Tlačové správy

Päť neopakovateľných festivalových dní Quasars Ensemble & Košice

Štvrtý ročník medzinárodného festivalu Quasars Ensemble & Košice, ktorý sa uskutoční v dňoch 18. – 22. októbra, prináša do metropoly východného Slovenska 7 koncertov komornej hudby, hostí z 8 krajín Európy a Ázie, 4 skladateľské portréty, 3 workshopy, 2 sólové recitály a 1 majstrovský kurz.

img_0185 copy

Festival klasickej hudby prinesie opäť aktuálnu dramaturgiu v hlavnej interpretačnej réžii rezidenčného súboru Kasárni/Kulturparku Quasars Ensemble.

Hviezdami tohto ročníka festivalu klasickej hudby budú dvaja poprední svetoví umelci strednej generácie – v súčasnosti najvýznamnejší žijúci japonský skladateľ, rodák z Hirošimy, Toshio Hosokawa a švajčiarsky skladateľ, celosvetovo vyhľadávaný pedagóg kompozície Michael Jarrell. Obaja poctia Košice osobnou návštevou.

img_0217 copy

V tvorbe Toshia Hosokawu sa spája svet európskej hudobnej avantgardy s exotickými vplyvmi japonskej kultúry. Výnimočnou udalosťou bude prezentácia jedného z najstarších nástrojov na svete. Japonské shô bude možné na Slovensku počuť po prvý raz. Zoznámiť sa s ním v rámci workshopu a napokon si dokonale vychutnať jeho zvuk na koncerte, bude možné vďaka jedinej virtuózke na tento nástroj na svete, Na shô zahrá Mayumi Mayata.

img_0226 copy

Michael Jarrell si medzinárodné renomé získal cyklom skladieb s názvom Assonance pre rozličné nástrojové kombinácie. Je majstrom inštrumentácie a chýrnym znalcom nástrojov, z ktorých dokáže vydolovať maximálny potenciál. Vďaka tomu sú jeho diela interpretačne mimoriadne náročné, ale zároveň aj neobyčajne sugestívne.

Obidva skladateľské „giganty“ bude možné zažiť nielen prostredníctvom hudby, ale aj naživo, v rámci workshopov, odborných či neformálnych rozhovorov.

„Rezidenčný súbor Kasární/Kulturparku Quasars Ensemble a medzinárodný festival má už štvorročnú tradíciu. Prináša tu zásadné diela a v tomto roku aj svetovo uznávaných skladateľov. Sme veľmi radi, že Toshio Hosokawa a Michael Jarrell budú ďalšími vzácnymi hosťami, ktorí rozšíria plejádu veľmi významných osobnosti a môžeme ich privítať v tomto roku v Košiciach. Pre Európske hlavné mesto kultúry Košice 2013 to bude mať historický význam. Do dejín mesta sa tieto výnimočné udalosti zapíšu tak, ako na začiatku minulého storočia , kedy Košice navštívili významní autori. Deje sa tak aj teraz, na začiatku nového storočia. O to viac nás teší, že je to skoncentrované v jednom roku, ktorý je pre toto mesto veľmi významný. Sú to medzinárodne uznávaní skladatelia i interpreti a je veľkou poctou pre nás stretnúť a s nimi na koncertoch,“ povedal riaditeľ neziskovej organizácie Košice 2013 Ján Sudzina.

Festival spestria aj ďalšie zaujímavé osobnosti z oblasti klasickej hudby. So slovenskou skladateľkou, žijúcou v Nemecku Vierou Janárčekovou sa snúbi fantastický svet argentínskeho tanga s prvkami súčasnej experimentálnej hudby. Nevšedné spojenie vytvára nevšedný zážitok aj vďaka interpretácii komorného dua Schumacher & Breitfeld.

Hudobník Peter Katina uvedie kompletné akordeónové dielo ikony košickej kompozičnej školy – Jozefa Podprockého, vrátane úplne novej skladby vo svetovej premiére.

Maďarské sláčikové zoskupenie Krulik Quartet prepojí prvý geniálny kvartetový kus Bélu Bartóka s Hudbou pre štyri sláčikové nástroje slovenského skladateľa Ota Ferenczyho, ktorý bol ešte v roku 1948 za toto dielo v Budapešti odmenený Bartókovou cenou.

Špičkovú interpretáciu dotvorí v Budapešti žijúci rumunský klarinetista a vyhľadávaný interpret súčasnej hudby Horia Dumitrache, najmladší produkt slávnej maďarskej trúbkovej školy István Siket a vynikajúca slovenská sopranistka Eva Šušková. Po prvýkrát na Slovensku zaznie hudba rakúskeho skladateľa Johannesa Mariu Stauda či talianskeho majstra Bruna Mantovaniho v konfroncácii s tvorbou košických skladateľov (Ivan Buffa, Norbert Bodnár, Jozef Podprocký), ako aj barda slovenskej hudobnej avantgardy Jozefa Malovca, ktorého nedožité 80. narodeniny si tento rok pripomíname. Dramaturgickou perličkou je prvé slovenské uvedenie dvoch sólových Sekvencií legendárneho skladateľa Luciana Beria (Sequenza IXc pre basový klarinet X a Sequenza X pre trúbku).

Toshio Hosokawa

V tvorbe Toshia Hosokawu, najvýznamnejšieho žijúceho japonského skladateľa z Hirošimy, sa spája svet európskej hudobnej avantgardy s exotickými vplyvmi japonskej kultúry, najmä statickej techniky gagaku. Po príchode do Európy študoval v Berlíne najskôr u legendárneho kórejskeho skladateľa Isanga Yuna, aby avantgardné smerovanie dotvoril na vtedy najchýrnejšej škole kompozície vo Freiburgu u Klausa Hubera.

Ako nadšený propagátor japonského umenia sa vo svojej tvorbe, ktorú reprezentuje viac než 160 diel, vo zvýšenej miere venuje tradičným japonským nástrojom ako shô, shômyô, koto, shakuhachi, často v kombinácii s tradičnými európskymi nástrojmi.

 Michael Jarrell

Celosvetovo vyhľadávaný pedagóg kompozície, švajčiarsky skladateľ Michael Jarrell si medzinárodné renomé získal cyklom skladieb s názvom Assonance pre rozličné nástrojové kombinácie.Je skladateľom dialógu medzi sólovým nástrojom a sprevádzajúcim médiom. Jeho hudba je sprostredkovateľom medzi zvukom, tónom, akordom či figúrou a ich echom. Ako profesor kompozície vyučuje na hudobných univerzitách vo Viedni a v Ženeve. Z jeho kompozičnej triedy vzišli aj dvaja skladatelia, pochádzajúci z východného Slovenska – Jana Kmiťová a Ivan Buffa.

„Tohrotočný festival je nesporne výnimočný. V prvom rade prijali pozvanie skladatelia, ktorí symbolizujú vo svete výnimočnosť a Košice sú toho súčasťou. Toshio Hosokawa a Michael Jarrell osobne v Košiciach – to znamená návrat Slovenska do kultúrnej Európy súčasnosti. Sú to skladatelia, ktorí dnes výrazne určujú smerovanie kompozičného umenia vo svete a Košice sú konečne pri tom. Dramaturgia okrem skladateľských portrétov stavia do kontextu slovenskú historickú aj súčasnú hudbu so svetovou elitou.Som nesmierne rád, že to všetko zvýrazní interpretačná kvalita pozvaných hostí, vrátane workshopov a majstrovského kurzu. Ostáva nám už iba jediné, naplno si to všetko užiť,“ vyjadril sa vedúci súboru Quasars Ensemble Ivan Buffa.

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore