Tlačové správy

Košice – kultúrne srdce Európy

Misia delegácie Výboru EP pre kultúru a vzdelávanie na Slovensku v Košiciach – európskom hlavnom meste kultúry

Ako sa Košice zhostili úlohy Európskeho hlavného mesta kultúry – to prišli priamo na miesto preskúmať poslanci Európskeho parlamentu z Výboru pre kultúru a vzdelávanie v dňoch 15.-17. júla 2013.

img_6654 copy

Počas trojdňovej cesty sa delegácia v zložení Piotr Borys, Petra Kammerevert spolu so slovenskými europoslankyňami Monikou Smolkovou a Katarínou Neveďalovou stretli s primátorom mesta Richardom Rašim, predsedom Košického samosprávneho kraja Zdenkom Trebuľom, poslancami NR SR navštívili projekty EHMK – Kasárne/Kulturpark, SPOTs  a v novo otvorenej Kunstahalle sa stretli so zástupcami umeleckej obce.

Podľa viceprimátora mesta Košice Jána Jakubova sa europoslanci mohli presvedčiť, že Košice si titul EHMK zaslúžia právom.

img_6699 copy„Podobné zasadnutie výboru nás čaká v septembri vo francúzskom meste Marseille, ktoré nebude mať ľahkú úlohu, pretože Košice nastavili latku naozaj vysoko,“ vyhlásila slovenská europoslankyňa Katarína Neveďalová. „Na Košice sa už  Európania nebudú pozerať len ako na priesečník východu a západu, ale odteraz budú pre nás všetkých kultúrnym srdcom Európy,“ dodala Neveďalová.

Poľský europoslanec Piotr Borys zase načrtol paralely, ktoré vidí medzi Košicami a poľským mestom Wroclaw. To sa stane Európskym hlavným mestom kultúry v roku 2016.

img_6714 copyPoslankyňa EP Monika Smolková upozornila, že propagácia Košíc na pôde EP prebieha už dlhšie.

V rámci Európskeho parlamentu je Výbor zodpovedný za vzdelávanie, kultúru, mládež, šport a kultúrne a vzdelávacie aspekty mediálnej politiky EÚ. Zohráva rovnakú úlohu ako vlády členských štátov pri prijímaní nových zákonov a pri dohľade nad programami EÚ v týchto oblastiach.

Patrí medzi ne program celoživotného vzdelávania, ktorý financuje študentský výmenný program Erasmus; program Kultúra 2007, ktorý podporuje Európske hlavné mestá kultúry; a program Media 2007, ktorý pomohol financovať výrobu niekoľkých úspešných európskych filmov, ako je Milionár z chatrče. Výbor taktiež pravidelne organizuje verejné vypočutia zamerané na zhromažďovanie dôkazov od odborníkov o aspektoch svojej práce.

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore