Tlačové správy

Mosty bez bariér v Pribeníku už piatykrát

Malé jubileum – piaty ročník – oslávia Mosty bez bariér. Festival tvorivosti a spolupráce zdravotne znevýhodnených a zdravých mladých ľudí bude v stredu 18. septembra od 10. hodiny v areáli Strednej odbornej školy v Pribeníku. Podujatie organizuje Košický samosprávny kraj v spolupráci so SOŠ J.Majlátha v Pribeníku a Obvodným úradom Košice.

Celodenný festival s ukážkami remesiel, kaderníckym a kozmetickými prezentáciami, módnymi prehliadkami, barmanskou šou, gurmánskymi špecialitami, športovými súťažami, jazdeckou školou, aranžovaním kvetín, ukážkami práce kynológov a vystúpeniami mladých umelcov vyvrcholí programom študentov Konzervatória Košice pod vedením Igora Timka, lídra skupiny No Name. Návštevníci budú môcť na vlastné oči vidieť, čo dokážu ich rovesníci z rôznych odborných škôl, v čom vynikajú a čomu venujú svoj čas. Budú môcť ochutnať regionálne špeciality, dať si upraviť účes, vyskúšať život zachraňujúce úkony, alebo zmerať si sily v športových disciplínach s budúcimi reprezentantmi. Medzi ukážkami športov bude popri akrobatickej gymnastike, nohejbale, stolnom tenise, aj netradičný shuttlecock  alebo petanque. O dobrú náladu sa v pribeníckom areáli postaraj aj žiacke hudobné skupiny

Novinkou tohtoročného festivalu bude špeciálny vlak, ktorý privezie tisícku stredoškolákov zo Spiša a Košíc priamo do Pribeníka. Ďalší mladí ľudia prídu zo zemplínskeho regiónu autobusmi. Spolu sa očakáva účasť okolo tritisíc mladých ľudí. Hosťami budú aj zástupcovia partnerských regiónov Košického kraja – nemeckého Krajinského združenia Porýnia a ruského Krasnojarského kraja a zástupcovia šiestich družobných škôl z Čiech, Maďarska a Poľska. Pozvanie prijali žiaci siedmich špeciálnych škôl a piatich domovov sociálnych služieb, ktoré pôsobia v kraji.

Po prvýkrát sa na Mostoch bez bariér budú vyberať a hodnotiť aj prezentácie jednotlivých škôl, školských zariadení a domovov sociálnych služieb v 37 stánkoch. Porotcovia rozhodnú aj o najchutnejšom, najkrajšom a najužitočnejšom výrobku. 

Cieľom celodenného festivalu je vzájomné spoznávanie sa a prezentácia znevýhodnených a zdravých stredoškolákov z celého Košického kraja. Inšpiráciou bolo podujatie v meste Xanten v partnerskom nemeckom Porýní. V doterajších štyroch ročníkoch ako hostia vystúpili aj skupina No Name, Marián Čekovský, Peter Bič Projekt a Tomáš Buranovský.   

„Štyri ročníky ukázali, že mladí obyvatelia nášho kraja majú chuť stretávať sa a chcú vidieť, čomu sa venujú ich rovesníci. Aj keď pohľad na znevýhodnených ľudí sa v našej spoločnosti v posledné roky výrazne zmenil k lepšiemu, stále k sebe hľadáme lepšie cesty. O integrácii telesne a mentálne znevýhodnených mladých ľudí viac rozprávame, ako v praxi robíme. Aj pedagógovia na stredných školách majú obavy učiť v triedach, kde sú integrovaní žiaci. Chýbajú nám informácie ale predovšetkým osobná skúsenosť, ako sa správať. Pritom stačí veľmi málo – navzájom sa rešpektovať a tolerovať, hľadať k sebe cesty a stavať mosty tam, kde sú doteraz bariéry. Som veľmi hrdý, že naša inšpirácia v nemeckom Xantene vyústila do tradície, ktorú chcem po piatich rokoch rozvíjať aj ďalej,“ povedal predseda Košického samosprávneho kraja Zdenko Trebuľa.

Stavanie mostu medzi zdravými a hendikepovanými deťmi je cesta na ich spoznávanie a pochopenie. V peknom prostredí zrekonštruovaného zámočku v areáli Strednej odbornej školy v Pribeníku ukážu študenti stredných škôl i špeciálnych škôl a hostia podujatia šikovnosť a schopnosti žiakov bez rozdielu ich zdravotného stavu a  národností. Mosty bez bariér sú akciou pre široké okolie, pre žiakov, ich rodičov, obyvateľov nielen z blízkeho okolia, ale každého, kto sa chce podieľať na ich stavaní.

„Pribeník je obec za Kráľovským Chlmcom, blízko hranice s Maďarskom, Bývalý kaštieľ grófa Majlátha je v krásnom parku a veľmi dobre ho poznajú priaznivci jazdeckého športu. Škola pripravuje každý rok jazdecké preteky v parkúrovom skákaní koní. Táto spoločenská udalosť láka z roka na rok viac záujemcov o športové, ale aj kultúrne vyžitie zo Slovenska aj zo zahraničia, najmä z Maďarska, Poľska, Ukrajiny, Bieloruska. Prvé jazdecké preteky sa v Pribeníku uskutočnili v roku 1900 a ich zvláštnosťou bolo, že ich organizovali členky združenia žien Medzibodrožia. Ich predsedníčkou bola manželka grófa Majlátha. Na storočnú tradíciu nadviazala v roku 1997 stredná odborná škola, ktorá v kaštieli sídli,“ vysvetľuje vedúci odboru školstva KSK Štefan Kandráč.

 Zuzana Bobriková

hovorkyňa predsedu Košického samosprávneho kraja

Tel.:           055 72 68 128       Mobil:       0918 766 001

E-mail:   zuzana.bobrikova@vucke.sk

www.vucke.sk

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore