaleka. Dúfame, že aj prostredníctvom nich dostaneme chýr o Košiciach a Slovensku do sveta.

LETOVÝ PROGRAM

Streda 5. júna 2013

18.30                let balónom – štart od Auparku

 Štvrtok 6.júna 2013

6.30                let balónom – štart od Auparku

18.30                let balónom – štart od Auparku

Piatok 7.júna 2013

6.30                  let balónom – štart od Auparku

18.30                let balónom – štart od Auparku

21.30                nočné nafukovanie pri Auparku Košice

Sobota 8.júna 2013

V prípade nepriaznivého počasia v predchádzajúcich dňoch – ranný let

18.30               let balónom – štart od Auparku

Nedeľa 9.júna 2013

V prípade nepriaznivého počasia v predchádzajúcich dňoch – ranný let

 

 

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore