Tlačové správy

Voda a oheň

Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja pozýva priaznivcom výtvarného umenia na vernisáž výstavyOheň a voda“, ktorá sa uskutoční vo štvrtok 12. septembra 2013 v trebišovskom kaštieli o 17:00 hod.  Autormi inštalovanej výstavy sú Igor a Júlia PIAČKOVCI, žijúci v Pezinku.

Na výstave sa obidvaja autori predstavia najmä veľkoformátovými maľbami z ostatného obdobia, pričom Igora Piačka sa predstaví aj grafickými listami a maľbami inšpirovanými pobytom v New Yorku.

VODA: Východiskom  a inšpiračným zdrojom obrazov Júlie Piačkovej sú v prevažnej miere dekoratívne disciplíny – textil, keramika, pričom ju zaujímajú secesné a prírodné objekty. Častou témou jej vrstvených obrazov sú výjavy spojenia človeka s morom, jeho zobrazenie zastupuje celok nepoznaného, spoznávaného, vzdialeného aj blízkeho, nevyspytateľného prostredia odkiaľ prichádzame ,ale kam nateraz nepatríme. V súčasnej tvorbe je pre ňu zaujímavé spojenie figúry s abstraktnými kvalitami línie, ornamentu, škvrny, znaku, tvaru, ale najmä farebné skladby. Figúra je zase dôvodom na hru  s týmito prostriedkami, preto sa objavuje najmä v siluete.

OHEŇ: Maliarske a grafické umenie Igora Piačku patrí k tým, ktoré nepotrebuje nič vysvetľovať a hovorí samo za seba. Jednoducho, pôsobí svojim energickým, ba až ohnivým výrazom a témou. Človek, či konkrétnejšie vzťahy– to je svet, ktorý Igor neustále podrobuje svojej naliehavej výtvarnej sonde. Shakespeare raz povedal, že v knihe života sme všetci zapísaní v jednom verši. Nuž, to asi nepoznal Igora Piačku – ako dokazujú jeho grafické listy, či maľby, ten verš môže mať totiž veľa farieb, čiar a ľudských emócií.

Súčasťou výstavy budú nové reprezentatívne monografie obidvoch autorov, ktoré sprevádzajú rozmanitou výtvarnou a v prípade Júlie Piačkovej aj literárnou tvorbou.

IGOR PIAČKA

Narodil sa 8. 10. 1962 v Třebíči, Česká republika.

1976 – 1980 – štúdium na gymnáziu v Piešťanoch

1980 – 1983 – štúdium na Pedagogickej fakulte v Trnave a Nitre

1983 – 1989 – štúdium na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave, oddelenie voľnej grafiky a knižnej tvorby (prof. Albín Brunovský)

Žije a tvorí v Pezinku.

——————————————————

JÚLIA PIAČKOVÁ

Narodila sa 1. 1. 1961 v Hlohovci.

1976 – 1980 – štúdium na výtvarnom odbore Strednej priemyselnej školy textilnej v Brne

1981 – 1987 – štúdium na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave, oddelenie textilu (doc. Milan Rašla, doc. Ivan Vychlopen, prof. Elvíra Antalová)

Žije a tvorí v Pezinku.

Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore