Tlačové správy

Americkí herci priložia ruku k dielu a pomôžu Rómom pri výstavbe ich domov

Dňa 22. júla 2013 dôjde v Rankovciach pri Košiciach k unikátnemu spojeniu síl. Rómov z miestnej osady, ktorí stavajú svoje rodinné domy v rámci aktivít mimovládnej organizácie ETP Slovensko, prídu podporiť v ich snahe herci z New Yorku z divadla Dramatic Adventure Theater. Počas celého dňa budú na stavbe spoločne pracovať na zhmotnení sna o novom bývaní pre ľudí žijúcich na okraji spoločnosti. 

Pozývame Vás na návštevu stavby priamo v obci v Rankovce. Rómske rodiny si svojpomocnou výstavbou zabezpečujú vlastné a legálne bývanie. Stavbu financujú z vlastných finančných prostriedkov prostredníctvom poskytnutej mikropôžičky.  

Herci z Dramatic Adventure Theater(http://www.dramaticadventure.com/home.html) absolvujú stavebný deň ako súčasť ich týždenného pobytu na Slovensku (19.-26.7.2013) zameraného na prácu s deťmi z vylúčených komunít. Americkí herci povedú divadelné workshopy s deťmi vo veku 8-17 rokov v komunitných centrách (KC) v Moldave nad Bodvou, Starej Ľubovni a v Košiciach–Šaci. Workshopy sú zamerané na podporu miestnej mládeže – posilnia ich osobnosť a spoluprácu prostredníctvom vlastnej tvorby pri písaní, režírovaní a účinkovaní v divadelnej hre. Účastníci workshopov na záver odprezentujú svoju niekoľkodňovú prácu počas predstavenia pre verejnosť.

Výstavba domov v Rankovciach je modelom sociálne a ekonomicky dlhodobo udržateľného riešenia bývania pre sociálne vylúčených obyvateľov marginalizovaných rómskych komunít. V Rankovciach si domy stavajú Rómovia svojpomocne na vysporiadaných pozemkoch vo vlastníctve staviteľov. Stavbu si takisto financujú z vlastných úspor a návratnej mikropôžičky, ktorú budúci majitelia domov splatia za osem rokov. Viac informácií o výstavbe: http://www.etp.sk/z-chatrci-do-3e-domov/#more-4704.

Tešíme sa na stretnutie na stavbe v Rankovciach 22. júla 2013, prípadne v niektorom z vyššie spomínaných KC počas divadelných workshopov, alebo počas záverečnej prezentácie 26. júla 2013 o 13.00 hod. v KC podľa Vášho výberu.

 Mimovládna organizácia ETP Slovensko – Centrum pre udržateľný rozvoj realizuje projekt Z chatrče do 3E domu s podporou UNDP, Sporiaci program – s podporou Nadácie otvorenej spoločnosti, a Mikropôžičkový program v spolupráci s Habitat for Humanity. Trojročný vzdelávací projekt Komunita na ceste k prosperite, je podporovaný prostredníctvom Programu švajčiarsko-slovenskej spolupráce.

Pre viac informácií kontaktujte Martina Vavrinčíka, vavrincik@ke.etp.sk, 0915 962 316. 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore