Tlačové správy

Peter Breiner otvorí v Košiciach Festival židovskej kultúry MAZAL TOV! 2013

Druhý ročník Festivalu židovskej kultúry MAZAL TOV! otvorí už vo štvrtok 18. júla 2013 svoje brány širokej verejnosti. Na päť dní prinesie do metropoly východného Slovenska žánrovo pestrý program, v ktorom bude prevládať hudba. Podieľať sa budú na ňom umelci z Izraela, Maďarska, Rakúska  a Slovenska. Festival je venovaný oslave židovskej kultúry – nie ako symbolu „strateného sveta“, ale ako žijúcej tradícii, ktorá je významnou súčasťou života multikultúrneho mesta Košice.

Peter Breiner, foto: Gulnara Samojlova, zdroj: www.mazaltov.sk

Peter Breiner, foto: Gulnara Samojlova, zdroj: www.mazaltov.sk

Na úvod festivalu sa na pódiu Domu umenia predstavia hneď dva orchestre. Najskôr hosťujúci Komorný orchester Mendelssohn z Maďarska, po ňom domáci súbor Musica Cassovia pod taktovkou známeho skladateľa a hudobníka Petra Breinera. Keď sme sa dozvedeli, že sa Peter Breiner v lete chystá na Slovensko, neváhali sme a pozvali ho do Košíc. Spoločne sme pripravili program zložený najmä zo svetových premiér diel, ktoré sám skomponoval alebo zaranžoval a prizvali sme aj troch vynikajúcich sólistov Jozefa Luptáka, Stana Palúcha a Borisa Lenka,“ uviedla umelecká riaditeľka festivalu Jana Šargová. 

V piatok 19. júla 2013 zaznie v Evanjelickom kostole na Mlynskej ulici world music v podaní maďarskej kapely Tzomet. Jej hudba spája blízkovýchodnú, sefardskú a európsku hudbu s moderným groove a jazzovými prvakmi. V sobotu 20. júla v Historickej radnici v rámci programu Klezmer Night zahrá najskôr domáci Kaschauer Klezmer Band a následne maďarský Budapest Klezmer Band. Tradičnejší koncert – recitál liturgických, jidiš a izraelských piesní ponúkne hlavný viedenský kantor Shmuel Barzilai v synagóge na Puškinovej ulici v nedeľu 21. júla 2013.

Hlavná hviezda festivalu – svetoznámy jazzový kontrabasista Avishai Cohen sa predstaví na záverečnom koncerte v pondelok 22. júla 2013. Do Košíc pricestuje so svojím novým kvartetom v rámci aktuálneho európskeho turné. Doprevádzať ho budú výrazné mladé talenty – na klavíri Nitai Hershkovits, na bicích Ofri Nehemya. V kvartete sa vedľa Avishaia objaví aj ďalšie veľké meno – Eli Degibri, saxofonista, skladateľ a band líder, ktorý rovnako patrí k známym osobnostiam svetovej jazzovej scény.

Občianske združenie MoreMusic, organizátor festivalu, plánuje ďalšie aktivity aj mimo letného termínu. V priebehu celého roka chce pod hlavičkou MAZAL TOV! ponúkať koncerty a vzdelávacie podujatia. „Záujem verejnosti nás utvrdzuje v presvedčení, že má význam predstavovať židovskú kultúru systematickejšie a nie iba raz ročne na festivale. Kľúčová je pre nás spolupráca s odborníkmi a židovskými komunitami na Slovenku i v zahraničí. Radi by sme prehĺbili aj vzťah s partnerským Festivalom židovskej kultúry v Krakove, ktorý je najvýznamnejším podujatím tohto druhu na svete a ktorého 23. ročník sa skončil iba pred pár dňami.  Chceme nadviazať spoluprácu aj s organizáciami, ktoré majú so vzdelávaním, a to špeciálne v oblasti židovskej kultúry, dlhoročné skúsenosti,“ konštatovala J. Šargová.

Viac informácií o programe a účinkujúcich:  www.mazaltov.sk

Oficiálne fotografie, promo materiály a TS sú k dispozícii v sekcii PRESS http://mazaltov.sk/press/

Vstupenky na festival sú dostupné v sieti Ticketportal a v informačných centrách v Košiciach. Na viaceré z podujatí festivalu je vstup voľný.

Kontakt pre médiá:

Jana Šargová | jsargova@gmail.com | 0904 222 905

MoreMusic, Trieda SNP 61/A, 040 11 Košice

————————————————————————————

Organizátor festivalu:

Združenie MoreMusic

Partneri festivalu:

Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky, Košice – EHMK 2013, Generálny konzulát Maďarska v Košiciach, MAZSIKE – Maďarský kultúrny židovský spolok, Rakúske kultúrne fórum Bratislava, Visit Košice, B’nai B’rith Concordia Košice, Veľvyslanectvo Izraela na Slovensku,Vojčík & Partners, Festival židovskej kultúry v Krakove, ARTFORUM, Svetozár Šomšák – grafický dizajn a typografia, Čajovňa AMANA

Mediálni partneri:

Rádio Košice, Rádio Devín, Jazz.sk, Delet, Zajtrajšie noviny

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore