Tlačové správy

Richard Raši k redukcii počtu mestských častí: „Budeme šetriť. Na magistráte, na úradoch mestských častí, aj na platoch poslancov.“

Napriek tomu, že o znížení počtu mestských častí v Košiciach sa rozpráva už viac ako desať rokov a náklady na udržanie prevádzky 22 úradov neustále narastajú, až súčasné vedenie mesta Košice začalo konať. Najskôr primátor mesta Košice Richard Raši spolu s kolegami Ottom Brixim a Milanom Gécim pripravili novelu zákona o Košiciach, vďaka ktorej sa zredukoval počet poslancov mestského zastupiteľstva, ako aj všetkých miestnych zastupiteľstiev. Na ich platoch sa tak ušetrí takmer 500 000 eur ročne. Primátor mesta Košice Richard Raši sa rozhodol v šetrení pokračovať. Vyzval starostov, aby sa vyjadrili k redukcii počtu mestských častí a požiadal Radu starostov
o predloženie návrhu na zníženie počtu mestských častí.

„Naším partnerom v rokovaniach o optimalizácii počtu mestských častí bola predovšetkým Rada starostov, tvorená volenými zástupcami obyvateľov jednotlivých mestských častí. Žiaľ, väčšina členov Rady starostov nesúhlasila s redukciou mestských častí. Záver jej rokovaní je, že chce naopak posilniť kompetencie 22 mestských častí. Z pohľadu Košičanov, aj z pohľadu môjho, to znamená zabetónovanie súčasného stavu bez akejkoľvek zmeny. Zástancovia posilnenia kompetencií mestských častí pritom neprišli so žiadnym návrhom, ako by mestské časti prevzali nielen kompetencie, ale aj staré dlhy, úvery, súdne spory, záväzky a dlhodobé zmluvné vzťahy mesta Košice,“ povedal po dnešnom rokovaní s Radou starostov primátor mesta Košice Richard Raši.

      Na výzvu primátora mesta Košice Richard Rašiho prebehli v uplynulých dňoch na magistráte a v mestských častiach verejné diskusie s Košičanmi k optimalizácii počtu mestských častí. Účasť na stretnutiach však bola veľmi nízka a pohybovala sa väčšinou do úrovne necelých troch percent. V troch mestských častiach (Krásna, Poľov a Džungľa) bola účasť vyššia a boli tam zorganizované podpisové akcie, v ktorých sa obyvatelia vyjadrili proti zlučovaniu s inými mestskými časťami.

„Tento model samosprávy v meste Košice je dlhodobo neudržateľný. Preto sme rozhodnutí pokračovať v šetrení. Na Magistráte mesta Košice, ale aj v mestských častiach. Navrhneme také úsporné opatrenia, aby finančné zdroje, ktoré mali byť ušetrené redukciou mestských častí, boli ušetrené znížením prevádzkových nákladov mesta a jeho mestských častí.. Bude sa to týkať platov všetkých poslancov, ako aj môjho platu,“ dodal primátor mesta Košice Richard Raši.

  KONTAKT:

hovorkyňa mesta Košice PhDr.Martina Urik Viktorínová, M.A. +421 918 937 372,

martina.viktorinova@kosice.sk

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore