Prešov

Aktivity RO SSN v Prešove a jej členov za polrok 2013

Podobne ako vlaňajšok, aj rok 2013 bol pre Regionálnu organizáciu Slovenského syndikátu v Prešove (RO SSN) a jej členov hektický a mimoriadne pestrý. A to sme si mysleli, že po silnom roku 2012 bude pokoj. Tu je prehľad základných aktivít za prvý polrok 2013.

 

Pre porovnanie, tu je prehľad aktivít RO SSN v Prešove a jej členov za prvý polrok 2012: http://www.ssn.sk/aktivity-ro-ssn-v-presove-a-jej-clenov/

 

Začiatok roka každoročne sprevádza tradičná akcia Novinárske kolky, ktorá sa koná vo Veľkom Šariši. Uskutočnil sa jej 13. ročník (k presnému číslu sme sa dopátrali spätne) a mal rovnakého víťaza ako prvý ročník.
Viac informácií:
http://www.frenky.sk/clanok/835/novinarske_kolky_2013.html
http://presov.korzar.sme.sk/c/6715862/v-kolkoch-uspela-mudrikova-a-zamborsky.html
http://www.ssn.sk/kolky-najlepsie-padali-vecerniku/

Klobúk dole pred košickou „sestrou“. Katka Čižmáriková a spol. zorganizovali ples Fašiangonovina 2013. Prešov ho podporil aspoň symbolicky, účasťou našich členov a cenou útechy do tomboly.
Viac:
http://www.ssn.sk/fasiangonovina-2013-bola-jedinecna/

Kvetoslava Mudríková a Michal Frank sa autorsky spolupodieľali na vzniku výpravnej knihy Advokácia v spomienkach advokátov (vydala SAK).
Viac:
http://www.ssn.sk/osobnosti-slovenkej-advokacie-spominaju/

O Lacovi Cuperovi, ktorý vydal vlani knihu Karpaty, písal na stránke syndikátu v marci básnik Eliáš Galajda.
Viac:
http://www.ssn.sk/laco-cuper-karpatske-motivy/

Bez podpory SSN (z dôvodu nedostatku peňazí), len s maličkým logom na bulletine, zorganizoval Fedor Vico ďalší, 19. ročník medzinárodnej súťaže Zlatý súdok 2013.
Viac:
http://www.frenky.sk/clanok/848/zlaty_sudok_2013.html

53. ročník Večerného behu Prešovom mal jednu premiérovú kategóriu. Bola ňou Novinárska míľa. Môže za to člen Výboru Regionálnej organizácie Slovenského syndikátu novinárov v Prešove Ján Jacoš, ktorý je tiež činovníkom v prešovskom oblastnom bežeckom spolku. Vyhral Milan Jusko (č. 11, 1968). (V priloženom linku nájdete aj odkaz na video TV7).
Viac:
http://www.frenky.sk/clanok/854/novinarska_mila_na_vecernom_behu_presovom.html
http://pis.sk/clanok/11982/foto-vecerny_beh_presovom.html

V Prešove sa konal seminár zorganizovaný Informačnou kanceláriou Európskeho parlamentu. Z toho dôvodu RO SSN preložila svoj seminár a podporila túto akciu, nielen účasťou novinárov z Prešovského a Košického kraja, ale aj priamo, keď jedným z prednášajúcich bol predseda RO SSN v Prešove.
Viac:
http://presov.korzar.sme.sk/c/6804347/europoslanci-z-unie-si-berieme-malo-penazi.html

Novinári z RO SSN v Prešove hosťovali na prednáškach Fakulty manažmentu Prešovskej univerzity (PU) v Prešove, účastnili sa aj ďalších aktivít na pôde univerzity. Za všetky aspoň odkaz na tlačovú správu o dni otvorených dverí PU.
Viac:
http://www.ssn.sk/zaujem-o-den-otvorenych-dveri-pu-prekvapil/

Na spoločnom projekte Slovensko-ukrajinské kultúrne centrum (Slovakian-Ukrainian Culture Centre) sa podieľali aj členovia RO SSN v Prešove, na čele s Pavlom Bogdanom. Zúčastnili sa aj medzináordných konferencií.
Viac:
http://presov.korzar.sme.sk/c/6805940/spolupraca-s-ukrajinou-upada-zivia-ju-osobne-kontakty.html

Cena mesta Prešov za rok získali spevák Peter Lipa, divadelník František Rell in memoriam a pedagóg Vladimír Kohut. Posledne menovaného zakladateľa špeciálnej materskej a základnej školy pre deti s narušenou komunikačnou schopnosťou pri Základnej škole internátnej pre sluchovo postihnutých v Prešove navrhla na ocenenie RO SSN v Prešove. Celý svoj profesionálny život Kohut venoval výchove detí so sluchovými poruchami. Už 20 rokov organizuje v Prešove Medzinárodný halový futbalový turnaj nepočujúcich žiakov do 16 rokov, ktorý je jedinou akciou na svete v žiackej kategórii pre sluchovo postihnuté deti z rôznych krajín.
Viac:
http://presov.korzar.sme.sk/c/6800309/cenu-mesta-presov-dostanu-lipa-kohut-a-in-memoriam-rell.html

Slovenský syndikát novinárov bol hlavným partnerom Majstrovstiev SR v biliarde kadetov (hra č. 8), ktoré sa konali v Prešove, pod záštitou Slovenského zväzu biliardu. Priamy prenos z majstrovstiev odvysielala TV7, reportáž priniesla i Markíza a ďalšie médiá. Podrobnosti, fotky a odkazy sú na uvedenom linku.
Viac:
http://www.frenky.sk/clanok/857/majstrovstva_slovenska_kadetov_v_biliarde_2013.html

Tohto roku sa podarilo „reštartnúť“ tradičnú športovo-spoločensko-mediálno-vojenskú akciu Novinárska strela. Uskutočnila sa v priestoroch vojenského cvičiska v Ruskej Novej Vsi pri Prešove ako súčasť 6. ročníka streleckej súťaže o Putovný pohár veliteľa 2. mechanizovanej brigády. Najväčšiu zásluhu na zdarnom podujatí má veliteľ 2. mb plk. Martin Michalko a jeho organizačný výbor. (V priloženom linku nájdete aj odkaz na video TV7).
Viac:
http://www.frenky.sk/clanok/856/novinarska_strela_2013__fotoreportaz.html

Novinári aj z prešovskej RO SSN sa zúčastnili 3. ročníka charitatívneho podujatia Kotlík open 2013.
Viac:
http://www.frenky.sk/clanok/862/kotlik_open_2013.html

Porota 18. ročníka autorskej súťaže novinárov východoslovenského regiónu, ktorú zorganizovala Regionálna organizácia Slovenského syndikátu novinárov v Košiciach s Literárnym fondom, bola trojčlenná. Jej predsedom bol Peter Kubínyi a členmi Viera Horniaková a Michal Frank. V súťaži uspeli aj členovia RO SSN Prešov.
Viac:
http://www.frenky.sk/clanok/861/ako_sme_hodnotili_novinarsku_sutaz.html

V tatranskom Ždiari bola slávnostne otvorená Chata novinárov, ktorá slúži ukrajinským i tunajším žurnalistom. Podieľali sa na tom European Media Center, Národný zväz novinárov Ukrajiny a Slovenský syndikát novinárov.
Viac:
http://www.frenky.sk/clanok/859/otvarali_sme_chatu_novinarov.html

Kolegovia novinári z Ukrajiny pozvali slovenských žurnalistov na druhý ročník podujatia Udice cez hranice.
Viac:
http://www.frenky.sk/clanok/860/rybacka_na_ukrajine-velyki_berehy.html

Ukrajinské médiá informovali o viacerých spoločných aktivitách medzi členmi RO SSN v Prešove a našimi východnými partnermi. Na TV Korzo, TV Tisa, v časopise Žurnalisti Zakrapatia i na portáli mediacentr.info.
Viac: http://www.mediacentr.info/
http://www.mediacentr.info/journal/

Prešovskí športoví novinári Ján Jacoš a Andrej Petruš napísali novú knihu 100 osobností prešovského futbalu. Do života ju uviedol dlhoročný futbalový činovník, osemdesiatnik Július Kubečko. Jacoš je členom výboru RO SSN v Prešove a autorom viacerých kníh so športovou tematikou.
Viac:
http://presov.korzar.sme.sk/c/6843213/futbalovu-knihu-pokrstili-travou.html

V spolupráci s Prešovským samosprávnym krajom vyhlásila RO SSN v Prešove súťaž stredoškolských časopisov Prešovského kraja. Do uzávierky, ktorá bola v posledný júnový deň, sa prihlásilo 18 škôl. Vyhodnotenie s workshopom bude ku Dňu študentstva.
Viac:
http://www.spravyzpresova.sk/2013/05/16/sutazami-pre-skolakov-sa-roztrhlo-vrece/

RO SSN v Prešove zorganizovala v danom termíne 24 tlačových besied, najviac bolo v apríli (7) a v júni (5).

Členskú základňu tvorí 60 novinárov. Záujem o aktivity SSN je vyšší, aj medzi nečlenmi, rozšírenie základne však sťažujú byrokratické prekážky.

Náklady na všetky uvedené aktivity boli uvedené z vlastných, resp. sponzorských príjmov, bez akejkoľvek dotácie z centra.

Aktivity RO SSN v Prešove boli publikované vo viacerých novinách, rádiách, televíziách, agentúrach i internetových portáloch. Okrem spomínaných ukrajinských médií to boli napr. TV7, omediach.com, PIS.sk, HUX.sk, Prešovský večerník, Korzár, Forum, Rádio Šport, Rádio Prešov, TV Zemplín, SITA, TASR, Veľkošarišan, presov24, sme.sk, ssn.sk, spravyzpresova.sk, mediacentr.info a ďalšie.

Bonusy: Činnosť regionálnej organizácie sa nezastavila ani v lete. V auguste sa konal športovo-relaxačný deň novinárov Škrabal Day 2013 – http://presov.korzar.sme.sk/c/6898049/novinari-relaxovali-na-presovskom-kupalisku.html a http://www.hux.sk/nase-clanky/novinari/ssn/item/13197-novinarsky-skrabal-day-2013 (vďaka patrí firme Bemaco za skvelé tričká), chystá sa tenisový turnaj, spomínané vyhodnotenie súťaže spojené so seminárom, konferencia, snem SSN, stretnutie s jubilantmi i tradičná kapustnica.
Viac:
http://presov.korzar.sme.sk/c/6898049/novinari-relaxovali-na-presovskom-kupalisku.html

Komplexný prehľad minuloročných aktivít:
http://www.frenky.sk/clanok/847/aktivity_ro_ssn_v_presove_a_jej_clenov_2012.html

Autor: za RO SSN Prešov Michal Frank

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore