Košice

Na východe vyhodnotili novinársku súťaž

Úroveň prihlásených príspevkov je vyššia ako tých minuloročných,“ začal svoje hodnotenie 18. ročníka autorskej súťaže novinárov východoslovenského regiónu Mgr. Peter Kubinyi, ktorý porote šéfoval aj vlani, takže môže porovnávať. (Pre úplnosť – ďalšími členmi poroty boli Mgr. Viera Horniaková z výboru košickej RO SSN a PhDr. Michal Frank, ktorý šéfuje prešovskej RO SSN). Tu sa rozžiarili oči PhDr. Kataríne Čižmárikovej, predsedníčke RO SSN v Košiciach, organizácie, ktorá súťaž organizuje za výdatnej podpory Literárneho fondu. „Je fajn, že Peter povedal aj pekné slová, lebo väčšinou si všetci myslíme, že dobré sa chváli samo. Nechváli. Novinárov, najmä na regionálnej úrovni, kde je ťažké prežiť, lebo médiá zanikajú a platy sú nižšie ako v hlavnom meste, treba povzbudiť“, povedala a už čakala na „Ale….“. Prišlo, lebo bolo čo kritizovať. Peter Kubinyi ako novinár s dlhoročnou praxou (aktuálne je vedúcim oddelenia reportáží v Plus 7 dní a navyše pôsobí aj na Katedre žurnalistiky FF UK v Bratislave) čítal a videl stovky, ba tisíce výtvorov kolegov  z branže.

img_5732-copy_2

Do súťaže sa tentoraz zapojilo 57 autorov s vyše 110 prácami a nie všetky boli brilantné.  Predseda poroty poradil inak sa pýtať pri rozhovoroch (konkrétne príklady uviedol vo svojej odbornej prednáške „Premeny rozhovoru“ ), pripraviť sa na ne vopred, prekážalo mu  „prepisovanie volebných programov ako za socializmu“, kedy autori prevzali funkcionársky jazyk (Azda v obave pred chybou a následnou žalobou? Alebo žeby nerozumeli o čom píšu?). Upozornil na používane nezrozumiteľných skratiek v texte, na otázky na hrane etiky (napr. otázka pre  ženu po operácii rakovinou napadnutých pŕs, či veľmi trpela ich stratou), na ošúchanú klasiku nazerania na rehoľné sestry a kňazov (ako na anjelov, pritom sú to tiež obyčajní ľudia so životnými príbehmi a postojmi) ako aj na históriu (len folklór?), atď. IMG_5698 copy 2Pozitívom bolo veľa občianskych tém, ktoré dominovali najmä  v príspevkoch redaktorov RTVS a Markízy, vďaka ktorým sa úrady zázračne začali zaoberať problémami bežných občanov. Potešil návrat glosy i fejtónu ako zabudnutých žánrov.

Len škoda, že súťaž ignorovali redaktori ústredných printov a niektorých celoslovenských televíznych staníc, tento rok bolo menej prihlásených z miestnej tlače  i lokálnych rádií a televízií, ako aj fotografov. Možno o rok …

[download id=“50″]

(ik)

Foto: Tomáš Čižmárik

Fotogaléria z odovzdávania ocenení

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore