Tlačové správy

Ján Hudacký: Za rozvoj Slovenska zodpovedá centrálna vláda, župy a miestna samospráva

V reakcii na  vyhlásenie  riaditeľa úradu PSK, poslanca NR SR a krajského predsedu SMER-SD  Stanislava Kubánka  to dnes uviedol  kandidát na župana, Ján Hudacký (KDH-SDKÚ-DS, Most –Híd). 

 

To, že pre terajšieho župana je najdôležitejšie plnenie povinností, ktoré  sú v kompetencii PSK  nestačí. Preto sa nečudujem tomu, že Prešovský kraj je najchudobnejším a má najvyššiu nezamestnanosť. Ak by  Petrovi Chudíkovi skutočne záležalo na rozvoji kraja, pristupoval by aktívne k riešeniu tém, ktoré si vyžadujú spoluprácu medzi samosprávou, regionálnou správou a vládou. Mám na mysli lepšie cesty, teda rozvoj dopravnej infraštruktúry (výstavba diaľnic  a rýchlostných ciest).  Viac práce  pre ľudí (podpora malých a stredných podnikateľov v regióne), aby sa odchodom za prácou nerozbíjali rodiny a viac peňazí pre región (aktívna stimulácia investícii pre rozvoj regiónu),“ zdôraznil Ján Hudacký.

Aj podľa poslanca VÚC Eduarda Vokála vystupuje terajšie vedenie kraja  len v pozícii údržbárov a úradníkov.  „Áno, ako  Stanislav Kubánek uviedol,  terajšie vedenie župy za 12 rokov opravilo niekoľko ciest, najmä pred voľbami,  a zateplilo okná na školách. Pýtam sa, stačí to?  Je dobrým rodičom len ten, ktorý dá svojmu dieťaťu len jesť? Už aj v zákone o samospráve vyšších územných celkov v paragrafe 4 sa hovorí: „ Samosprávny kraj pri výkone samosprávy sa stará o všestranný rozvoj svojho územia a potreby svojich obyvateľov.  To hovorí za všetko.  Nie  sme štátna správa, ktorá môže robiť len to, čo jej zákon striktne ukladá. V záujme rozvoja kraja, my nie môžeme, my musíme spolupracovať  s obcami, mestami, združeniami a vládou,“ prízvukoval Eduard Vokál.

Ján Hudacký počas tlačového brífingu zároveň pripomenul, že  pravicová vláda za posledných dvanásť rokov vládla  jedno celé volebné obdobie ( vláda Mikuláša Dzurindu) a jedno nedokončené ( vláda Ivety Radičovej).   „Robert Fico  spravoval  túto krajinu celé volebné obdobie a teraz tu máme druhú Ficovo vládu.  Vyššie územné celky  vznikli najmä preto, aby znižovali rozdiely medzi regiónmi.  Aby sa zmenšili  rozdiely medzi regiónmi, tiež sa čerpanie eurofondov čiastočne presunulo na župu. A teraz sa poďme pozrieť na výsledok „zmenšovania rozdielov“. Rozdiel medzi západným Slovenskom (Bratislavským, Trnavským, Trenčianskym a Nitrianskym krajom) a východným ( Prešovský a Košický kraj) v nezamestnanosti bol v roku 2001 8,07%, dnes je to 8,52%. Zmenšujú sa rozdiely? Nie.  Regionálny hrubý domáci produkt v bežných cenách. V roku 2001 bol rozdiel medzi HDP západnej časti našej krajiny a východnej 3,5 mld. eur. Teraz? 8 miliárd eur! Zmenšil sa rozdiel? Zväčšil!,“ skonštatoval Ján Hudacký.

Ďalším zaujímavým ukazovateľom  v tomto porovnávaní rozdielov je podľa Jána Hudackého  realita, že v roku 2002 priemerná domácnosť na západe krajiny mohla minúť mesačne na jedného člena o 26 eur viac ako v Prešovskom kraji.  „Teraz je to už o 60 eur viac, čo len potvrdzuje, že rozdiel sa nezmenšuje ale zväčšuje. A takto by som mohol pokračovať ďalej,“ doplnil Ján Hudacký.

Ako  hlavný problém tohto výsledku vidí  skutočnosť,  „že rozpočet regionálnych VÚC a eurofondov sa prejedol. Áno, máme zateplené školy a úrady, vymenené okná, ale neinvestovali sme do budúcnosti. Neinvestovali sme do niečoho, čo sa nám v budúcnosti môže vrátiť.  Pokiaľ ide o župana. Predstavte si, že máte firmu, ktorá 12 rokov stále viac a viac zaostáva za konkurenciou. Myslíte si, že by v nej riaditeľ robil 12 rokov? Pochybujem, že by vydržal viac ako rok.  Preto vítam snahu strany SMER o diskusiu a vyzývam Petra Chudíka na sériu verejných debát o budúcnosti Prešovského kraja,“ uzavrel kandidát na župana za KDH, SDKÚ-DS a Most –Híd.

Na otázku či stiahne svoju kandidatúru Ján Hudacký, uviedol: „Stanislav Kubánek sa stratil v čase. Dnes nemáme zakotvenú vedúcu úlohu SMER-u v ústave. Prijať kandidatúru bolo moje slobodné rozhodnutie a stále slobodným zostáva.“

 

Tlačové oddelenie Jána Hudackého

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore