Spravodajstvo

Čítanku pre nevidiacich odštartovali bodky

Krstilo sa všetkým možných, obligátnym šampanským, dychom, bozkom i  pierkom. My by sme mali byť originálejší a trefnejší,“ hútali sme pred prezentáciou Čítanky pre nevidiace deti, ktorú v lete na CD načítali deti z prímestského novinárskeho tábora Miniškola mladých moderátorov a k nemu vytlačili životopisy autorov – spisovateľov v levočskej Slovenskej knižnici pre nevidiacich Mateja Hrebendu. Keďže má slúžiť ako nezvyčajná učebná pomôcka pre školákov s chybami zraku v Levoči a Bratislave, musela byť vytlačená aj Braillovým písmom. A to je kombinácia bodiek. Hurá, máme to, čítanku vyprevadíme do života bodkami!

IMG_0022

Nuž sme pomocou dierkovača vyrobili bodky, pozvali do atraktívnej Kuntshalle/Haly umenia našich mladých táborových umelcov, zástupcov žiakov a pedagógov zo Spojenej internátnej školy v Levoči na čele s jej riaditeľkou Šarlotou Múdrou i „výrobcov“ z levočskej knižnice.  Nemohla chýbať Zoya, vodiaci slepecký pes, maskot a miláčik tábora. Potešilo nás, že opäť ma záujem vyprevadiť dielko mladých  do života primátor Košíc Richard Raši aj jeho námestníčka Renáta Lenártová. Za Európske hlavné mesto kultúry – Košice 2013, n.o. bol prítomný jej umelecký riaditeľ Vladimír Beskid a Peter Neuwirth, muž, ktorý mal nápad pripraviť takéto dielko v rámci programu EHMK, projektu Pentapolitana a čiastkovej aktivite Život v tmavomodrom svete.

Aj vďaka neformálnemu moderovaniu Beáty Penxovej – Mačingovej a záujme všetkých prítomných bola na prezentácii ľudská atmosféra. Všetci sa spolu tešíme na budúci rok, kedy chceme pripraviť druhý diel. My v RO SSN Košice dovtedy musíme zohnať peniaze, deti musia trénovať prácu s hlasom a prednes, aby aj takouo svojskou formou vedeli pomôcť svojim znevýhodneých kamarátom.

K. Čižmáriková, RO SSN Košice
Foto: Tomáš Čižmárik

Invalid Displayed Gallery

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore