Tlačové správy

Na ružomberskej katedre žurnalistiky hovorili o mediálnej prezentácii samosprávnych krajov

Po prvom kole volieb do samosprávnych krajov sa na Katedre žurnalistiky Filozofickej fakulty Katolíckej univerzity v Ružomberku zišli odborníci, aby zhodnotili mediálnu prezentáciu žúp a poukázali na limity prístupu k informáciám.

Na rozdiel od iných typov volieb nie je pred voľbami do samosprávnych krajov povolená kampaň v elektronických médiách. „Stretá sa to s negatívnymi reakciami nielen kandidátov, ale aj médií,“ povedal na seminári katedry žurnalistiky právnik Igor Chovan, bývalý vedúci licenčného odboru Rady pre vysielanie a retransmisiu.

Podľa analytika Newton Media Martina Gondu sú samosprávne kraje v médiách prezentované dostatočne. „V roku 2013 informácia o nich zaznela vo vyše 15 000 príspevkoch,“ povedal Gonda. Dodal, že je to viac ako v prípade bánk, mobilných operátorov či predsedu vlády.

Právnik a spolupracovník Transparency International Slovensko Vladimír Pirošík poukázal na časté limity pri získavaní informácií, s ktorými sa novinári stretávajú. „Akonáhle ide o verejné fórum – zasadanie mestského zastupiteľstva, súdne pojednávanie či inauguračné konanie – môžem tam nielen prísť, ale si to aj zachytiť akýmkoľvek spôsobom a ďalej šíriť,“ zdôraznil Pirošík.

Podpredsedníčka Slovenského syndikátu novinárov Katarína Čižmáriková v závere seminára poukázala na význam regionálnych a lokálnych médií, ktoré nemajú len informačný, ale aj integračný význam. „Na Slovensku však vychádza len jeden regionálny denník, Korzár, a taktiež len jeden lokálny denník, Prešovský večerník,“ konštatovala Čižmáriková.

Podľa vedúceho ružomberskej katedry žurnalistiky Imricha Gazdu je problematika regionálnych a lokálnych médií stále prehliadaná. „Pritom práve miestni novinári sú najviac vystavovaní rôznym skúškam a tlakom, keďže najťažšie sa píše o tých, s ktorými žijem alebo ktorí ma platia,“ vysvetlil Gazda.

Odborný seminár Voľby v regionálnych médiách a limity prístupu k informáciám organizovala Katedra žurnalistiky Filozofickej fakulty Katolíckej univerzity v Ružomberku v spolupráci s Transparency International Slovensko a Slovenským syndikátom novinárov.

Informovala Katedra žurnalistiky Filozofickej fakulty Katolíckej univerzity v Ružomberku
E-mail:kz@ku.sk
Mobil: +421 918 722 030
Im

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore